Ylen gallup: Perussuomalaiset nousi jo kolmanneksi – Sdp menossa vaalivoittoon

toimitus

Perussuomalaiset on noussut kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi, kun eduskuntavaaleihin on reilut kaksi viikkoa aikaa, kertoo Yle uutisten gallupmittaus.

Selvästi suosituin puolue on edelleen Sdp, joka on jyräämässä vaalivoittoon.

Sdp:n kannatus laski maaliskuussa hieman, mutta on edelleen ainoana puolueenayli 20 prosentissa. Sdp saa nyt 20,1 prosentin kannatuksen.

Toisena on kokoomus 15,8 prosentin kannatuksella, ja kolmantena on PS 15,1 prosentin kannatuksella.

Kokoomuksen kannatus jatkoi maaliskuussa laskuaan 0,4 prosenttiyksikön verran. PS:n kannatus nousi puolueista eniten eli 1,8 prosenttiyksikköä.

Neljänneksi suosituin puolue on nyt keskusta, jonka aiempi kannatusluisu kääntyi loivaan nousuun ja kannatus on nyt 14,4 prosenttia.

Viidentenämittauksessa on kannatustaan 0,7 prosenttiyksikköä menettänyt vihreät tasan 13 prosentin kannatuksella.

Gallupin toinen selvä nousija on vasemmistoliitto, joka kasvatti suosiotaan 9,8 prosenttiin. Nousua tuli 0,9 prosenttiyksikköä.

Rkp:n suosio on nyt 4,3 ja kristillisdemokraattien 3,5 prosenttia. Sinisten kannatus valahti 1,8 prosentista nyt 0,9 prosenttiin.

Liikehdintää on nyt myös pienpuolueissa, joiden yhteinen kannatus on nyt 3,1 prosenttia. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa Liike nyt, Seitsemän tähden liike, Piraattipuolue, Liberaalipuolue sekä Feministinen puolue.

Mittauksen tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Ylelle, että kannatusta perussuomalaisille tulee erityisesti "katsomosta", eli heistä jotka eivät ole halunneet tai osanneet kertoa, mitä puoluetta aiemmin äänestivät.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn 1 954 ihmistä 6.–26. maaliskuuta. Puoluekantansa kertoi 1 222 vastaajaa. Virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sdp:n luvuissa ei Turjan mukana näy hämmennys puolueen kannoista lihan ja maidon verokohteluun

– Viimeinen mittausviikko on ollut Sdp:lle parhain, Turja sanoo Ylelle.

Aiheeseen liittyvää

  1. HS-gallup: Sdp vankisti johtoaan – keskusta ja vihreät liki tasoissa
    20.3.2019 8:09
  2. Hurjia muutoksia Ylen gallupissa: SDP repii kaulaa, kokoomus romahti ja PS jatkaa nousuaan
    7.3.2019 8:03
  3. Sipilä ulos ja keskusta sisään – SDP-vaikuttajat paljastavat hallitustoiveensa IL-kyselyssä
    26.2.2019 9:16

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut