4-tuntinen tarjoilijan pesti nostatti äläkän – ammattiliiton pomo osa-aikatöistä: "Kannattamaton yritys kuolkoon pois"

OSA-AIKATYÖ PAMin Ann Selin kaipaa palvelualoille lisää töitä, joilla voi oikeasti elää.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ottaa kantaa ravintoloiden työvoimapulaan. Helsingin Uutiset kertoi 13. maaliskuutatöölöläisravintolasta, johon ei löytynyt osa-aikaista tarjoilija, vaikka 3 000 näki työpaikkailmoituksen

Juttu kirvoitti paljon lukijakommentteja, joiden mukaan on selvää, ettei pienesti palkattuihin osa-aikatöihin löydy tekijöitä.

PAMin julkaiseman selvityksen perusteella yhteiskunta maksoi vuonna 2017 sosiaalitukina noin 60 miljoonaa euroa tarjoilijoille, kokeille ja siivoojille, joiden palkka ei riitä elämiseen.

– Olen viime vuosina saanut nenilleni luova tuho -ilmaisustani, jolla tarkoitan sitä, että sellaista liiketoimintaa, joka ei ole kannattavaa, ei keinotekoisesti ja yhteiskunnan tuella pitäisi pitää yllä. Kannattamattomien yritysten, kuten ravintoloiden, voisi antaa kuolla pois, sen pitäisi olla sellainen neutraali luonnonlaki, jonka ei pitäisi herättää liikaa tunteilua, Selin selostaa.

Osa-aikatöiden lisääntyminen ravintola-alalla liittyy osaltaan ravintolapalvelujen kysyntään, joka on entistä selkeämmin sesonkiluontoista ja keskittyy perjantai- ja lauantai-iltoihin. Ravintoloita saattaa tässä tilanteessa myös yksinkertaisesti olla liikaa.

– Kilpailu alalla on kovaa ja henkilökulut halutaan pieniksi. Ravintola-alalla on myös paljon harmaata taloutta, joka vie bisnestä rehellisiltä, veronsa maksavilta yrittäjiltä. Verottajalle ja poliisille tulisi saada enemmän resursseja tarkastustoimintaan ja harmaan talouden kitkemiseen, Selin jatkaa.

Hän kertoo osa-aikaisuuden lisääntymisen esimerkiksi ravintolatöissä olevan globaali ilmiö.

– Alat, joilla katteet ovat pieniä, tarjoavat töitä joita ei voida ottaa vastaan, koska työstä saatavilla ansioilla ei tule toimeen.

Luonnonlaki, jonka ei pitäisi herättää tunteilua."

Selin vaatii lainsäädäntöön lisäyksen osa-aikaisuuden perusteista, jotta toimeentulo-ongelmia aiheuttavaa silpputyötä saadaan kitkettyä. Selinin mielestä yrityksiltä pitäisi myös vaatia enemmän.

PAMin tilaama VTM Niina Tannerin selvitys osoittaa, että yhteiskunta maksoi vuonna 2017 kaikkiaan noin 500 miljoonaa euroa sosiaalitukena töissä käyville, joiden tulot eivät riittäneet toimeentuloon.

Yksi ajatuskulku yhteiskunnassa on ollut, että vähempienkin työtuntien ja niiden rinnalla maksettavan sosiaaliturvan yhdistelmä on hyvä, koska se antaa useammalle mahdollisuuden pysyä mukana edes jossain määrin työmarkkinoilla.

– Ajatus on hyvä. Erityisesti tämä pitää paikkansa, kun työttömyysluvut ovat korkeat. Matkailu- ja ravintola-alalla sekä kiinteistöpalvelualalla on jo pitkään kärsitty työvoimapulasta ja esimerkiksi vanhustenhoitoon kehitellään robottikoiria vanhusten seuraksi, kun työvoimaa siihen ei riitä, Selin lataa.

– Palvelualojen yrityksiltä pitää vaatia tarmokkaampaa pyrkimystä korkeampiin tunteihin. Jos se toteutuisi, yhteiskunta säästäisi sosiaaliturvamenoissa. Samoin työvoiman käyttö olisi kansantalouden kannaltakin järkevämpää.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut