Espoon luontohelmeen on lyhyt matka Helsingistä – kymmeniä tuhansia kävijöitä vuodessa

KULTTUURI Villa Elfvikin luontotalon näyttelyä uudistetaan. Lähiluonnolla on entistä tärkeämpi rooli.

Villa Elfvikin Laajalahtihuoneeseen on rakennettu uusi laituri. Riitta Pulkkisella on käsissään jättikokoinen kolmipiikki. Sekin on uusi. Anneli Tuominen-Halomo

Anneli Tuominen-Halomo

Luontotalo Villa Elfvikin uudistetun näyttelyn kulmakivet ovat tuttuun tapaan lehdot, lintuvedet, Nuuksio ja saaristo.

Runsaat viisi vuotta sitten Nuuksioon avattiin Espoon toinen luontotalo, Suomen luontokeskus Haltia.

Luontotalon johtaja Riitta Pulkkisen mukaan Haltian tulo ei ainakaan ole vähentänyt kiinnostusta luontotalo Villa Elfvikiä kohtaan.

Villa Elfvik on myös helppo retkikohde esimerkiksi Munkkiniemestä, josta luontotalolle on muutaman kilometrin matka.

– Meillä on ollut kahtena viime vuonna yli 34 000 kävijää. Ajattelimme, että Suomen juhlavuoden luonnonpäivien ohjelma kasvatti vuoden 2017 kävijämäärää, mutta myös viime vuonna päästiin yli 34 000 kävijän, Pulkkinen iloitsee.

Molempien talojen järjestämillä luontokouluilla on paljon kysyntää. Haltia keskittyy Suomen luonnon esittelyyn, Villa Elfvikissä kerrotaan lähiluonnosta.

Villa Elfvik sijaitsee vanhojen metsien suojeluohjelman alueella Laajalahden rannalla. Siksi kaatuneet puut raivataan pois vain poluilta.

– Kävijät huomauttavat joskus, että onpa metsä ruman näköistä ryteikköä. Me kerromme näyttelyssä, että lahopuut ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuudelle, koska ne ovat pieneliöiden ja kolopesijöiden elinympäristöjä.

Lehtoluonnosta kerrotaan Villa Elfvikissä valokuvakollaasilla.

– Meillä oli viime vuonna kesäharjoittelijana valokuvaaja Jarno Mela ja hän otti paljon valokuvia eri puolilta Espoota.

Villa Elfvikin perusnäyttelyssä luontoon voi tutustua kaikilla aisteilla. Valokuvissa luonnon kauneus hivelee silmiä, laatikossa on hypisteltävänä tammenterhoja ja lintujen ääniä pääsee kuuntelemaan nyt tablettisovellusten avulla. Näyttelyssä voi kuunnella vaikkapa mehiläishaukan ääntelyä.

Näyttelyssä on myös uusia tuntoaistilla tutustuttavia osioita. Sormilla voi tunnustella eläinten jättämiä jälkiä tai etsiä taimenen reitti mereltä kutupuron soraikolle.

– Haluamme kertoa myös luonnon hyvinvointivaikutuksista. On tutkittu, että jo 15 minuutin oleskelu luonnossa laskee stressihormonien määrää, Riitta Pulkkinen huomauttaa.

Näyttelyn uudistustyö jatkuu tämä vuonna. Suunnitelmissa on muun muassa karttojen uusiminen.

Villa Elfvik

Elfvikin päärakennus valmistui vuonna 1904.

Espoon kaupunki osti Villa Elfvikin ja sitä ympäröivän tontin vuonna 1985. Huvila kunnostettiin alkuperäistä tyyliä kunnioittaen ympäristövalistuskeskukseksi.

Villa Elfvikin luontotalo, Elfvikintie 4, 02600 Espoo, avattiin yleisölle Maailman ympäristöpäivänä 5.6.1992. Sinne on vapaa pääsy.

Vuoden 2018 aikana Espoon luonnosta kertovaa perusnäyttelyä on päivitetty ajanmukaiseksi ja kertomaan enemmän luontotalon lähiluonnosta. Vuoden Luontokuvat 2018 -näyttely on esillä Villa Elfvikin luontotalossa 10.3. asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.