Ulkomaiset rikollisjengit tuovat Suomeen kovat otteet ja reviiritaistelut – KRP: "Pyrkivät soluttautumaan rakennus-, turva- ja ravintola-alalle"

Poliisin mukaan järjestäytynyt rikollisuus voi pyrkiä laajentamaan kuvioitaan yöelämää tarjoavaan ravintolabisnekseen. Arkistokuva

Jukka Hämäläinen

Suomeen on tullut uusia kansainvälisiä rikollisjengejä. Tällaisia ovat esimerkiksi Hollannista tullut No Surrender, Thaimaasta tullut Shark Rider MC ja Venäjältä tullut RMI

– Suomeen on rantautunut Yön susien alajengi RMI (Russian Motorcyclists International). Jäsenet eivät ole Suomessa Yön susien vaan nimenomaan RMI:n jäseniä, Keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikomisario Christer Ahlgren kertoo.

RMI:n tulo Suomeen on hänen mukaansa osa eurooppalaista kehitystä. Ryhmä on laajentumassa myös Sveitsiin, Itävaltaan, Saksaan, Ranskaan ja Romaniaan.

RMI ei ole vielä asettunut Suomessa millekään tietylle paikkakunnalle, vaan sen vajaat kymmenen jäsentä asuvat ympäri eteläistä Suomea.

– Todennäköisesti RMI pyrkii vakiinnuttamaan asemansa ja laajentamaan toimintaansa, Ahlgren ennakoi.

Trendinä on nyt, että järjestäytynyt rikollisuus kansainvälistyy. Suomessa jo olevat rikolliset ryhmät pyrkivät laajentumaan ja ulkomaiset ryhmät yrittävät saada jalansijaa.

KRP varoittaa, että uudet jengit tuovat mukanaan entistä väkivaltaisemman rikollisuuskulttuurin. Uusien ryhmien myötä on odotettavissa, että myös rikollisjengien kilpailu reviireistä kiristyy.

– Arviomme mukaan se aiheuttaa uhkailua, kiristystä, jännitteitä ja väkivaltaa, ja otteet kovenevat. Kentällä partiot takavarikoivat aseita jo nyt lähes päivittäin, ja kotietsinnöissä niitä löytyy lisää. Viime vuonna poliisi takavarikoi pelkästään yhden rikollisjärjestön jäseniltä 80 laitonta asetta, joukossa useita sarjatuliaseita, Ahlgren kertoo.

Jengit pyrkivät muodostamaan osastoja erityisesti rikollisen logistiikan kannalta hyödyllisille alueille.

– Yritystoiminnan rooli rikoksenteossa vahvistuu. Lähes jokaisella rikollisjengiläisellä on yritys, monella useampikin. He yrittävät piilottaa tai kierrättää rikoshyötyä bulvaanien avulla. Rikollisjärjestöt ovat aktiivisesti mukana esimerkiksi rakennus-, turvallisuus- ja ravintola-alalla, erityisesti yöelämässä. Tavoitteena on verkostoitua ja kasvattaa liiketoimintaa sekä sekoittaa laillista ja laitonta rahaa, Ahlgren arvioi.

Turvallisuuden ylläpitämisessä tulee poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan ajatella nyt laajasti: myös muiden kuin poliisin toiminnalla voi olla vaikutusta yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen.

– Tämä voi konkretisoitua esimerkiksi tarjouskilpailuissa, joihin osallistuu järjestäytyneeseen rikollisuuteen kytkennässä olevia toimijoita. Hallinnollisillakin päätöksillä voidaan vaikuttaa, Kolehmainen herättelee.

Konkreettinen työkalu tähän on poliisin julkaisema käsikirja Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta Se on vapaasti luettavissa netissä.

Keskeistä on viranomaisten mukaan panostaa nyt riittävästi nousevien rikosilmiöiden tunnistamiseen ja ehkäisevään toimintaan. Poliisihallituksen rikostorjunnan päällikön, poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaan mukaan perinteisemmän poliisityön ohella käynnissä on hankkeita, joiden tavoitteena on heikentää järjestäytyneen rikollisuuden toimintaedellytyksiä.

– Tiiviillä viranomaisyhteistyöllä pyritään varmistamaan, ettei järjestäytynyt rikollisuus pääse hyödyntämään yhteiskunnan laillisia rakenteita, hän sanoo.

Suomessa oli vuosituhannen vaihteessa vain kolme vakiintunutta tunnuksellista järjestäytyneen rikollisuuden organisaatiota ja kahdeksan osastoa. Nyt organisaatioita on KRP:n mukaan seitsemän ja osastoja jopa 75.

Tuoreen uhka-arvion mukaan järjestäytynyt rikollisuus on kasvussa koko Euroopassa. Vuodesta 2012 vuoteen 2017 niiden määrä on kasvanut 3 600:sta yli 5 000 ryhmään, eli lähes 40 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 2. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 3. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 6. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 7. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 8. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 9. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 10. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 11. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 12. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 13. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 14. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 15. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 2. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 3. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 5. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 6. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 7. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 11. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 12. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 15. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.