Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU gallup eduskuntavaaliehdokkaille: Kaksi kolmesta säästäisi palveluja ja etuuksia leikkurilta – kiristäisi sen sijaan ansiotuloverotusta

Kaksi kolmesta Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneisiin vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista kiristäisi mieluummin ansiotuloverotusta kuin nipistäisi palveluista ja etuuksista. Asiasta kertoo Uutissuomalainen.

Jyrkimmin ajatusta vastustavat kokoomuksen ehdokkaat: yli 70 prosenttia valitsisi leikkaukset veronkorotusten sijaan.

– Veronkorotukset on nopeasti syöty, mikäli samanaikaisesti ei muuteta palvelurakennetta tai prosesseja. Lisäksi verotuksessa pitää ottaa huomioon, että joskus veronalennus voi johtaa verotuottojen kasvuun, kuten tapahtui esimerkiksi yhteisöveron osalta, toteaa Mervi Katainen Uudeltamaalta.

Vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden ehdokkaista yli 90 prosenttia kiristäisi ansiotuloverotusta.

– Palvelujen tasoa on jo heikennetty liikaa. Ihmiset tarvitsevat palveluja ja erityisesti on kiinnitettävä huomiota lähipalveluihin, toteaa kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen Hämeen vaalipiiristä.

Vihreistä ehdokkaista valtaosa kallistuu ansiotuloveron korottamisen puolelle, tosin perusteluissa verotuksen kohdistamisesta saatetaan olla eri mieltä, Uutissuomalainen kertoo. Vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Helsingin vaalipiiristä siirtäisi verotuksen painopistettä työn verottamisesta ympäristölle haitallisen toiminnan verottamiseen.

Perussuomalaisten ehdokkaista noin puolet pitää parempana vaihtoehtona palveluiden ja etuuksien leikkausta kuin ansiotuloveron korotusta. Matias Turkkila Helsingin vaalipiiristä toteaa Uutissuomalaisen jutussa, että tuloloukut ja erittäin korkea veroprogressio ovat omiaan hyydyttämään pienyrittäjyyden sekä taloudellisen toimeliaisuuden.

Vaalipiireittäin mielipide-erot jäävät luonnollisesti kapeammiksi kuin puolueittain. Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan, Vaasan ja Varsinais-Suomen vaalipiireissä kolme neljästä vastustaa leikkauksia, kun taas Hämeen ja Uudenmaan vaalipiireissä lukema jää runsaaseen 60 prosenttiin, Uutissuomalaisen jutussa kerrotaan.

Uutissuomalaisen vaalikoneaineisto koostuu yhdeksän vaalipiirin vaalikoneista. Mielipiteet ovat eduskuntavaaliehdokkaiden, jotka vastasivat Uutissuomalaisen kysymyksiin Mediatalo Keskisuomalaisen lehtien ja sanomalehti Karjalaisen vaalikoneissa perjantaihin mennessä. Perjantaihin mennessä vastauksia tuli runsaat 1 200.