PAMin tutkimus: Suomelle jopa 0,5 miljardin lasku yritysten maksamista liian pienistä palkoista – myös kokit ja tarjoilijat kärsivät palkkaköyhyydestä

Elämiseen riittämättömät palkat aiheuttavat palkkatyököyhyyttä myös tarjoille ja kokeille.

Entistä useamman työntekijän palkka ei riitä elämiseen, joten avuksi tarvitaan yhteiskunnan varoja. Riittämättömiä ansiotuloja paikataan yleisimmin asumistuella, sovitelluilla päivärahoilla ja toimeentulotuella.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin keskiviikkona julkaisemassa selvityksessä arvioidaan alhaisia ansiotuloja kompensoitavan vuositasolla arviolta noin 500 miljoonan euron edestä.

Liiton teettämän selvityksen mukaan sen omaan jäsenistöön lukeutuvien tarjoilijoiden ja kokkien osuus potista oli viime vuonna noin 40 miljoonaa euroa ja siivoojien noin 20 miljoonaa euroa.

Töissä, mutta köyhä – palkkatyököyhyys ja sen kustannukset ravintola- ja kiinteistöpalvelualoilla-selvitys osoittaa, että tarve turvautua sosiaalisiin tulonsiirtoihin on korostunut siivous- ja ravintola-aloilla.

Siivoojat joutuvat turvautumaan esimerkiksi toimeentulotukeen noin 3,5 kertaa ja tarjoilijat lähes kolme kertaa todennäköisemmin kuin keskivertopalkansaajat.

Kokonaisuudessaan työssäkäyvien köyhyys on Suomessa suhteellisen vähäistä. Se kuitenkin lisääntyy jatkuvasti etenkin yksityisellä palvelualalla. Alan jo valmiiksi matalan palkkatason tulot alenevat entisestään osa-aikaisuuksien ja nollasopimusten yleisyyden vuoksi.

Selvitys löytyy kokonaisuudessaan PAMin verkkosivuilta: pam.fi/materiaalit/tilastot ja tutkimukset.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut