Huumeiden piikitystila törmäsi Helsingissä lakiin – kaupunki haluaa nyt oman erillislain

KATUKUVA Huumehaittojen vähentämiseksi suunnitellut pistostilat eivät olekaan läpihuutojuttu, koska huumeiden hallussapito ja käyttö ovat rikoksia.

Huumeita piikitetään esimerkiksi julkisissa vessoissa ja puistoissa ja neuloja saattaa löytyä lasten ulottuvilta. Muun muassa tällaisia huumehaittoja kaupunki haluaisi vähentää piikittämiseen osoitetulla tilalla. Toni Forssell

Kaisa Paastela

Helsinkiin on suunniteltu huumeidenkäyttäjille valvottuja pistostiloja, jossa he voivat vapaasti piikittää omia huumeitaan. Kaupungin ylläpitämissä tiloissa voitaisiin tarjota apua ja neuvontaa, mutta ei puututtaisi henkilön huumeiden käyttöön.

Asiasta 1. helmikuuta valmistuneen selvityksen mukaan nykylainsäädäntö ei kuitenkaan mahdollista huumausaineiden käytön sallimista kaupungin tiloissa.

Helsinki suunnittelee nyt tekevänsä esityksen valtioneuvostolle uudesta erillislaista, joka sallisi käyttöhuoneen kokeilun. Kaupunginhallitus käsittelee lainsäädäntöaloitteen tekemistä maanantain kokouksessaan.

Erillislaissa olisi säännökset ainakin siitä, onko huumausaineiden käyttäminen ja hallussapito rangaistavaa käyttöhuoneen tiloissa, mitkä ovat henkilökunnan velvollisuudet sekä oikeudet suhteessa käyttäjiin – erityisesti yliannostustilanteissa. Laki määrittäisi muun muassa sitä, voiko henkilökunta avustaa käyttäjää pistämisessä, ilmenee kaupunginhallituksen asiakirjoista.

Lisäksi laissa selvennettäisiin esimerkiksi se, miten käyttöhuoneet rahoitetaan, miten käyttäjien sekä henkilökunnan turvallisuudesta huolehditaan, sekä onko poliisilla ja syyttäjällä oikeus saada tietoa henkilökunnalta, mikäli käyttöhuoneessa epäillään tapahtuneen rikos.

Kaupungin mukaan piikitystiloja selvittäneen työryhmän raportti on perusteellinen.

Työryhmä on todennut, että valvottu huumeiden käyttöön tarkoitettu tila voisi olla hyödyllinen. Hyvin kohdennettuna ja toteutettuna erillistila todennäköisesti vähentäisi huumeiden käytöstä aiheutuvia suoria terveyshaittoja ja oheissairastavuutta, lisäisi huumeidenkäyttäjien terveystaitoja ja sosiaalista osallisuutta, sekä vähentäisi alueellisesti huumeiden käytöstä aiheutuvia häiriöitä.

Työryhmän mukaan Euroopassa on kokemuksia käyttötilojen myönteisistä vaikutuksista ja Helsingissä on tarvittava osaaminen yksikön toteuttamiseen.

Selvitystyössä oli mukana sosiaali- ja terveydenhuollon ja kaupunginkanslian asiantuntijoiden lisäksi poliisin, THL:n, järjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden edustajia.

Kaupungin mukaan erillislain säätämistä on pidettävä Helsingin kannalta tavoittelemisen arvoisena asiana, koska pistostila todennäköisesti toisi terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.

Myös ulkomaiset kokemukset puoltavat lainsäädäntöaloitteen tekemistä ja hankkeeseen vaikuttamista valtakunnan tasolla. Kokeilusta saataisiin lisäksi arvokasta tietoa.

Lue myös: Valtuusto päätti marraskuussa 2018 äänestyksen jälkeen, että huumeidenkäyttäjien pistostiloja kokeillaan Helsingissä. Asiasta oli valtuustoaloitteen tehnyt Kati Juva (vihr.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 7. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 8. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 9. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 10. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 11. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 12. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 13. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 14. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 15. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 6. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 9. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 10. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 13. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 14. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 15. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.