Hannu-Pekka Björkman kulki risteilyisännän asussa laivalla ja paljastaa mitä risteilyillä inhoaa – "En todellakaan mene"

Näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanille ovat risteilyt tulleet monella tavalla tutuksi.

Hän seilasi paljon Suomen ja Viron välistä matkaa kuvatessaan Ikitie-elokuvaa ja nyt hän näyttelee tulevassa M/S Romantic-sarjassa risteilyisäntää. Roolia varten hän pääsikin tutustumaan laivan henkilökunnan toimintaan.

– Se oli mielenkiintoista nähdä sitä rytmiä, joka laivalla työskentelyssä tulee. Kuljin laivalla se risteilyisännän asu päällä ja muutamat ulkomaalaiset tulivatkin kyselemään ohjeita. Opastin heitä sitten sinne diskoon, kun en jaksanut alkaa selittää etten ole oikeasti töissä täällä, näyttelijä nauraa.

Björkmanin hahmolle sarjassa ei ole varsinaista esikuvaa, mutta siihen on yhdistetty muutamia erilaisia stereotyyppejä.

– Hän on ihminen, joka on viettänyt koko pienen ikänsä laivalla. Hän on pilkunviilaaja, joka pitää säännöistä ja on sitä mieltä, että ennen laivoilla kaikki oli paremmin. Sääntöjä toteltiin. Ja nykyään samoja laivakarkkejakin saa jo Lidlistä, Björkman sanailee.

Suomalaisille risteilymatkustajille yksi asia tuntuu olevan usein pyhä: buffetti. Björkman puolestaan ei voi niitä sietää.

– Laivalla en todellakaan mene sellaiseen. En pidä buffet-ruokailusta ja mieluummin tilaan listalta jotain ja istun rauhassa pöydässä. Näyttelijän työssä ruokailu on aika usein buffet-ruokailua, joten sitä on tullut harrastettua.

Hiljattain 50 vuotta täyttäneen näyttelijäkonkarin elämään on viimeisen vuoden aikana tullut merkittävä muutos. Hän otti lähes vuosi sitten vastaan vakituisen paikan Suomen Kansallisteatterissa ja se toi miehen elämään tiettyä vakautta.

– Se on rauhoittanut elämääni, kun ei ole enää niin paljon naruja joka suuntaan. Totta kai työ on yhä vaativaa ja tehdään kuusi päivää viikossa, mutta se on silti vakaampaa kuin freelancerin elämä. Tällainen hautakivipaikka sopii näille ikävuosille oikein hyvin, Björkman virnistää.

– Tässä iässä sen nuoruudelle ominaisen kunnianhimon on korvannut intohimo. Asioita haluaa yhä tehdä, mutta sellaista näyttämisen halua ei enää ole.

Töiden ohella Björkman keskittyy kirjoittamiseen. Tällä hetkellä miehellä on työn alla hovinarrien historiaa käsittelevä opus.

– Se on mielestäni tavattoman kiinnostava aihe. Mihin Narrien ammattikunta katosi? Se oli tietyllä tavalla yhteiskunnallinen murros, kun valtaapitävät eivät enää käyttäneet palkattuja pilkkaajia. Tietyllä tavalla valta lakkasi katsomasta itseään ja arvostelun katse siirtyi muualle.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut