Enemmistö Helsingin ehdokkaista lämpenee lentoverolle – "Tällä hetkellä keinotekoisen halpaa"

VAALIT Vastustajien mielestä lentovero on omantunnon kysymys tai siitä pitäisi päättää EU:n tasolla.

Lentäminen on viimeistään tästä eteenpäin arvovalinta, kun hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Sauvo Jylhä

Jukka Hämäläinen

Lentäminen aiheuttaa tunnetusti paljon hiilidioksidipäästöjä. Onkin mahdollista, että tulevaisuudessa lentämistä hillitään tai ainakin sen ympäristövaikutuksia kompensoidaan lentoverolla, jolla voitaisiin rahoittaa hiiltä sitovia hankkeita.

Helsingin Uutisten vaalikoneen mukaan lentovero jakaa eduskuntaan pyrkiviä ehdokkaita.

Vaalikoneeseen pääset tästä!

Helsingin vaalipiirissä ehdolla olevista vastaajista 56 prosenttia hyväksyisi lentomatkustamisen verottamisen. 40 prosenttia vastustaa ajatusta ja neljällä prosentilla ei ole asiaan kantaa. Kysymykseen vastasi 119 ehdokasta.

Kokoomuksen vaalikonevastaajista 70 prosenttia vastustaa lentoveroa ja 20 prosenttia hyväksyisi sen.

– Ympäristöverojen pitäisi olla EU-tason päätöksiä, Seija Muurinen huomauttaa avovastauksessaan monen muun tapaan.

Demariehdokkaista sen sijaan 76 prosenttia kannattaa lentoveroa. Kaarin Taipaleen mielestä lentovero olisi siksikin hyvä vero, ettei se kohdistuisi ensisijaisesti pienituloisiin.

Täysin vastakkaista mieltä on perussuomalaisten Marko Ekqvist

– Tasamaksuna lentovero kohdistuisi etenkin pienituloisiin matkustajiin. Muitakin keinoja on vähentää ilmapäästöjä ja miksi aina pelotellaan ilmastomuutoksella, hän ihmettelee.

Perussuomalaisistakin 17 prosenttia hyväksyisi lentoveron.

– Lentäminen on tällä hetkellä keinotekoisen halpaa, koska se tehdään verottomalla polttoaineella, perustelee Pia Kopra

Keskustan ehdokkaista kaksi kolmesta hyväksyisi lentoveron. Eri mieltä oleva Ville-Veikko Rantamaula korostaa mieluummin yksilön vastuuta.

– Jokaisen meistä on kyseenalaistettava lentomatkustamisen tarve. Vaativatko kaikki kokoukset läsnäolon, valitsetko kotimaan matkakohteen vai kaukomaan, hän kysyy.

Myös Liike Nytin ehdokkaista kaksi kolmesta kannattaa lentoveroa. Juha Tiilikainen kuuluu vastustajiin: – Ei vero ilmanpäästöjä vähennä. Ihmiset matkustavat lentokoneella, on hintaan lisätty veroja tai ei.

Kristillisdemokraattien Tanja Närhin mielestä lentoveroa ei tarvita. – Pikamuotia tuottava tekstiiliteollisuus pitäisi saada kuriin, sillä se saastuttaa enemmän kuin lentoliikenne.

Puoluetoveri Miikka Korpiranta hyväksyisi lentoveron Euroopan tasolla, mutta huomauttaa että suomalainen ei juuri voi turvautua raideliikenteeseen muualle Eurooppaan matkustaessaan.

Vihreistä ehdokkaista kaikki liputtavat lentoveron puolesta. Kaisa Hernbergin mielestä Suomen pitäisi hyödyntää EU-puheenjohtajuuttaan lentoliikenteen päästökaupan kehittämiseksi.

Toiseksi eniten lentoveroa suurten puolueiden ehdokkaista kannattavat vasemmistoliittolaiset.

– Lentäminen on luksusta ja se tuhoaa luontoa, perustelee Heikki Kuula Kuula tunnetaan myös Teflon Brothers -yhtyeestä.

Sinisistä reilu 70 prosenttia vastustaa lentoveroa:

– Lentovero vaikuttaa nykyajan anekaupalta, Samuli Virtanen vertaa.

Vaalikone on auki

Ehdokkaat ottivat Mediatalo Keskisuomalaisen ja yhteistyökumppanien vaalikoneessa kantaa väittämään Lentovero on otettava käyttöön ilmastopäästöjen vähentämiseksi

Vertaile ehdokkaiden kantoja 25 ajankohtaiseen kysymykseen vaalikoneessa Helsingin Uutisten verkkosivuilla.

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 14. huhtikuuta. Ennakkoon voi äänestää kotimaassa 3.–9. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 2. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 3. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 4. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 5. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 6. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 7. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 8. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 9. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 10. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 11. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 12. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 13. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 10. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 11. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 12. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 15. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.