Vaihdetuilla renkailla on suositeltavaa ajaa noin sata kilometriä, jonka jälkeen ne pitää jälkikiristää.
Harva asia on yhtä epävarma kuin Suomen kevät, mikä tekee kesärenkaiden vaihtamisen ajoittamisesta arpapeliä.
Nastarenkailla saa rapistella vielä 29. huhtikuuta saakka, mutta jos omassa ajoympäristössä tiet ovat sulia jo nyt, ei sinne saakka kannata odotella.
Kesärenkaat saa vaihtaa jo maaliskuun alussa, koska talvirengaspakko loppuu helmikuun viimeinen päivä, mutta suositeltavaa se ei aina ole.
Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara neuvoo mieluummin pelaamaan varman päälle kuin vaihtamaan renkaat liian aikaisin.
– Kun etelässä alkaa jo olla sulaa, voivat olosuhteet muuttua nopeasti pohjoista kohti ajettaessa. Keli voi myös vaihdella runsaasti vuorokaudenajan mukaan, Elovaara sanoo.
– Vaikka päätiet olisivat auki, saattavat mahdolliset yöpakkaset tehdä ajoradasta liukkaan. Valtaväylien ulkopuolella voi melko etelässäkin törmätä vielä lähes jäärataolosuhteisiin.
Kun renkaat päättää vaihtaa, on hyvä aloittaa tarkistamalla niiden kunto - niin talvi- kuin kesärenkaidenkin.
Kesärenkaiden urasyvyyden sakkoraja on 1,6 mm, mutta renkaat on syytä vaihtaa uusiin urasyvyyden ollessa noin neljä milliä.
Renkaiden suorituskyky esimerkiksi märällä tienpinnalla heikkenee selvästi jo ennen kuin lain vähimmäisvaatimus urasyvyydessä on saavutettu.
Sadekelillä vesiliirron riski kasvaa merkittävästi huonokuntoisilla renkailla.
– Kesärenkaiden riittävän urasyvyyden voi tarkistaa helposti esimerkiksi kahden euron kolikolla. Jos sen uloin osa uppoaa uraan kokonaisuudessaan, ovat renkaat urasyvyydeltään turvallisessa kunnossa, Elovaara vinkkaa.
– Jos renkaiden kuluneisuudessa on eroja, kannattaa laittaa parempikuntoiset kumit taakse
Talvirenkaissa lain sallima minimiurasyvyys on kolme millimetriä, mutta ne olisi hyvä uusia viiden millimetrin kohdalla.
Nastarenkaista pitää tarkistaa myös nastojen määrä, joka ei saa poiketa renkaiden välillä yli 25 prosenttia. Vaikka nastat olisivatkin pääosin tallella, on olennaista kiinnittää huomiota myös niiden tiukkuuteen. Löysästi reiässään heiluva nasta ei enää toimi, kuten sen pitäisi.
Alta pois vaihdettavien renkaiden urasyvyys kannattaa mitata ja merkitä muistiin.
Renkaiden kulumista pitäisi seurata säännöllisesti myös ajokauden aikana.
Rengassarjan tasaisen kulumisen varmistamiseksi edelliskauden eturenkaat olisi hyvä vaihtaa taakse ja takarenkaat eteen, pyörimissuuntaa vaihtamatta. Näin kulumiserot saadaan pidettyä mahdollisimman maltillisina ja renkaiden kokonaiskilometrimäärä maksimoitua.
Jotta renkaiden paikkojen vaihtaminen tulee tehtyä oikein, pitää renkaat merkitä heti, kun ne ottaa pois.
Kaikki renkaat tulisi myös vaihtaa samanaikaisesti.
Kun renkaat on asennettu, on aika tarkistaa rengaspaineet.
Vaihdetuilla renkailla on suositeltavaa ajaa noin sata kilometriä, jonka jälkeen ne pitää jälkikiristää. Näin varmistetaan, etteivät pyörät ole löystyneet mahdollisten hiekanmurujen tai muiden epäpuhtauksien murennuttua vanteen ja pyörännavan välissä.
Uuden, 1.6.2020 voimaantulevan tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöaikaa koskevat säännöt muuttuvat eikä renkaita vaihdeta enää kalenterin mukaan.
Lakimuutoksen myötä talvirenkaita tulee käyttää, jos sää tai keli sitä edellyttää, marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana. Kuitenkin myös kesärenkaita saa tuona aikana käyttää, jos alueella vallitsee ”kesäkeli”.
Juttua muokattu 28.3. klo 13.25: korjattu päivämäärä lauseseen:Nastarenkailla saa rapistella vielä 29. huhtikuuta saakka.