4-tuntinen tarjoilijan pesti nostatti äläkän – ammattiliiton pomo osa-aikatöistä: "Kannattamaton yritys kuolkoon pois"

OSA-AIKATYÖ PAMin Ann Selin kaipaa palvelualoille lisää töitä, joilla voi oikeasti elää.

Kuvituskuva Ella Kajaste / arkisto

Jussi Vehkasalo

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ottaa kantaa ravintoloiden työvoimapulaan. Helsingin Uutiset kertoi 13. maaliskuutatöölöläisravintolasta, johon ei löytynyt osa-aikaista tarjoilija, vaikka 3 000 näki työpaikkailmoituksen

Juttu kirvoitti paljon lukijakommentteja, joiden mukaan on selvää, ettei pienesti palkattuihin osa-aikatöihin löydy tekijöitä.

PAMin julkaiseman selvityksen perusteella yhteiskunta maksoi vuonna 2017 sosiaalitukina noin 60 miljoonaa euroa tarjoilijoille, kokeille ja siivoojille, joiden palkka ei riitä elämiseen.

– Olen viime vuosina saanut nenilleni luova tuho -ilmaisustani, jolla tarkoitan sitä, että sellaista liiketoimintaa, joka ei ole kannattavaa, ei keinotekoisesti ja yhteiskunnan tuella pitäisi pitää yllä. Kannattamattomien yritysten, kuten ravintoloiden, voisi antaa kuolla pois, sen pitäisi olla sellainen neutraali luonnonlaki, jonka ei pitäisi herättää liikaa tunteilua, Selin selostaa.

Osa-aikatöiden lisääntyminen ravintola-alalla liittyy osaltaan ravintolapalvelujen kysyntään, joka on entistä selkeämmin sesonkiluontoista ja keskittyy perjantai- ja lauantai-iltoihin. Ravintoloita saattaa tässä tilanteessa myös yksinkertaisesti olla liikaa.

– Kilpailu alalla on kovaa ja henkilökulut halutaan pieniksi. Ravintola-alalla on myös paljon harmaata taloutta, joka vie bisnestä rehellisiltä, veronsa maksavilta yrittäjiltä. Verottajalle ja poliisille tulisi saada enemmän resursseja tarkastustoimintaan ja harmaan talouden kitkemiseen, Selin jatkaa.

Hän kertoo osa-aikaisuuden lisääntymisen esimerkiksi ravintolatöissä olevan globaali ilmiö.

– Alat, joilla katteet ovat pieniä, tarjoavat töitä joita ei voida ottaa vastaan, koska työstä saatavilla ansioilla ei tule toimeen.

Luonnonlaki, jonka ei pitäisi herättää tunteilua."

Selin vaatii lainsäädäntöön lisäyksen osa-aikaisuuden perusteista, jotta toimeentulo-ongelmia aiheuttavaa silpputyötä saadaan kitkettyä. Selinin mielestä yrityksiltä pitäisi myös vaatia enemmän.

PAMin tilaama VTM Niina Tannerin selvitys osoittaa, että yhteiskunta maksoi vuonna 2017 kaikkiaan noin 500 miljoonaa euroa sosiaalitukena töissä käyville, joiden tulot eivät riittäneet toimeentuloon.

Yksi ajatuskulku yhteiskunnassa on ollut, että vähempienkin työtuntien ja niiden rinnalla maksettavan sosiaaliturvan yhdistelmä on hyvä, koska se antaa useammalle mahdollisuuden pysyä mukana edes jossain määrin työmarkkinoilla.

– Ajatus on hyvä. Erityisesti tämä pitää paikkansa, kun työttömyysluvut ovat korkeat. Matkailu- ja ravintola-alalla sekä kiinteistöpalvelualalla on jo pitkään kärsitty työvoimapulasta ja esimerkiksi vanhustenhoitoon kehitellään robottikoiria vanhusten seuraksi, kun työvoimaa siihen ei riitä, Selin lataa.

– Palvelualojen yrityksiltä pitää vaatia tarmokkaampaa pyrkimystä korkeampiin tunteihin. Jos se toteutuisi, yhteiskunta säästäisi sosiaaliturvamenoissa. Samoin työvoiman käyttö olisi kansantalouden kannaltakin järkevämpää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 2. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 3. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot
 4. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 5. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 6. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 7. Kolumni: Helsinki tarvitsee luonnon monimuotoisuutta ja urbaania monimuotoisuutta
 8. Päätoimittaja Kannala: Vihreät eksyi Pirkkolan metsään
 9. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 10. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 11. Robottibussin ovet aukeavat pian matkustajille – kolme automaattikulkuneuvoa sukkuloi liikenteen seassa Pasilassa
 12. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 13. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 14. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 15. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 2. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 3. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 4. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 7. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 10. Hämeenlinnanväylälle suunnitellaan uutta liittymää – taustalla ruuhkat ja uuden asuinalueen kasvava liikenne
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.