Rahapelien haitat kärjistyvät Suomessa – ”Masennusta, uniongelmia ja velkakierrettä”

Ongelmaksi muuttuneesta rahapelaamisesta voi aiheutua haittaa pelaajalle itselleen, tämän läheiselle ja koko yhteiskunnalle.

Haitat voivat olla taloudellisia, terveydellisiä, tunnetason haittoja ja ihmissuhteisiin liittyviä, tai näitä kaikkia. Taloudelliset haitat vaihtelevat käyttörahan vähenemisestä velkakierteeseen.

Tavallisimpia terveys- ja tunnetason haittoja ovat masennus, uniongelmat ja katumus. Haitat voivat myös liittyä opiskeluun ja työhön. Joskus pelaaminen johtaa lasten hoidon laiminlyöntiin ja joskus myös rikolliseen toimintaan.

Tämä selviää tänään julkistetun Rahapelikyselyn raporteista. Rahapelijärjestelmän uudistus ei ole auttanut torjumaan rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja toivotulla tavalla.

Kolme suomalaista rahapeliyhteisöä yhdistettiin vuoden 2017 alussa yhdeksi yhtiöksi, Veikkaus Oy:ksi. Yksi uudistuksen lähtökohdista oli vähentää rahapeleistä aiheutuvia haittoja. Haittojen ehkäisy on myös EU:n sallima peruste sille, että Veikkauksella on Suomessa valtion ohjaama yksinoikeus eli monopoli rahapeleihin.

Rahapelikyselyn tavoite oli seurata, millaisia vaikutuksia rahapelijärjestelmän uudistuksella on ollut rahapelaamiseen, rahapelihaittoihin ja mielipiteisiin rahapelaamisen markkinoinnista. Tilannetta on seurattu sekä ennen että jälkeen uudistuksen.

Tulokset osoittavat, että pelihaitat eivät näytä Suomessa kokonaisuudessaan vähentyneen. Toisaalta miehiä, joilla oli rahapeliongelma tai jotka pelasivat vähintään riskitasolla, oli aiempaa vähemmän.

Huolestuttavaa on, että rahapeliongelmia kokevilla haitat näyttäisivät kärjistyvän ja muuttuneen entistä vakavimmiksi. Tätä tulosta tukee myös samaan aikaan julkaistu peliongelmissa auttavan palvelun Peluurin vuosiraportti.

Ongelmallista rahapelaamista on vaikea tunnistaa ja hoitoon hakeudutaan usein vasta sitten, kun haitat alkavat olla vakavia.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut