IL: Attendo antoi potkut suomalaisille työntekijöille – nyt töitä tekevät filippiiniläiset alihankintana

Mikko Välimaa

Hoivaketju Attendo on irtisanonut suomalaista työvoimaa ja palkannut tilalle filippiiniläisiä hoitajia, kertoo Iltalehti.

IL:n tiedot perustuvat kahden Attendossa työskennelleen suomalaisen paljastuksiin.

IL:n mukaan Attendo ei ole rikkonnut lakia, sillä väenvähennykset tehtiin yt-neuvotteluiden kautta ja toiminta ulkoistettiin.

IL:n mukaan työvoiman vähennyksiä tehtiin ainakin Pirkanmaalla, jossa Attendo kävi suomalaisten hoiva-avustajien suhteen yt-neuvotteluja vuosien 2015–2016 taitteessa. IL:n mukaan ainakin kolme suomalaista irtisanottiin hoiva-avustajan töistä.

Tilalle tuli filippiiniläisiä hoitajia, jotka IL:n mukaan tekivät töitä kuin suomalaiset, mutta työvälitysfirman palveluksessa.

Hoitajien ammattiliitto Superissa ei ole tietoa tapauksista, mutta Superin mukaan sillä on parhaillaan meneillään palkkoihin liittyviä riitoja Attendon kanssa. Super syyttää Attendoa siitä, ettei se maksa hoiva-avustajiksi palkatuille filippiiniläisille hoitajille oikeaa palkkaa, kun he ovat valmistuneet Suomessa lähihoitajiksi.

Attendo kiistää Superin väitteet.

– Filippiiniläishoitajia ei palkata kustannussyistä. Maksamme kaikille työntekijöillemme, niin filippiiniläisille kuin muillekin, aina työehtosopimuksen mukaista palkkaa, sanoo Attendon viestintäpäällikön Ilona Sammaljärvi IL:lle.

Sammaljärvi sanoo Helsingin Uutisille, että yhtiön käyttämä filippiiniläinen työvoima on alihankkijoiden, kuten SOL:n ja Silkkitie Oy:n palveluksessa.

–Osassa Attendon yksiköistä on ulkoistettu tukipalveluita, kuten siivous. Alihankkijoina toimivat kilpailutusprosessin perusteella alan yritykset, kuten SOL ja Silkkitie Oy. Nämä yritykset eivät tuota Attendolle hoivapalveluita, vaan tukipalveluita. Heidän työntekijänsä eivät myöskään tietenkään ole meidän palkkalistoillemme. Kyseessä on siis ollut tukipalveluihin liittyvä ulkoistus, ei suomalaisen työvoiman korvaaminen filippiiniläisillä hoitajilla, Sammaljärvi tarkentaa HU:lle.

– Hoiva-avustajana toimivalle maksamme työehtosopimuksen mukaisen hoiva-avustajan palkan ja valmistuneelle lähihoitajalle maksamme työehtosopimuksen mukaisen lähihoitajan palkan, kun hän alkaa tehdä lähihoitajan työtä. Kyseessä on siis vastaus hoitajapulaan, ei kustannuskysymys, hän jatkaa IL:lle.

Edit klo 10.02: muokattu otsikkoa, lisätty Attendon viestintäpäällikön kommentti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 2. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 5. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 6. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
 7. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 8. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät
 9. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 10. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 11. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 12. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 15. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 5. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 6. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 10. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 11. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 12. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 13. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 14. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun
 15. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.