Helsinkiläisravintola lopetti lounaat tarjoilijapulan takia – "Yksikään ei ottanut yhteyttä, vaikka 3000 näki työpaikkailmoituksen"

TYÖ Helsinkiläisravintola lopetti lounaan, kun ei löytänyt tarjoilijaa.

Helsinkiläisravintolat kärsivät työvoimapulasta. Tarjoilijoita ei meinaa löytyä varsinkaan osa-aikaisen työn tekijöiksi, tämä johti töölöläisravintola Gustissa siihen, että siellä keskeytettiin lounaan tarjoilu toistaiseksi.

– Emme löytäneet ammattitaitoista tarjoilijaa, vaikka sellaista etsittiin monesta suunnasta. 4–5-tuntinen työpäivä ei houkuta, kaikki haluaisivat tehdä kokoaikaista päivää. Kaverini laittoi ilmoituksen tarjoilijan paikasta myös Facebookin ryhmään, jossa ravintola-alan työpaikat ja tekijät kohtaavat, mutta yksikään ei ottanut yhteyttä, vaikka 3 000 näki ilmoituksen, selostaa Gustin osaomistaja Petri Herpiö

Hän kertoo, että tuttujen kautta löytyi yksi tarjoilija, joka oli Gustissa pari kertaa, mutta he eivät olleet tyytyväisiä häneen.

– Pari kuukautta etsittiin työntekijää. Ammattitaitoista vaan ei tahdo näköjään löytyä.

Hän itse arvelee, että osasyy voisi olla se, että suuri osa hyvistä, ammattitaitoisista Helsingin ja pääkaupunkiseudun tarjoilijoista on nyt kausitöissä Lapissa.

– He tekevät siellä pitkää päivää. Kesällä he voivat ottaa iisimmin, tekevät vain ehkä ekstravuoroja silloin tällöin, Herpiö jatkaa.

Ravintola-alan työvoimatilanne on pahentunut koko maassa."

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että etenkin Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla on ollut orastava työvoimapula ravintola-alalla jo pitemmän aikaa.

– Muutaman viime vuoden aikana ravintola-alan työvoimatilanne on pahentunut koko maassa. Kun kaksi viikkoa sitten katsoimme koko Suomen tilannetta, niin arviomme mukaan alalla oli noin 3 500–4 000 avointa työpaikkaa, Lappi kertoo.

Uudenmaan te-toimiston nettisivujen haulla löytyi 11. maaliskuuta noin 150 avointa tarjoilutyöntekijän paikkaa ja noin 220 ravintola- ja suurtaloustyöntekijän paikkaa.

– Ennen puhuttiin kohtaanto-ongelmasta, eli avoin työpaikka ja työtä vailla oleva tekijä olivat eri paikkakunnilla. Nyt työntekijöitä ja avoimia työpaikkoja on samalla paikkakunnalla, mutta tarjonta ei silti kohtaa kysyntää, Lappi jatkaa.

Kysyntä keskittyy perjantai- ja lauantai-iltoihin."

Keskeinen ongelma on Lapin mielestä se, että työntekijöille ei pystytä tarjoamaan kokoaikaisia työpaikkoja. Ravintola-alan työt ovat entistäkin enemmän osa-aikaisia.

– Ravintolapalvelujen kysyntä on aiempaa selkeämmin sesonkiluontoista ja se keskittyy painokkaasti perjantai- ja lauantai-iltoihin. Koska painotus on tällainen, eivät alan yritykset pysty tarjoamaan niin paljon kokoaikaisia työpaikkoja, kuin haluaisivat.

Lapin mielestä osa-aikaisen työn vastaanottaminen pitäisi saada Suomessa kannattavammaksi niin, että se on houkuttelevampaa kuin työttömyystuilla roikkuminen.

– Sellaista olen kuullut, että ravintolat eivät aina pysty enää olemaan auki, jos tulee sairastapaus.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut