Helsingin päättäjät eivät innostu Jätkäsaaren ruuhkia helpottavasta rampista: "Kaupunkikuvallisesti saattaisi olla katastrofi"

LIIKENNE Virkamiehet ehdottavat autorampin rakentamista Ruoholahden sillalle. HU kysyi päättäjien mielipidettä asiasta.

Jätkäsaaren liikennekaaosta ehdotetaan ratkottavan uudella autorampilla, joka tulisi muuttamaan Mechelininkadun ympäristöä. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Virkamiesten esitys Ruoholahden sillalle nousevasta rampista ei saa varauksetonta kannatusta kaupunkiympäristölautakunnan jäsenissä. Lautakunta saanee suunnitelmat pöydälleen ensi syksynä.

– En ole nähnyt vielä yhtään kuvaa rampista, joten en osa tarkalleen vielä sanoa. Kaupunkikuvallisesti se saattaisi olla aivan katastrofi, sanoo vihreiden Osmo Soininvaara, joka on vahvasti ajanut ajatusta Länsisataman rekkojen siirtämisestä Vuosaareen Jätkäsaaren ruuhkien hillitsemiseksi.

Helsingin Uutiset kertoi tammikuussa satamaliikenteen ohjaamisesta Vuosaareen muun muassa hinnoittelun keinoin (HU 30.1.).

Liikenteen ohjaamista Vuosaareen kannattaa myös Silvia Modig (vas.).

– Lisäksi on tutkittava huolella pienemmät liikenneohjauksen keinot, joilla tilannetta voidaan parantaa. Massiivinen autoramppi ei kyllä edusta viihtyisää kaupunkisuunnittelua, sanoo Modig ja painottaa yksityisautoilun vähentämisen tärkeyttä panostamalla houkuttelevaan joukkoliikenteeseen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, ja Länsisataman rekkarallin hillitsemisestä aloitteen tehnyt Otso Kivekäs (vihr.) suhtautuu ramppiajatukseen nihkeästi.

– Itse näen olennaisena, että sataman autoliikennettä siirretään enemmän Vuosaareen. Työ onkin jo aloitettu, mutta tuloksia joudutaan vielä odottamaan. En lähtisi nyt investoimaan massiivisiin ja ympäristöä pahasti rumentaviin ramppeihin.

Demareiden Eveliina Heinäluoma suhtautuu myönteisesti erilaisiin vaihtoehtoihin, jossa ”katsotaan avoimesti kaikki keinot”.

– Ramppi voi olla yksi keino, mutta varmasti tarvitaan myös muita. On tärkeää, että meille tuodaan nähtäville eri keinoja, joilla haasteita ratkotaan.

Moni lautakunnan jäsenistä varoo ottamasta asiaan vielä tiukkaa kantaa, koska tarkat suunnitelmat puuttuvat.

Kokoomus on ajanut avoimesti keskustan alla kulkevan keskustatunnelin eli maanalaisen kokoojakadun rakentamista. Tunneli painaisi osan keskustan liikenteestä maan alle. Risto Rautava ei pidä ramppia kannatettavana ajatuksena.

– Ihan pöllö ratkaisu. On pöllöä, että rekkoja pidetään maan päällä, kun meillä on samaan aikaan toinen vaihtoehto, jossa liikennettä viedään maan alle. Maanalainen kokoojakatu on ehdottomasti parempi ratkaisu.

Samoilla linjoilla on puoluekollega Sirpa Asko-Seljavaara

– Ensin on saatava kokoojakatu. Sitten voidaan suunnitella ramppi. Jätkäsaari, Ruoholahti, Hernesaari, Lauttasaari ovat lopullisesti pussissa, jollei tunnelia saada.

– On merkillinen usko, että ratikalla pääsee keskustaan, mutta ratikka törmää ruuhkaan jo ennen keskustaa, Asko-Seljavaara jatkaa.

Vihreiden Tuomas Rantanen suhtautuu Helsingin Uutisten haastattelemista lautakunnan jäsenistä positiivisimmin ramppiajatukseen.

– Selvästi tutkittava asia. Jos ramppi on kohtuuhintainen ja suunnitelmat ovat hyvät, niin se on ihan järkevä ratkaisu. Suhtaudun ajatukseen avoimin mielin.

Rantasen mukaan kaikkien päättäjien intressi on saada Jätkäsaaren pullonkaula ratkaistua, mutta kysymys on että millä keinoin.

– Jos tehdään keskustatunneli, niin se syö metron kannattavuutta. Jos tehdään ramppi, niin keskustatunnelia ei tarvita, ynnää enemmän rampin kuin tunnelin puolella oleva Rantanen.

Rampista helpotusta ruuhkiin?

Helsinki on virkamiestyönä selvittänyt keinoja Jätkäsaaren liikenneruuhkien purkamiseksi. Yksi vaihtoehto voisi olla uuden rampin rakentaminen Mechelininkadulta Ruoholahden sillalle.

Rampin hinta ei ole vielä tiedossa. Rampin yleissuunnittelma almistunee ensi syksynä.

Ramppi toisi helpotusta Jätkäsaaren ja sen ympäristön liikenneruuhkiin, joita muun muassa satamaliikenne aiheuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 2. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 3. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 4. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 7. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 8. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 9. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 10. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 11. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 12. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 13. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 14. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 15. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 4. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 5. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 6. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 7. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 8. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 9. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 10. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 11. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 12. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.