Suomen viimeinen hävittäjä-ässä siunataan Helsingissä – Hornetien ylilento kunnioittaa Jaakko Hillon muistoa

Jaakko Hillon kone jatkosodassa oli yhdysvaltalaisvalmisteinen Curtiss Hawk 75. Kuvassa Curtiss-kone lentää sodassa menetetyssä Aunuksen Nurmoilassa 1943. SA-kuva

Mikko Välimaa

Hävittäjälentäjänä jatkosodassa palvelleen Jaakko Hillon siunaustilaisuus järjestetään lauantaina 16. maaliskuuta Hietaniemen hautausmaan vanhassa kappelissa Helsingissä.

Ilmavoimat kertoo, että Hillon muistoa kunnioitetaan perinteikkäällä ylilennolla.

Ylilento tehdään lauantaina kello 11.15–11.30. Mukana on kaksi Karjalan lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, jotka lentävät Hietaniemen hautausmaan vanhan kappelin yli noin 300 metrin korkeudessa. Lennolla on säävaraus.

Ylilennon ajaksi ilmatilaan on perustettu rajoitusalue varmistamaan turvallisuutta. Rajoitus koskee miehittämätöntä ilmailua ja on voimassa aamupäivällä kello 11–12 Helsingin kantakaupungin alueella.

Jaakko Hillo oli viimeinen elossa ollut ilmavoimien hävittäjä-ässä, eli vähintään viisi ilmavoittoa saavuttanut ohjaaja. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni.

Hillo lensi vuosina 1941–44 yli 200 sotalentoa, joilla hän saavutti kahdeksan vahvistettua ilmavoittoa. Hän palveli jatkosodassa Lentolaivue 32:ssa lentäen pääasiassa Fokker D.XXI ja Curtiss Hawk 75 -hävittäjiä.

Sodan jälkeen hän palveli Koelentueessa ennen siirtymistään Aero Oy:n liikennelentäjäksi vuonna 1947. Hillo jäi eläkkeelle vuonna 1973 Finnairin Douglas DC-8 -koneen kapteenin tehtävästä.

Pitkän uran aikana hänelle kertyi yhteensä noin 22 000 lentotuntia. Hillo oli syntynyt ja asui Helsingissä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Siivet: Jaakko Hillo kuollut 97-vuotiaana – tunnettiin Aunuksen hävittäjä-ässänä
    27.2.2019 12:18

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut