Tästä väitteestä 100 prosenttia kokoomuksen ja vihreiden ehdokkaista on samaa mieltä Helsingissä – "En kannata väkisin siirtämistä"

VAALIKONE Tasan sata prosenttia kokoomuksen ja vihreiden vastanneista ehdokkaista Helsingissä vastustaa valtion työpaikkojen siirtoa entistä enemmän maakuntiin.

HU:n vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat muistuttavat, että työpaikkojen siirtäminen maakuntiin on aiemmin mennyt mönkään siksikin, että osaavat työntekijät eivät ole halunneet muuttaa perässä. Ari Peltonen

Kaisa Paastela

Enemmistö Helsingin vaalipiiristä eduskuntaan pyrkivistä ehdokkaista on sitä mieltä, ettei valtion työpaikkoja tarvitse sijoittaa nykyistä enemmän maakuntiin.

Ehdokkaista 62 prosenttia oli eri mieltä tai täysin eri mieltä väitteen ”Valtion työpaikkoja täytyy sijoittaa nykyistä enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolelle”.

Vaalikoneessa kysymykseen on vastannut kaikkiaan 159 ehdokasta Helsingistä. Heistä hieman vajaa kolmannes eli 31 prosenttia oli samaa tai täysin samaa mieltä väitteen kanssa ja loput eivät osanneet ilmaista kantaansa.

Kokoomuksen sekä vihreiden eduskuntavaaliehdokkaat olivat väitteen kanssa eri mieltä 100-prosenttisesti, kun taas SDP:n ehdokkaista 76 prosenttia oli eri mieltä ja 12 prosenttia samaa mieltä ja kantaansa ei osannut asiassa muodostaa 12 prosenttia. Perussuomalaisista eri mieltä väitteen kanssa oli 63 ja samaa mieltä 37 prosenttia, ja rkp:n ehdokkaista eri mieltä 67 prosenttia ja samaa mieltä 17 prosenttia.

Vasemmistoliiton ehdokkaista 56 prosenttia oli vaalikoneessa eri mieltä, vajaa kolmannes samaa mieltä ja loput eivät osanneet ottaa kantaa.

Keskustan riveistä Arkadianmäelle pyrkivien enemmistön mielestä valtion on sijoitettava työpaikkojaan enemmän seudun ulkopuolelle, sillä väitettä kannatti 64 prosenttia ehdokkaista, 18 prosenttia oli vastaan.

Avovastauksissa osa ehdokkaista kaipasi koko maan pitämistä asuttuna. Monet taas vierastivat pakkosiirtoja.

– Valtion keinotekoisista hajasijoitusyritelmistä on pääasiassa huonoja kokemuksia, kommentoi Jenni Karjalainen (sd.)

– Pakkosiirtoihin en usko, mutta alueellisuus tulee ottaa huomioon siten, että Suomi pysyy elävänä, Silvia Modig (vas.) pohtii.

– Tietysti Helsinki on pääkaupunki, mutta monia virkoja voi olla muuallakin ja esim. valtion paikallishallinnossa on oltava riittävät resurssit valvoa muun muassa hoitolaitoksia, ilmaisee kantansa Henri Autero (skp.).

– Yhdenvertaisuuden lisääminen edellyttää myös vaurauden uusjakoa kaupungeista maaseudulle. Emme voi keskittää kaikkea vain pääkaupunkiseudulle. Pelkät työpaikat eivät kuitenkaan muuta mitään, myös muun tehdyn politiikan täytyy ulottua koko Suomen alueelle, Viima Lampinen (fp) näkee.

Useampikin kommentoija mainitsee erikseen Fimean.

– En kannata valtion laitosten väkisin siirtämistä maakuntiin. Tällaisen politiikan tulokset nähtiin esimerkiksi vuosia jatkuneessa veivauksessa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen siirtämisestä Kuopioon. Siirroissa voi esimerkiksi olla haasteena osaavan työvoiman puute, kun työntekijöiden on vaikea siirtää elämänsä yhtäkkiä muualle, Ozan Yanar (vihr.) muistuttaa.

Sari Sarkomaa (kok.) toteaa, että työpaikkojen pakkohajautukset tulevat veronmaksajille kalliiksi monin tavoin.

– Painopisteen on oltava alueiden oman osaamisen ja yrittäjyyden edellytysten vahvistamisessa. Pääkaupunkijärjestelyyn on päädytty jokaisessa valtiossa juuri siksi, että useiden toimintojen on järkevintä sijaita pääkaupungissa, Sarkomaa toteaa.

Vaalikoneeseen pääset tästä.

Löydä ehdokkaasi vaalikoneesta

Ehdokkaat ottivat Helsingin Uutisten vaalikoneessa kantaa väittämään ”Valtion täytyy sijoittaa valtion työpaikkoja nykyistä enemmän pääkaupunkiseudun ulkopuolelle”.

Voit vertailla Helsingin vaalipiirin ehdokkaiden kantoja 25 ajankohtaiseen kysymykseen.

www.helsinginuutiset.fi/vaalikone

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pelastuslaitos pyrkii parantamaan valmiusaikoja ketterien paloautojen avulla – Konala saa Helsingin ensimmäisen kärkiyksikön
 2. Kaupunkitansseissa laitetaan jalalla koreasti – Puisto muuttuu tanssilattiaksi Malmilla
 3. Päätoimittaja Kannala: Maidon korvaaminen kasvisjuomilla on ilmastopoliitikkojen silmänlumetta
 4. Rantalentisporukka tutustui toisiinsa WhatsAppissa – Nyt kunnostetulle kentälle tulee innokkaita pelaajia ympäri Helsinkiä
 5. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 6. Kolumni: Intoa koulun alkuun - tunnetaidot tukevat hyvinvointia koulussa
 7. Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat viime vuonna – päästöpomo kertoo syyn: "Paljon on vielä tekemättä"
 8. Pääkirjoitus: Kasvisjuomat ja muu näpertely on silmänlumetta ja ilmastoirtopisteiden keräilyä
 9. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Kaivohuoneen pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta
 12. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 13. Yrityksen autolle on nimettävä käyttövastaava, muistuttaa poliisi – maksut liikennevirheistä kasautuvat omistajille
 14. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 15. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 2. Merestä löytyi ruumiinosia Helsingissä – yhteyttä esimerkiksi paloittelusurmaan ei tämän hetken tiedon mukaan ole
 3. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 4. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 5. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 6. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 7. "Perämies on sitten jatkossa perähenkilö" – uudet sukupuolineutraalit nimikkeet saivat lukijoiden kielenkannat auki
 8. Vandaaleista jaetaan "selkäkuvia" Facebook-ryhmissä – Poliisi: Kuvan levittäjä voi syyllistyä rikokseen
 9. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 10. Terveyspomo: Koronan riehaantuminen uudestaan hyvin todennäköistä – näin Helsinki varautuu
 11. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 12. Koronaviruksen pikatestausasema aukeaa Helsinkiin – tuloksen saa tunneissa
 13. "Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Jan Vapaavuori: "Häiriökäyttäytyminen lisääntyi äkillisesti" – näillä keinoilla Helsinki lähestyy nyt nuoria

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.