Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Huippuravintolat löysivät tiensä Kallioon – Kare Karhun ravintolassa mutustellaan kaikkia ruhonosia

SIJOITUS Kaksi Kallion ravintolaa äänestettiin Suomen 50 parhaan ravintolan joukkoon. Kare Karhu etsii ravintolaansa myös harvinaisia raaka-aineita.

– Onhan se hauskaa, että ammattilaiset arvostavat. He arvostavat varmasti tällaista meidän simppeliä tyyliämme, sanoo Gastro Cafe Kallion Julia Juvonen

Fleminginkadun ravintola sijoittui Viisi Tähteä -verkkojulkaisun Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2019 -äänestyksessä sijalle 31. Ravintoloiden paremmuudesta äänestivät horeca-alan ammattilaiset.

– Viime vuonna olimme sijalla 48. Viiden Tähden Eeropekka Rislakki luonnehti meitä jotenkin, että olemme ”uuden brutaalin klassisuuden ilmentymä”, Gastro Cafe Kallion keittiömestari Kare Karhu kertoo.

Pitäisikö sittenkin lähteä Etelä-Helsinkiin?"

Gastro Cafe Kallion lisäksi kalliolaisravintoloista pääsi 50 parhaan ravintolan listalle Wino, joka sijaitsee niin ikään Fleminginkadulla. Wino sai sijan 17.

– Kun aloitimme Flemarilla, niin jonkin ajan kuluttua mietimme, että pitäisikö sittenkin lähteä ravintolan kanssa Etelä-Helsinkiin? Olisiko se tällaiselle ruoalle oikeampi paikka? Siellä vuokrataso on kuitenkin kovin korkea ravintolanpitämiselle, Karhu selostaa.

Julia Juvonen kaataa maitoa kahvijuomaan.

Kallio on ollut tunnettu baareistaan ja pizzerioistaan, mutta nyt myös kunnianhimoisemmin ruoanlaittoon suhtautuvat ravintolat ovat löytäneet alueen.

– Harju 8 -ravintolan keittiömestarin kanssa olen miettinyt uutta pientä ravintolafestaria Kallioon. Mukaan voisi tulla useampi ravintola Helsinginkadun eteläpuolelta, vaikka yhden viikonlopun ajaksi. Ja jos saataisiin alueen yleiset saunat mukaan, Karhu suunnittelee.

Ruhoista syödään vain parhaat palat."

Kare Karhun ruoanlaittofilosofia lähtee eläimen arvostamisesta ja siitä, että eläimestä käytettäisiin ruoanlaitossa kaikki mahdolliset osat.

– Hyvistä paistiosista tehdään jauhelihaa. On vähän niin, että ruhoista syödään vain parhaat palat.

50 parhaan ravintolan listalle sijalle 17. pääsi Wino.

Karhu ja Rislakki olivat alullepanijoina keittiöammattilaisten julkilausumassa, jossa vaaditaan, että Ruokavirasto sallisi kaikkien kotimaisten eläinten ruhonosien käytön ruoanvalmistuksessa. Julkilausuman mukaan Suomen viranomaismääräykset käytännössä estävät ammattikeittiöissä monien maukkaiden ja perinteisten osien käytön, vaikka ne ovat tilattavissa muista EU-maista.

– Eläimen kaikkien osien käyttö ravintoloissa on trendikästä esimerkiksi Englannissa. Minäkin kaivelen ravintolaamme raaka-aineita, joita ei ihan joka paikassa ole tarjolla, Karhu toteaa.

Katse on suunnattu vähän itään."

Ravintolan iltalistalla ruokalajit vaihtuvat, tarjolla voi olla vaikka ankan sydäntä ja briossia tai Bovikin tilan luomukaritsan kieltä minttukastikkeessa. Tarjolla voi olla myös kateenkorvaa, veriruokia, maksaa ja munuaisia.

– Tykkään klassisesta ruoanlaitosta, jossa katse on suunnattu vähän itään, Venäjän suuntaan. Vaikutteita on myös Ranskasta ja Englannista.

Munia meneeesimerkiksi Eggs Benedict - ja Eggs Flemari -annoksiin.

Gastro Cafe Kallio sai alkunsa, kun Juvonen työskenteli Karhun luomuleipomossa.

– Tämän liiketilan toisessa osassa oli leipomonmyymälä ja toisessa Galleria Keidas -luomukauppa. Aiemmin tässä oli venäläinen Maatuska-ravintola, Juvonen kertoo.

– Joskus tässä on ollut lihakauppa. Meillä on kanta-asiakkaita, jotka muistavat ne ajat, Karhu lisää.