Helsinkiläinen arvostaa lähiluontoa ja on huolissaan rakentamisen vaikutuksista – nämä ovat erityisen tärkeinä pidetyt kohteet

Kaisa Paastela

Helsingin luontoa pidetään monipuolisena: kaupungista löytyy sekä luonnontilaisia alueita että hoidettua viherympäristöä. Luonnon koetaan olevan lähellä ja helposti saavutettavissa. Asiat käyvät ilmi verkkokyselystä, johon vastasi 900 kaupunkilaista.

Huolta herättävät muun muassa vieraslajien runsastuminen sekä viheralueiden pieneneminen kaupungin kasvaessa ja kaupunkirakenteen tiivistyessä.

Vastaajat tunsivat hyvin Helsingin luonnon ja heistä suuri osa on valmiita myös toimimaan luonnon monimuotoisuuden puolesta. Kyselyn tuloksia käytetään uuden Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman laatimisessa.

Erityisen helsinkiläisinä luontokohteina pidetään Vallisaarta, Vanhankaupunginlahtea ja Keskuspuistoa. Karttamerkintöjä tehtiin kyselyssä noin 2 500 kappaletta ympäri Helsinkiä, joten lähiluonto eri puolilla kaupunkia nousi vastauksissa esiin.

Helsinkiläiset pitävät tärkeänä, että kaupungin alueelta löytyy erilaisia metsiä: pieniä lähimetsiä, lehtoja, havu-, lehti- ja sekametsiä. Metsäisten alueiden toivotaan säilyvän laaja-alaisina ja rakenteeltaan verkostomaisina.

Rakentamisen vaikutuksista ollaan huolissaan: metsien pirstaloitumista tulee välttää ja yhteydet viheralueiden välillä pitää turvata. Helsinkiläiset haluavat kehittää metsien monimuotoisuutta muun muassa lisäämällä lahopuuta sekä pitämällä hoitotoimenpiteet mahdollisimman kevyinä.

Rantaluonto on helsinkiläisille tärkeää. Vastauksissa korostuivat maisemaan ja merellisyyteen liittyvät kokemukset, kuten hiekkarannat ja ruovikot mutta myös rakkolevä, lintukosteikkojen kunnostaminen, hylkeet ja Itämeren huono vointi mainittiin.

Rantojen monimuotoisuutta halutaan turvata kurttulehtiruusua hävittämällä, rantaniittyjen niitolla sekä suojaisten merenrantojen ennallistamisella luonnontilaisiksi. Rantojen ja meren roskaantumisen ehkäisemiseksi ehdotettiin tiiviiden roska-astioiden lisäämistä.

Maaston kulumisen ja lintujen pesimärauhan vuoksi toivottiin paikoin selkeämpiä polkuja.

Virtavesistä tärkeimpinä pidetään Longinojaa, Mätäojaa, Vantaanjokea ja Haaganpuroa. Virtaavat vedet ovat arvokkaita ja monimuotoisia luontotyyppejä, jotka ehdottomasti halutaan säilyttää osana kaupunkia.

Virtavesissä kiehtovat muun muassa taimenten kutu sekä rantakasvillisuus ja sen tarjoama elintila eliöstölle. Ongelmallisina nähdään padot, vedenlaatu ja rakentaminen.

Aiheeseen liittyvää

 1. Espoon luontohelmeen on lyhyt matka Helsingistä – kymmeniä tuhansia kävijöitä vuodessa
  7.3.2019 19:25
 2. Arvokas lampi säilytetään luonnontilassa Laajasalossa
  21.2.2019 6:50
 3. Upeat kuvat ottavat kantaa luonnon puolesta – "Tunteella sisään ja sitten esitellään faktat"
  3.2.2019 13:15
 4. Hei lomalainen! Täältä löytyvät Helsingin ja Tallinnan mainiot kaupunkiluontokohteet
  18.2.2019 20:43
 5. Metsässä voi kasva myös parisuhde, ja nyt nuoret aikuiset menevät kävelyille porukoissa – "Luonto saa ihmisen vastaanottavaiseksi"
  9.6.2018 10:05
 6. Helsingin metsistä löytyi 20 uutta uhanalaisen sammallajin esiintymää
  9.11.2017 17:08

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut