Raju tankoraivo repesi: "Vellihousu" autoilija ei halunnut tapella ja pyöräilijä sylkäisi naamalle – katso video

Yhdellä autoilijan tallentamista videoista näkyy, miten pyöräilijä lähtee takaa-ajoon kärkikolmion takaa. Kuvakaappaus

Jukka Hämäläinen

Autoilija joutui lähes pyöräilijän pahoinpitelemäksi Espoon Otaniemessä torstaiaamuna. Pyöräilijän mielestä autoilija oli melkein ajanut hänen päälleen. Pyöräilijä tuli Maarintielle kuitenkin kolmion takaa.

Tapahtumat tallentuivat auton kamerajärjestelmään sekä edestä että takaapäin. Kuljettaja lähetti tapauksesta neljä videota Etelä-Suomen Median toimitukseen. Julkaisemme tämän jutun yhdessä osan yhdestä videosta, jonka ääniraitaa on muutettu henkilöiden yksityisyydensuojan takia.

Tallenteista näkyy, miten pyöräilijä ilmestyy ensin auton taakse ja kirittää sitten auton ohi ja kuuluu tumps, kun pyöräilijä lyö auton sivuikkunaan. Sen jälkeen pyöräilijä sysää pyöränsä auton eteen ja syöksyy kuljettajan ovelle.

Kuljettaja kertoo, että pyöräilijä repi auton oven auki ja kävi hänen kurkkuunsa kiinni.

– Tuu ulos sieltä, niin vedän näköön -- turpaan vitun jätkä -- melkein pyöräilijän päälle -- tää auto on kohta naarmuilla, tuu ulos sielä vitun vellihousu, kuuluu videolta.

Kuljettaja kiroilee myös, mutta sanoo, ettei tule tappelemaan. Seuraavaksi videolta kuuluu puuskahdus "Neiti!" ja sylkemisen ääni.

– Pyöräilijä todella sylkäisi naamalleni, kuljettaja kertoo.

Ennen kuin video päättyy, kuljettaja huikkaa vielä pyöräilijälle: "Tiedätsä, että tossa kohdalla on väistämisvelvollisuus!" Pyöräilijä uhoaa vielä jotain poistuessaan.

Toiselta videolta paljastuu, että ennen takaa-ajoapyöräilijä on tullut ajoradalle kärkikolmion takaa.

Tilanteen aluksi autolija on pysähtynyt suojatien eteen antamaan tilaa suojatietä ylittäville jalankulkijoille.

Jalankulkijoidenylitettyä kadun autoilija jatkaa matkaansa, ja saa peräänsä kimmastuneen pyöräilijän.

Auton kuljettaja toivoo, että pyöräilijät kiinnittäisivät huomiota kyseisen ja vastaavien paikkojen liikennesääntöihin.

– Näen päivittäin vaaratilanteita, joissa pyöräilijät suhahtavat autojen eteen olettaen, että autot väistävät, vaikka pyöräilijät tulevan kolmion takaa.

Kuljettaja on tehnyt tapauksesta rikosilmoituksen. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen komisariolla Ilkka Kantolalla ei ole sitä vielä edessään, mutta hän tunnistaa kuvailusta, että pyöräilijän hyökkäys voi täyttää sekä pahoinpitelyn että kotirauhan rikkomisen tunnusmerkit.

– Autoa suojaa kotirauha. Ihan sama kuin pyöräilijä olisi repäissyt jonkun kotioven auki ja käynyt kiinni raiveleihin, Kantola vertaa.

Kantolan mukaan monet pyöräilijät eivät tunne liikennesääntöjä ja vaikka tuntisivatkin, niin kaikki eivät noudata niitä.

– Yhdessä Liikenneturvan tutkimuksessa kävi ilmi, että vain kolmasosa tuntee väistämissäännöt. Tuossa tapauksessa nyt ei liene kyse tuntemisesta, vaan noudattamatta jättämisestä, koska pyöräilijälle on kärkikolmio, hän päättelee.

Kantolan mukaan niin pyöräilijöiden kuin autoilijoidenkin käyttäytyminen voi nykyisin olla röyhkeää.

– Itsellenikin kävi äskettäin niin, että kun astuin suojatielle, autoilija näytti keskisormea. Auto ei lähestynyt nopeasti enkä hypännyt suojatielle, mutta kuljettajaa ärsytti, että hän joutui hidastamaan.

Liikenteessä on Kantolan mukaan hyvä muistaa vanha kiinalainen sananlasku:

– Jos keskustelet idiootin kanssa, varmistu ettei hän tee samoin.Eli tämä pätee liikenteeseen keskustelun lisäksi.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut