Suunnitelma tiemaksuista läpi HSL:n hallituksessa – Pisararata rakenteille jo ensi vuosikymmenellä?

LIIKENNE Raiteisiin investoidaan noin 3,3 miljardia 10 vuoden aikana.

Tiemaksut tekevät tuloaan Helsingin seudulle. ARKISTO/Päivi Tuovinen

Kaisa Paastela

Helsingin seutu puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. Ihmisten ja tavaroiden liikkumista helpotetaan neljän miljardin liikenneinvestoinneilla.

Tiemaksuille etsitään Helsingin seudulle sopiva malli. Uusia asuntoja rakennetaan 16 500 vuosittain.

Nämä tavoitteet ja konkreettiset keinot niiden saavuttamiseen sisältyvät Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL 2019 -suunnitelmaan, jonka HSL:n hallitus omalta osaltaan hyväksyi tiistaina. Suunnitelman pohjalta neuvotellaan MAL-sopimus valtion ja seudun kuntien kesken.

Helsingin seutu kasvaa kovaa vauhtia. Suunnitelmassa esitetään seudun liikenteeseen noin 4 miljardin investointeja, joista 85 prosenttia joukkoliikenteeseen.

Raiteisiin on määrä investoida eniten, noin 3,3 miljardia euroa, seuraavan kymmenen vuoden aikana. Merkittävimpiä 2020-luvulla aloitettavia joukkoliikenneinvestointeja ovat Espoon kaupunkirata Kauklahteen, lähijunaliikenteelle rakennettavat varikot pääradalle ja rantaradalle sekä Helsingin kantakaupungin alle rakennettava Pisararata.

Helsingin Uutiset kertoi äskettäin, että Pisararadan hintalappu on tällä hetkellä jo 1,5 miljardia euroa Summalla saataisiin kaksi uutta juna-asemaa: Hakaniemi ja Töölö.

MAL-suunnitelman mukaan myös Pasila–Riihimäki-radan kapasiteettia lisätään ja Kerava–Nikkilä-radan henkilöliikenne aloitetaan, kun lähijunaliikenteelle on riittävästi käyttäjiä.

Pikaraitiotieverkostoa laajennetaan viidellä uudella linjalla Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa. Metron kapasiteetti varmistetaan kääntöraiteella ja automatisoinnilla.

– Mitä monipuolisemmin liikkumisvaihtoehtoja on tarjolla, sitä useampaa asukasta liikennejärjestelmä palvelee. Jokainen jalankulkija, pyöräilijä tai joukkoliikenteen käyttäjä vähentää omalta osaltaan myös ajoneuvoliikenteen ruuhkautumista, sanoo HSL:n liikennejärjestelmä- ja tutkimukset -osaston johtaja Sini Puntanen

Tiemaksuja tarvitaan HSL:n mukaan paitsi päästöjen leikkaamiseksi, myös siksi, että autoilijoilta perittävät maksut vähentävät tehokkaasti ruuhkautumista ja helpottavat niiden liikkumista, joille ajaminen on välttämätöntä.

Tiemaksut vähentävät myös liikenneonnettomuuksia, melua ja pienhiukkaspäästöjä.

HSL:n aiemmin tekemän arvioinnin mukaan tiemaksujen vaikutus yksityistalouksien vuosikustannuksiin olisi enimmillään 1 000 euroa vuodessa.

Asukasryhmien sisällä vaikutus olisi voimakkain suurituloisilla, jotka käyttävät eniten henkilöautoa. Tiemaksujen suuruus ei ole merkittävä verrattuna eri alueiden välisiin asumiskustannusten eroihin.

– Helsingin seudulle tulee suunnitella valtion ja kuntien kanssa yhdessä tänne sopivaa tiemaksujärjestelmää, arvioida sen vaikutuksia ja valmistautua sen käyttöönottoon. Myös lainsäädäntöä on tarpeen muuttaa, jotta tiemaksuja voidaan kokeilla, Puntanen sanoo tiedotteessa.

– Vaikka MAL 2019 –suunnitelman keinovalikoima on laaja, myös tiemaksut tarvitaan mukaan yhtenä keinona muiden joukossa, jotta päästöt saadaan laskemaan tarpeeksi.

Lue myös:Niukka enemmistö ehdokkaista vastustaa tiemaksuja Helsingissä, mutta kannattajiakin löytyy – "Ohi vilahtaa autoja, joissa istuu yksi espoolainen äijä"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 2. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 5. Linnanmäki avautuu ensi viikolla
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 14. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 15. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 6. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 7. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 8. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 11. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 12. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 15. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.