Eläkepropagandalla tehdään röyhkeästi politiikkaa, arvioi asiantuntija – IL: "Mitään katastrofia ei ole tulossa"

He ovat tulevaisuuden eläkeläisiä. Toni Tervo

Jukka Hämäläinen

Eläketurvakeskus (ETK) ennustaa eläkejärjestelmän ajautuvan vaikeuksiin vuoden 2050 jälkeen. Vielä pari vuotta sitten ennusteessa arvioitiin järjestelmän rahastojen kasvavan loputtomiin, muistuttaa yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko Olli PusaIltalehdessä

– Meillä ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, mitä on työelämä 30–50 vuoden päästä. Sen ennustaminen on arvailevaa tutkimusta ja sen sokea käyttö poliittisessa päätöksenteossa suuren luokan typeryyttä, Pusa toteaa kolumnissaan.

Pusaa harmittaa, että vanhemmat hokevat epätoivoisina, etteivät heidän lapsensa saa enää eläkettä.

– Mitään sellaista ei ole näkyvissä. Sen sijaan lapset elävät huomattavasti vanhemmaksi kuin meidän sukupolvemme ja joutuvat työskentelemään vanhemmiksi. Se vaikuttaa tehokkaasti eläkerahojen riittävyyteen. Ehkä joskus ETK:kin tunnustaa tuon ennusteissaan?

Pusa pitää kirjoituksessaan omituisena väitettä, että maahan olisi tuotava 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa halpatyövoimaksi. Hän ei usko, että halpatyövoima pitäisi järjestelmää pystyssä.

Hän muistuttaa, että humanitaarisen maahanmuuton kustannuksiksi on arvioitu kolme miljardia euroa vuodessa.

– Sillä rahalla korjaisi valtavasti eläkejärjestelmänkin tilannetta, Pusa ehdottaa Iltalehdessä.

Pusa kysyy, onko eläkejärjestelmän hallinto nyt oikeissa käsissä, jos sen valtiaat eivät osaa tai halua miettiä asioita laajemmin kuin lyhyen tähtäimen valtapolitiikkana. Yli 200 miljardin eläkerahastojen ympärille on hänestä muodostunut omituinen Suomen talouden valtakeskus.

– Pitäisikö Eläketurvakeskus siirtää valtion virastoksi, Pusa ehdottaa Iltalehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.