Jos oma lapsi tappaa puolison, voiko lapselle antaa anteeksi? – Näin vastaa psykoterapeutti, joka on kohdannut pahuutta ja valoa 25 vuoden ajan

Kuvituskuva ESM arkisto

toimitus

Vaikka anteeksi kannattaa yleensä antaa jo omankin hyvinvoinnin takia, joskus ihminen joutuu kohtaamaan jotain niin pahaa, ettei anteeksi antaminen ole edes mahdollista. Joskus asiat ovat niin kipeitä, ettei sovintoa halua edes ajatella.

– Anteeksi antaminen on äärettömän vaikea ja kipeä asia, kun puhutaan vakavista asioista, kuten väkivallasta ja henkirikoksista, sanoo traumaterapeuttina työskentelevä psykoterapeutti Sari Tapio.

Ulkopuoliset saattavat hyvää tarkoittaen lohduttaa traumaattisen asian kokenutta ihmistä neuvomalla, että kannattaa antaa anteeksi, jotta oma olo paranee. Tilanteessa anteeksianto voi kuitenkin olla mahdotonta.

– Ihminen voi silti prosessoida tapahtunutta niin, että elämä voi jatkua ja trauma jää taakse, vaikkei olisikaan antanut anteeksi, Tapio sanoo.

Joskus ihminen päättää pitkänkin ajan kuluttua sittenkin antaa anteeksi.

– Erityisesti omille vanhemmille saatetaan antaa aikuisena anteeksi se, että lapsena tapahtui pahaa. Ihminen hyväksyy sen, ettei tilanne enää muutu, ja päästää irti. Lähtökohta voi olla hyvinkin traumaattinen, Tapio sanoo.

Usein satuttanut ihminen ei pyydä anteeksi tai saattaa olla jo kuollutkin. Silloin asioille pitää hakea rauhaa ilman toista osapuolta.

Rikokset ja väkivalta puolestaan tapahtuvat usein tässä ja nyt. Suurin osa ihmisistä sanoo silloin, ettei halua edes kohdata väärin tehnyttä.

– Asia tulee vielä vaikeammaksi, jos pahaa tehnyt on hänkin oma läheinen. Jos puolison tappaa oma lapsi, voiko lapselle antaa anteeksi? Ihailen suunnattomasti ihmisten vahvuutta näissä tilanteissa, Tapio sanoo.

Tapio sanoo, että yleisellä tasolla on aina hyvä antaa anteeksi, jos pystyy, mutta jokaisella on omat rajansa siihen, minkä voi antaa anteeksi. Anteeksi antamisen pitäisi olla vapaaehtoista eikä perustua esimerkiksi siihen, että esimerkiksi uskonnollinen vakaumus velvoittaa antamaan anteeksi.

25 vuotta traumaterapeuttina on opettanut Tapiolle sen, että kun ihminen joutuu kohtamaan pahuutta ja elämän synkimpiä puolia, tilanteet ovat monimutkaisia ja vaativat pitkää työskentelyä ammattilaisen kanssa. Se antaa näkökulmaa myös muuhun elämään.

– Arjessa voi antaa anteeksi omat ja toisen mokailut, ilman draamaa, Tapio sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 2. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 3. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 4. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 5. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 14. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 15. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 5. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 6. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 7. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 8. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 9. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 12. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 13. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 14. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 15. Salaperäistä rakennusta myydään Helsingissä 7 miljoonalla eurolla – väite upeiden kotkaveistosten alkuperästä suututti taiteilijan suvun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.