Liki puolet haluaa liha- ja maitoveron, 40 prosenttia vähentänyt lentämistä ja jopa kolmasosa valmis kieltämään bensa-autot – ministeriöiden uusi kysely julki

ILMASTOPOLITIIKKA Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen hillitsemisellä on kiire, käy ilmi kyselystä, jonka teettivät muun muassa Sitra ja useat ministeriöt.

Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen hillitsemisellä on kiire. Keinoja koetaan olevan monia niin kansalaisten omassa toiminnassa kuin poliittisessa päätöksenteossakin.

Tehokasta politiikkaa tulevalta hallitukselta haluaa jo 70 prosenttia äänioikeutetuista, mikä on 18 prosenttia enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Suomalaiset haluavat ilmastonmuutoksen hillitsemisen kärkiteemaksi myös kesällä alkavalla Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. Suomalaisista 75 prosenttia haluaa, että EU näyttää ilmastopolitiikassaan muulle maailmalle esimerkkiä.

Kotimaan politiikassakin paine lisääntyy: 44 prosenttia kertoo äänestävänsä eduskuntavaaleissa ehdokasta, joka toimii aktiivisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Moni kertoo tekevänsä myös itse jotain asian eteen. 41 prosenttia sanoo jo muuttaneensa omaa toimintaansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Selvästi yli puolet suomalaisista kertoo vähentäneensä sähkönkulutustaan ja lähes puolet sanoo vähentäneensä tavaroiden hankkimista ilmastosyistä.

Noin 40 prosenttia ilmoittaa vähentäneensä lentämistä ilmastosyistä. Yhtä suuri osa vastanneista aikoo vähentää lentämistä seuraavan viiden vuoden aikana. Hieman alle puolet (45 prosenttia) on matkustanut lentokoneella viimeisen vuoden aikana.

Noin kolmannes on selvittänyt oman hiilijalanjälkensä laskurilla ja neljännes aikoo kompensoida toiminnastaan aiheutuvia päästöjä lähivuosina.

Valtaosa, kolme neljästä suomalaisesta katsoo, että päästöjen aiheuttajat pitää panna maksumiehiksi verottamalla. Lähes puolet on sitä mieltä, että fossiilisten polttoaineiden sekä lihan ja maitotuotteiden veroja pitäisi nostaa.

Jopa kolmasosa suomalaisista on valmis uusien bensiini- ja dieselkäyttöisten henkilöautojen myynnin kieltämiseen vuonna 2030.

Ilmastobarometrin mukaan ilmastonmuutos on turvallisuusuhka Suomelle 76 prosentin silmissä. Lisäksi 59 prosenttia on sitä mieltä, että se aiheuttaa Suomelle myös taloudellisen uhan.

Samalla 80 prosenttia kuitenkin katsoo, että ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää uutta osaamista, esimerkiksi uusia teknisiä ratkaisuja, mikä voisi luoda uusia työpaikkoja ja parantaa Suomen kilpailukykyä.

Näkemykset jakaantuvat voimakkaasti asuinpaikan ja toimeentulon mukaan. Pääkaupunkiseudulla ilmastotoimiin suhtaudutaan myönteisemmin kuin maaseudulla. Ne taloudet, joilla on enemmän rahaa käytettävissään, ovat valmiimpia politiikkatoimiin ja myös tekemään itse enemmän ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa kannattavat erityisesti nuoret, korkeasti koulutetut ja naiset sekä vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat. Epäilevimmin kunnianhimoisiin tavoitteisiin suhtautuvat perussuomalaisten ja keskustan äänestäjät.

Tiedot ilmenevät valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmän Ilmastobarometri 2019 -kyselytutkimuksesta. Kyselyn virhemarginaali on noin kolme prosenttia.

Ilmastoviestinnän ohjausryhmään kuuluvat ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, ulkoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, valtioneuvoston kanslia, ely-keskukset, Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Motiva, VTT, Suomen Akatemia, Kuntaliitto, Demos Helsinki, Sitra ja Business Finland.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut