Vantaalla päihteitä käyttävän joukon lapset ovat pääasiassa tyttöjä, nuorimmat vasta 10-vuotiaita – Poliisi sanoo suoraan: Tämä on järkyttävää

TIKKURILA Lapsijoukko liikkuu Dixin ympäristössä.

Vantaalla Tikkurilassa liikkuu alkoholia ja kannabista käyttävä lapsijoukko. Nuorimmat humalassa tavatut lapset ovat olleet vasta 10-vuotiaita. Itä-Uudenmaan poliisi kertoi asiasta tällä viikolla Facebook-sivuillaan.

10–14-vuotiaiden joukko liikkuu poliisin mukaan erityisesti Tikkurilan rautatieaseman ja Kirjastopuiston ympäristössä viikonloppuisin sekä myöhään arki-iltaisin.

Alkoholin ja huumeiden lisäksi lapset ovat käyttäneet lääkkeitä. Poliisi on huolissaan ilmiöstä ja pyytää ihmisiä ilmoittamaan, jos tietää tai näkee jotain ilmiöön liittyvää.

– Olen ollut poliisina pitkään, enkä muista yhtään tapausta, jossa 10-vuotiaat olisivat käyttäneet päihteitä. Tämä on järkyttävää, sanoo vanhempi konstaapeli Hanna-Liisa Hartikainen Itä-Uudenmaan poliisista.

Itä-Vantaan lastensuojelun sosiaalityön esimies Saana Pukkio pitää ilmiötä niin ikään poikkeuksellisena.

– Edes vuosittain lastensuojelun tietoon ei ole tullut kymmenvuotiaiden alkoholikokeiluja. Silloinkin kyse on yksittäistapauksista, jossa on saatettu käydä vanhemman pullokaapilla, Pukkio sanoo.

Toinen poikkeuksellinen ilmiöön liittyvä seikka on Pukkion mukaan se, että valtaosa lapsista on tyttöjä. Hän arvelee joukossa olevan parikymmentä lasta. Ryhmän suuruutta ei tiedetä tarkalleen. Joukossa on mukana lapsia ainakin Tikkurilan sekä Korso-Koivukylän suuralueilta.

– Yksi lapsi on jo viety ambulanssilla sairaalaan, kun hän oli sammunut lumihankeen. Lisäksi pienikin määrä alkoholia voi tehdä peruuttamattomia vaikutuksia lasten aivoille, Pukkio korostaa.

Ilmiö tuli lastensuojelun tietoon vuoden alussa. Pukkio kertoo useamman työntekijän saaneen lastensuojeluilmoituksia, joiden kautta ilmiön jäljille päästiin. Joitain lapsia on Pukkion mukaan sijoitettu lyhytaikaisesti kodin ulkopuolelle.

– Lapsia yhdistää se, että heidän vanhemmilla vanhemmuus on hukassa. Vanhemmat eivät kykene asettamaan rajoja, kuten kotiintuloaikoja, hän sanoo.

Pukkio näkee päihtyneiden alakouluikäisten tyttöjen olevan suuressa vaarassa joutua seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteiksi.

– Jos päihteiden välittäjä on aikuinen, ei hän sitä ilmaiseksi tee. Vielä tiedossamme ei ole seksuaalista väkivaltaa, mutta tutkimme tätä asiaa, koska mahdollisuus on ilmeinen, hän sanoo.

Valitettava seksuaaliseen häirintään liittyvä tapaus on jo tapahtunut lasten keskuudessa.

– Muut lapset olivat ilmeisesti houkutelleet kaverinsa ottamaan seksuaalissävytteisen kuvan ja jakaneet kuvan somessa. Tätä asiaa tutkitaan, Pukkio kertoo.

Poliisi pyytää vihjeitä

Itä-Uudenmaan poliisi selvittää parhaillaan lastensuojelun ja nuorisopalvelujen kanssa, mistä lapset hankkivat päihteitä ja mikä tai kuka saa esimerkiksi 10-vuotiaan juomaan itsensä tukevaan humalaan.

Ilmiöstä jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin sähköpostitse: ennaltaestavatoiminta.ita-uusimaa@poliisi.fi

Jos näkee humalatilassa olevan lapsen, tulee soittaa välittömästi hätänumeroon 112.

Myös lasten tulisi huolehtia kavereistaan ja soittaa rohkeasti apua, kun huomaavat, ettei kaveri voi enää hyvin.

Ilmiöön liittyy myös valokuvaamista ja kuvien jakamista sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan on hämmästyttävää miten monelle lapselle ja vanhemmille tulee edelleen yllätyksenä se, ettei asialle ole jälkikäteen juuri mitään tehtävissä, jos epäedullisia kuvia tai videoita on jaettu nettiin.

Lapsen päihteidenkäyttöön tai lapsen kasvatukseen liittyvissä pulmatilanteissa voi ottaa yhteyttä Vantaan lastensuojelun päivystykseen maanantaista perjantaihin kello 8–16 numeroon 09 839 33337. Virka-ajan ulkopuolella kiireellisiä lastensuojeluasioita hoitaa Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys numerossa 09 8392 4005.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut