Ylen kannatusmittaus povaa rajuja muutoksia puolueiden edustajamääriin – kokoomuksen valta sulaa Helsingissä ja Uudellamaalla

Kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja vihreiden kannatus on nyt niin lähellä toisiaan, että äänestämällä voi todellakin vaikuttaa - toki myös muiden puolueiden asemaan. Riitta Ketola

Jukka Hämäläinen

Ylen perjantaina 29. maaliskuuta julkaisemien puolueiden kannatuslukujen perusteella voi jo yrittää päätellä, kuinka monta kansanedustajaa kukin puolue saisi eduskuntaan Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä. Paikkajakauman on arvioinut Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen

Arvion perusteella Helsingistä eniten eli kuusi kansanedustajaa saisivat vihreät. Viime eduskuntavaaleissa Helsingin suurin eduskuntapuolue oli kokoomus kuudella edustajalla. Ylen kannatuslukemilla kokoomus saisi nyt vain viisi paikkaa.

SDP olisi saamassa nyt neljä paikkaa kuten edelliselläkin kerralla, mutta vasemmistoliitto nostaisi paikkamääränsä kahdesta kolmeen. Perussuomalaisilla säilyisi kaksi paikkaa, keskustalla ja RKP:llä kummallakin yksi.

Uudeltamaalta valitaan näissä vaaleissa 36 kansanedustajaa eli yksi enemmän kuin viime kerralla. Lisäpaikka siirtyi väestömuutosten perusteella Savo-Karjalasta Uudellemaalle.

Vihreät ja perussuomalaiset ovat ennusteen perusteella tuplaamassa paikkansa kumpikin kolmesta kuuteen. Tosin jos sinisiin siirtyneet lisätään vuoden 2015 perussuomalaisten kolmeen kansanedustajaan, heidän yhteismääränsä oli sama kuusi.

Tuoreen mittauksen perusteella siniset eivät saisi yhtään kansanedustajaa Uudeltamaalta – eivät myöskään Helsingistä. Myös Liike Nyt jäisi ilman edustajaa niin Helsingissä kuin Uudellamaalla.

Lisäpaikkoja olisi Uudellamaalla luvassa yksi sekä sosialidemokraateille että vasemmistoliitolle.

Paikkojen menettäjiä Uudellamaalla olisivat kokoomus edellisvaalien kymmenestä kahdeksaan ja keskusta sekä RKP kumpikin neljästä kolmeen.

Timosen tulokset eroavat Ylen esittämästä paikkajaosta, sillä Ylen simulaatiossa lasketaan mukaan kuusi tuoreinta kyselyä. Tällöin suuret kuukausittaiset vaihtelut kannatuksessa eivät välttämättä näy arviossa.

Lue täältä Pertti Timosen arviot tulevan hallituksen kokoonpanosta.

Lue täältä aiempi juttumme puolueiden tämänhetkisestä kannatuksesta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut