Häviävätkö naisten ja miesten vessat ja pukuhuoneet kokonaan Helsingistä? – "Intiimitilojen pitää huomioida kaikkien tarpeet"

PUKUHUONEET Liikuntapalveluiden pukuhuoneet ja vessat halutaan muuttaa sukupuolineutraaleiksi.

Kalasataman uudessa peruskoulussa vessojen ovissa on uuden opetussuunnitelman mukaisesti sekä tytön että pojan kuva. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Helsingin kaupunki ryhtyy edistämään kaikki sukupuolet huomioivien eli tunnuksettomien pukuhuonetilojen saamista liikuntapaikkoihinsa.

Muutokset koskevat kaupungin harrastepaikkojen pukeutumis-, peseytymis- ja wc-tiloja.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi viime viikolla äänestyksen jälkeen Nelli Ruotsalaisen ( fp.) valtuustoaloitteen muuttaa kaupungin harrastus- ja liikuntatilojen intiimitilat huomioimaan kaikki sukupuolet. Aloitteen oli allekirjoittanut Ruotsalaisen lisäksi 14 valtuutettua.

Ruotsalainen sanoo itse puhuvansa asian yhteydessä sukupuolisensitiivisyydestä. Tasa-arvolain puitteissa on tärkeää palvella kaikkien helsinkiläisten tarpeita, Ruotsalainen toteaa.

– Käytännössä kyse on toimivammista palveluista. Kaupungin liikunta- ja muissa paikoissa täytyy olla tiloja, joissa on mukavaa ja turvallista vaihtaa vaatteita, eli tiloja, joissa on tunne, että ei tule häirityksi.

Asian käsittely aiheutti valtuustossa vilkasta keskustelua. Valtuutettu Pia Kopra (ps.) muistutti, että järjestelyissä tulee ottaa huomioon, ettei tiloissa kasva riski joutua seksuaalirikoksen kohteeksi.

Kaupunki toteaa lausunnossaan kannattavansa tila-ajatusta.

Asia on kaupungin mukaan erityisen merkittävä sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten näkökulmasta. Tilat parantaisivat marginaaliryhmiin kuuluvien mahdollisuuksia osallistua erilaisiin harrastetoimintoihin.

Kaupungin muistuttaa kuitenkin, että erityisesti liikuntaharrastuksissa pukeutuminen ja peseytyminen vaativat suurempia tiloja kuin esimerkiksi kulttuuripuolella, joten sukupuolineutraalien tilojen toteuttaminen on vaativampaa käytössä olevien tilojen rajallisuuden vuoksi.

Innovatiivisilla ratkaisuilla, kuten nimeämällä tilat uudelleen, voitaisiin julkisten tilojen yksittäiset vessat muuttaa sukupuolineutraaleiksi, kaupunki toteaa.

Tilojen kartoituksen jälkeen kaupunki laatii yhteenvedon siitä, minkälaisilla muutostöillä ja kustannuksilla tilat voitaisiin muuttaa.

Aivan uusi ajatus sukupuolettomat tai molemmille sukupuolille tarkoitetut tilat eivät Helsingissä ole.

Itäkeskuksen uimahallissa sukupuolineutraalit tilat otettiin käyttöön viime syksynä avaamalla aiemmin vain vauvaperheiden käytössä olleet tila myös sukupuolivähemmistöjen käyttöön.

Keskustakirjasto Oodin asiakasvessoista valtaosa on sukupuolineutraaleja, eikä niiden ovissa ole sukupuolitunnuksia. Samaa käytäntöä suunnitellaan Tanssin talon uudisrakennuksen wc-tiloihin.

Uudessa Helsingin kaupunginmuseossa wc:t ovat pääosin kaikille yhteisiä. Sukupuolineutraalit wc-tilat on toteutettu Oulunkylän ala-asteen peruskorjauksessa, jossa sukupuolittain erotellut wc:t muutettiin yksittäisvessoiksi.

Kalasataman peruskoulussa on myös unisex-vessat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 2. Lapinlahden rantamuuri on niin huonokuntoinen, että se voidaan joutua korjaamaan
 3. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 4. Yllättävä muutos helpottaa pyöräilyä: Helsinki sallii molempiin suuntiin polkemisen osalla yksisuuntaisia katuja
 5. Helsinki avaa kaksi uutta näytteenottopistettä ja kiirehtii maskien käyttöönottoa
 6. Pääkaupunkiseudun johtajat vaativat selkeää ja pikaista linjausta maskisuositukseen – Uusia tartuntoja ilmennyt kaikissa ikäryhmissä
 7. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 8. Hidastuksia liikenteessä Helsingin ja Turun välillä – vanha risteyssilta puretaan viikonloppuna
 9. Poliisi valvoo tehostetusti liikennettä koulujen lähellä lähiviikkoina
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Helsingin Sokokselle aukeaa 3 uutta ravintolaa – osa ruoasta peräisin alakerran S-marketista
 12. Mies loukkaantui vakavasti tulipalossa Vantaalla, kaksi pelastui – kuva aamuyön palopaikalta – "Parvekkeella ollut irtaimistokin oli tulessa"
 13. T24: Koronavirus tyhjensi Tallinnan sataman – Yli 200 kansainvälistä risteilyalusta perui tulonsa tänä kesänä
 14. T24: Virossa on hukkunut tänä kesänä enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna
 15. Lukijalta: Helsinkiläisten parhaat puolet näkyvät Senaatintorilla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Saitko koronan salakavalan oireen? Älä viivyttele testiin menoa – ylilääkäri: "Altistuksia ehtii tulla enemmän"
 2. Koronapandemian toinen aalto rantautuu Suomeen – Asiantuntija: "Nämä ovat nyt 2 ehdottomasti tärkeintä asiaa muistaa"
 3. Tätä lihaa pursotellaan nyt pizzan päälle ravintoloissa – ruokaguru paheksuu yleistyvää gourmet-ilmiötä
 4. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 5. "Nöyryytysnappi" kiusaa pyöräilijöitä Helsingissä – myös nämä 7 ongelmaa ärsyttävät liikenteessä
 6. "Alueella saa haista muukin kuin raha" – saunojat pelkäävät, että helsinkiläisen luksusalueen asukkaat alkavat valittaa savusta
 7. Julkkisten uimarannalle perustama ulkokuntosali porskuttaa Helsingissä – "Jos joku ei halua maksaa, ohjaamme ilmaiselle paikalle"
 8. Helsinki suunnittelee nastarengaskieltoja: Tällaisille kaduille niitä voi tulla –  "Luotetaan, että ihmiset ovat lainkuuliaisia"
 9. Näitä makkaroita Suomessa syötiin ennen HK:n valtakautta – "Paistettiin runsaassa voissa"
 10. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 11. Helsingin nastarengaskielto jakaa mielipiteet: "Nastarenkaat antavat vääränlaisen turvallisuudentunteen" – "Autosta tulee pulkka"
 12. PÄÄKIRJOITUS: Ranta-ahon ympärille luotu sädekehä on vaarallista glooriaa
 13. Karmaiseva ääni ravisteli ihmiset hereille viime yönä Pasilassa: "Mistä p**keleestä se on peräisin?" – näin kauan piina vielä jatkuu
 14. Helsingin ydinkeskustaan ilmestyi erikoinen viherilmiö – syynä 80-vuotispäivät
 15. Suunnitellaanko Malmin lentokentälle ensi kesäksi 100 000 ihmisen jättitapahtumaa? – "Helsinki kiinnostaa edelleen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.