Vantaalla päihteitä käyttävän joukon lapset ovat pääasiassa tyttöjä, nuorimmat vasta 10-vuotiaita – Poliisi sanoo suoraan: Tämä on järkyttävää

TIKKURILA Lapsijoukko liikkuu Dixin ympäristössä.

Marika Lumme

Vantaalla Tikkurilassa liikkuu alkoholia ja kannabista käyttävä lapsijoukko. Nuorimmat humalassa tavatut lapset ovat olleet vasta 10-vuotiaita. Itä-Uudenmaan poliisi kertoi asiasta tällä viikolla Facebook-sivuillaan.

10–14-vuotiaiden joukko liikkuu poliisin mukaan erityisesti Tikkurilan rautatieaseman ja Kirjastopuiston ympäristössä viikonloppuisin sekä myöhään arki-iltaisin.

Alkoholin ja huumeiden lisäksi lapset ovat käyttäneet lääkkeitä. Poliisi on huolissaan ilmiöstä ja pyytää ihmisiä ilmoittamaan, jos tietää tai näkee jotain ilmiöön liittyvää.

– Olen ollut poliisina pitkään, enkä muista yhtään tapausta, jossa 10-vuotiaat olisivat käyttäneet päihteitä. Tämä on järkyttävää, sanoo vanhempi konstaapeli Hanna-Liisa Hartikainen Itä-Uudenmaan poliisista.

Itä-Vantaan lastensuojelun sosiaalityön esimies Saana Pukkio pitää ilmiötä niin ikään poikkeuksellisena.

– Edes vuosittain lastensuojelun tietoon ei ole tullut kymmenvuotiaiden alkoholikokeiluja. Silloinkin kyse on yksittäistapauksista, jossa on saatettu käydä vanhemman pullokaapilla, Pukkio sanoo.

Toinen poikkeuksellinen ilmiöön liittyvä seikka on Pukkion mukaan se, että valtaosa lapsista on tyttöjä. Hän arvelee joukossa olevan parikymmentä lasta. Ryhmän suuruutta ei tiedetä tarkalleen. Joukossa on mukana lapsia ainakin Tikkurilan sekä Korso-Koivukylän suuralueilta.

– Yksi lapsi on jo viety ambulanssilla sairaalaan, kun hän oli sammunut lumihankeen. Lisäksi pienikin määrä alkoholia voi tehdä peruuttamattomia vaikutuksia lasten aivoille, Pukkio korostaa.

Ilmiö tuli lastensuojelun tietoon vuoden alussa. Pukkio kertoo useamman työntekijän saaneen lastensuojeluilmoituksia, joiden kautta ilmiön jäljille päästiin. Joitain lapsia on Pukkion mukaan sijoitettu lyhytaikaisesti kodin ulkopuolelle.

– Lapsia yhdistää se, että heidän vanhemmilla vanhemmuus on hukassa. Vanhemmat eivät kykene asettamaan rajoja, kuten kotiintuloaikoja, hän sanoo.

Pukkio näkee päihtyneiden alakouluikäisten tyttöjen olevan suuressa vaarassa joutua seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteiksi.

– Jos päihteiden välittäjä on aikuinen, ei hän sitä ilmaiseksi tee. Vielä tiedossamme ei ole seksuaalista väkivaltaa, mutta tutkimme tätä asiaa, koska mahdollisuus on ilmeinen, hän sanoo.

Valitettava seksuaaliseen häirintään liittyvä tapaus on jo tapahtunut lasten keskuudessa.

– Muut lapset olivat ilmeisesti houkutelleet kaverinsa ottamaan seksuaalissävytteisen kuvan ja jakaneet kuvan somessa. Tätä asiaa tutkitaan, Pukkio kertoo.

Poliisi pyytää vihjeitä

Itä-Uudenmaan poliisi selvittää parhaillaan lastensuojelun ja nuorisopalvelujen kanssa, mistä lapset hankkivat päihteitä ja mikä tai kuka saa esimerkiksi 10-vuotiaan juomaan itsensä tukevaan humalaan.

Ilmiöstä jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin sähköpostitse: ennaltaestavatoiminta.ita-uusimaa@poliisi.fi

Jos näkee humalatilassa olevan lapsen, tulee soittaa välittömästi hätänumeroon 112.

Myös lasten tulisi huolehtia kavereistaan ja soittaa rohkeasti apua, kun huomaavat, ettei kaveri voi enää hyvin.

Ilmiöön liittyy myös valokuvaamista ja kuvien jakamista sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan on hämmästyttävää miten monelle lapselle ja vanhemmille tulee edelleen yllätyksenä se, ettei asialle ole jälkikäteen juuri mitään tehtävissä, jos epäedullisia kuvia tai videoita on jaettu nettiin.

Lapsen päihteidenkäyttöön tai lapsen kasvatukseen liittyvissä pulmatilanteissa voi ottaa yhteyttä Vantaan lastensuojelun päivystykseen maanantaista perjantaihin kello 8–16 numeroon 09 839 33337. Virka-ajan ulkopuolella kiireellisiä lastensuojeluasioita hoitaa Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys numerossa 09 8392 4005.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
 2. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 3. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 4. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 7. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
 8. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 9. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 10. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 11. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 12. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 15. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 2. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 3. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 4. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 5. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 6. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 7. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 8. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 11. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 12. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.