Mäkelänkadulle uskaltautuva pyöräilijä on hetkessä autojen saartama – remonttiaikeelle kiitosta: "Ei täällä kukaan uskalla pyöräillä"

KATUTYÖ Mäkelänkadun peruskorjaus tuo kadulle myös pyöräilijät. Tällä hetkellä siellä harva uskaltaa fillaroida.

HePon puheenjohtaja Vellu Taskila sukkuloi Helsingin Uutisten pyynnöstä Mäkelänkadulla autojen seassa. Tavallisesti Taskila ei pyöräile kadulla lainkaan. Sanna Jompero

Sanna Jompero

Hämeentien remontin valmistuttua seuraava iso urakka alkaa Mäkelänkadulla, jonka remontti tulee suosimaan erityisesti pyöräilijöitä Mäkelänkadulle tehdään niin sanotusti ”hämeentiet” sillä erotuksella, että Mäkelänkadulla saa jatkossakin ajaa yksityisautolla.

Erillisiä pyöräkaistoja Mäkelänkadulla ei tähän asti ole ollut. Pyöräilijät ovat joutuneet sotkemaan autoilijoiden seassa, mikäli ovat uskaltautuneet tielle lainkaan.

Helsingin Uutiset pyysi Helsingin Polkupyöräijöiden (HePo) puheenjohtajaa Vellu Taskilaa näyttämään, miten pyöräily nykytilanteessa kadulla onnistuu.

Taskila hypähtää pyöränsä selkään Mäkelänkadulla Sturenkadun risteyksessä. Liikennevalojen vaihtuessa Taskilan niskassa on hetkessä bussi. Toiselta kaistalta eteen kiilaa vielä Vanajantien sivukadulla kääntyvä autoa, ja Taskila on hetkessä motissa autojen välissä.

– Ei täällä kukaan uskalla pyöräillä. Jopa Hämeentiellä ajoradalla pyöräileminen on tuntunut turvallisemmalta kuin Mäkelänkadulla. En lähtisi, jos ei ole ihan pakko.

Nykytilanteessa pyörätie Sörnäisten ja Mäkelänrinteen uintikeskuksen välillä puuttuu kokonaan.

Pyöräileminen Mäkelänkadulla on Taskilan mukaan ollut siksikin nykytilanteessa käytännössä mahdotonta ja vaarallistakin, koska autojen ajonopeudet kadulla nousevat korkeiksi.

– Suora ja leveä katu houkuttelee ajamaan aika kovaa. Kun on paljon liikennettä, niin sekin tuo lisää vaarallisuuden tuntua. Hyvä että katua parannetaan, Taskila toteaa.

Mäkelänkadun liikennemäärä Sturenkadun ja Elimäenkadun välillä on tällä hetkellä noin vajaat 30 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Muutoksia on luvassa. Kun Mäkelänkadun tietyö alkaa noin vuonna 2024, kolme ajokaistaa kutistuu kahteen. Kävelijät saavat nykyistä leveämmät kävelytiet ja pyöräilijät kokonaan omat kaistansa molemmin puolin tietä.

Paljon pyöräilevä Taskila pitää tulevaa muutosta luonnollisesti hyvänä.

– Kantakaupungin pääkaduilta puuttuu pyöräväyliä. Kaikkialle niitä ei ole järkevää rakentaa, mutta kantakaupungissa niitä pitää olla.

Mäkelänkadun suunnitelmat ovat parhaillaan nähtävillä ja kommentoitavina. Helsingin Uutiset kertoi viime viikolla Mäkelänkadun jättiremontista

Mäkelänkadun lisäksi pyöräkaistoja puuttuu Taskilan mukaan muun muassa Mannerheimintieltä Oopperatalon kohdalta Tullinpuomiin saakka sekä Runeberginkadulta.

– Aika monella kadulla joku suunnitelma on kuitenkin jo olemassa, joten asiat ovat menossa hyvään suuntaan. Monessa paikassa on myös vanhanaikaisia ja kapeita ratkaisuja, Taskila jatkaa.

Yksi esimerkki toimimattomasta ratkaisusta on Taskilan mukaan Bulevardi, jossa kadulle istutetut puut kaventavat ajoväylää entisestään ja autojen yllättäen avautuvat ovet aiheuttavat vaaratilanteita.

Helsinki satsaa lähivuosina pyöräilyolosuhteisiin. Tavoitteena on nostaa pyörämatkojen osuus 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Keinoja on listattu pyöräilyn edistämisohjelmassa, jonka kaupunginhallitus hyväksyi vuonna 2014.

Ensi vuoden lopussa valmistuvassa Hämeentien remontissa yksityisautot poistuvat ja pyöräilijät saavat kadulle oman kaistan. Nykytilanteessa pyöräväyliä ei Hämeentielläkään ole.

Mäkelänkadulle tulossa pyöräkaistat

Mäkelänkatu uusitaan 1,3 kilometrin matkalta välillä Hämeentie–Mäkelänrinteen uintikeskus.

Remontin on tarkoitus alkaa vuonna 2024.

Yksi ajokaista molempiin suuntiin poistuu.

Pyöräilijät saavat omat kaistansa.

Jalkakäytäviä levennetään.

Kadun varrelle tulee kaupunkipyöräasemia ja pyörätelineitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 2. Senaatintorin kupeessa vastaanottoa pitävällä Vieno Puustjärvellä, 75, on harvinainen työ –  "Tämä ei missään tapauksessa ole ennustamista"
 3. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 4. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 5. Lukijalta: Miksi koronarajoitukset koskevat yhä lapsia, vaikka aikuisten elämä on palautettu ennalleen
 6. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 7. Kolumni: Uusi yrittäjyys luo uutta työtä
 8. Väsynyt, murtoveikoksi epäilty mies nukahti rappukäytävään Helsingissä
 9. Lukijalta: Helsingissä on paljon omituista – johtunee johtajistosta
 10. Auton väri ei kiinnostakaan autonostajia paljon – mielessä ovat ihan muut ominaisuudet
 11. Etätyösuositus palaamassa oltuaan poissa vain päiviä – Ministeri: "Tartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista"
 12. Nettivihaa vastaan voi nyt ottaa vakuutuksen – yläkoululaisille ilmaiseksi
 13. "Kyse on niin kutsutusta paloittelusurmasta" – poliisilta lisätietoa Helsingissä paljastuneesta epäillystä murhasta, josta vangittiin peräti 12 henkilöä
 14. Mari Skool: Stadin kauppakuolema on tyhmä unelma
 15. Rediin aukesi uusi yöreitti –  helpottaa bussipysäkin löytämistä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 3. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. Triplan "Anthony Bourdain -ravintola" floppasi rajusti – paikalle aukesi Itä-Helsingin suosittu burgeripaikka
 6. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 7. Päätoimittaja Kannala: Niko Ranta-ahon ympärillä oleva sädekehä on vaarallista glooriaa
 8. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 9. Kasvomaskit tulossa joukkoliikenteeseen: "Pakko vai suositus?" –  HSL aikoo reagoida nopeasti
 10. Helsinki ei ryhdy jakamaan ilmaisia kasvomaskeja – Myös HSL sysää vastuun matkustajille: "Lähtökohtaisesti se on matkustajan vastuulla"
 11. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 12. Sofi Kallio, 26, siirsi koronan vuoksi unelmahäitään ja menetti täydellisen juhlapaikan – sormuksiin jäi väärä päivämäärä
 13. Kauppakeskusravintola yritti tarjota asiakkaille luksuslounasta – tätä ruokaa suomalaiset oikeasti halusivat
 14. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 15. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.