SDP:n Antti Rinne kannattaa lihansyönnin verottamista Hesarin vaalikoneessa – "Otetaan selvitykseen ensi vaalikaudella"

Antti Rinne (sd.). ESM arkisto

Mikko Välimaa

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne katsoo, että lihansyönnin vähentäminen verotuksellisin keinoin pitää selvittää ensi vaalikaudella.

Rinteen kanta käy ilmi Helsingin Sanomien vaalikoneesta Vaalikoneessa on väite: Suomalaisia pitäisi ohjata vähäisempään lihansyöntiin, esimerkiksi verotuksen keinoin.

Rinne vastaa olevansa henkilökohtaisesti samaa mieltä ja tarkentaa:

– Ihmiset päättävät itse siitä, mitä he syövät, mutta tämä vaihtoehto selvitetään alkavalla vaalikaudella. SDP on esittänyt ilmasto- ja ympäristövaikutukset huomioon ottavaa kestävän kehityksen arvonlisäveroa. Verotuksen keinoin on mahdollista ohjata kulutusta kestävämpään suuntaan.

Samaa mieltä Rinteen kanssa on Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

–Lihansyönnin vähentäminen on tärkeä tapa vähentää ilmastopäästöjä sekä edistää kotimaista ruuantuotantoa, mikäli tuontilihan sijasta siirrytään kotimaisiin kasviksiin. Kasvis- ja lähiruokaa pitää edistää joukkoruokailuissa esimerkiksi kouluissa ja palvelutaloissa, jonka lisäksi kulutusta pitää ohjata huomioimalla hiilijalanjälki eri tuotteiden ja elintarvikkeiden hinnoissa, Andersson vastaa HS:n vaalikoneeseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on Rinteen kanssa eri mieltä. Hän korostaa yksilön vapaata valintaa.

– Jokainen saa tehdä itse omat ruokavalintansa. Jotta valistuneet valinnat ovat mahdollisia, terveellisemmistä ja kestävämmistä valinnoista pitää kertoa kuluttajille – esimerkiksi vihannesten, marjojen, hedelmien ja kalan merkityksestä osana hyvää ruokavaliota, Orpo vastaa.

Vihreiden Pekka Haavisto ei lämpene lihaverolle, vaan ottaisi harkintaan maataloustuet.

– Kasviproteiineille on Suomessa ja maailmassa kasvava kysyntä. Tämä on suuri mahdollisuus suomalaiselle maataloudelle. Ensisijaisesti maataloustukia tulisi ohjata lihantuotannosta kasviproteiinien tuotantoon ja julkisissa hankinnoissa olisi syytä suosia kasvipohjaisia ruoka-aineita. Kun elintarvikkeita koskevaa verotusta uudistetaan, ilmasto- ja ympäristökriteerit voivat olla osa verouudistusta, Haavisto vastaa vaalikoneeseen.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ei halua lihaveroa, mutta voisi laskea kasvisten verotusta.

– Kasvisten kulutusta on syytä lisätä jo yksilön terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä syistä. Niiden verotusta voitaisiin hyvinkin madaltaa. Syömisestä ei kuitenkaan pidä tehdä ideologista tai poliittista kysymystä.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah on Halla-ahon kanssa samoilla linjoilla.

– KD on esittänyt hedelmien, kasvisten ja vihannesten arvonlisänveron keventämistä terveysperusteisesti, mikä lisäisi terveellisten tuoreiden kasvisten kysyntää. Ihmisten ruokatottumukset ovat henkilökohtaisia ja muuttuvat ajan kanssa. Suomalaisesta lihasta valtaosa tulee karjasta, jota on käytetty ensin maitotaloustuotteiden tuottamiseen, joten erilaiset lisäverot lihalle vaikuttaisivat myös näissä tuotteissa, Essayah vastaa.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikson sanoo, ettei kannata lihaveroa.

– Kouluissa ja päiväkodeissa sekä vanhusten palvelutaloissa voidaan hyvin pitää kasvisruokapäiviä, hän toteaa.

Sinisten Sampo Terho tyrmää lihaveron, mutta ei perustele vastaustaan.

Keskustan Juha Sipilä ei ole vastannut kysymykseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut