Helsingin Energia nostaa taas roimasti sähkön hintaa – korotukset nyt jopa 21 prosenttia

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen / Arkisto

Mikko Välimaa

Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen nostaa jälleen sähkönsä hintoja tuntuvasti. Edellisen kerran sähkön hintaa korotettiin puoli vuotta sitten syksyllä 2018, jolloin hintataso nousi keskimäärin 11 prosenttia.

Nyt korotukset ovat tätäkin suurempia. Esimerkiksi asiakkaiden suosiman perussähkön hinta nousee 21,6 prosenttia. Myös muissa sähkötuotteissa mukaan lukien ympäristöystävällisiksi mainostetuissa tuulisähkössä ja ympäristösähkössä hinnankorotukset ovat 18–20 prosentin luokkaa.

Helen kertoo hinnankorotuksista tällä viikolla julkaistun asiakaslehtensä kansiliitteessä. Korotukset astuvat voimaan 1. huhtikuuta ja ne koskevat toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia.

Helenin mukaan kuluttaja-asiakkaiden hinnankorotukset pitää tehdä, koska sähkö maksaa markkinoilla aiempaa enemmän. Syyksi Helen mainitsee heikon vesitilanteen sekä päästöoikeuksien korkean hinnan.

Helen arvioi, että tyypillisen kerrostaloasukkaan sähkölasku kallistuu 2,4 euroa kuukaudessa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa korotus on keskimäärin 21,3 euroa kuussa. Sellaisessa omakotitalossa, joka ei lämpene sähköllä, korotus tuo 5,9 euron lisäkustannukset kuussa.

Helenin ilmoittamat hinnannousut koskevat sähköenergian hintaa. Sen voi kilpailuttaa ja eri yhtiöiden hintoja voi vertailla energiaviraston sahkonhinta.fi-sivulla.

Sähkön siirrosta vastaa sen sijaan paikallinen sähköverkkoyhtiö. Siirtohintaa ei voi kilpailuttaa. Helen nosti siirtohintoja viimeksi heinäkuussa 2018, jolloin korotus oli keskimäärin 5 prosenttia.

Helsinkiläisten energialasku on kallistunut tuntuvasti viime aikoina, sillä myös kaukolämmön hintaa on korotettu.

Aiheeseen liittyvää

  1. Shokkilukema: Sähkönsiirto voi kallistua jopa 40 prosenttia 29.11.2018 10:27
  2. Maalämpöön siirtynyt kerrostalo ja energiayhtiö kiistelevät – "Kaukolämpö kallistuu, kun Helen luopuu hiilestä" 6.8.2018 6:45
  3. Kaukolämpö kallistuu roimat 19,5 prosenttia ensi kuussa Helsingissä – näin paljon maksat lisää vuodessa 7.9.2018 19:35
  4. Valtio imee tavallisilta suomalaisilta yli 0,25 miljardia euroa veroja Carunan avulla – samalla sähkönsiirtoyhtiö jatkaa miljoonien verovälttelyä, sanoo Finnwatch 26.10.2018 11:28
  5. Hellekesä nosti sähkönkulutuksen lähelle pakkastalven huippua Helsingissä – Etelä-Euroopasta tuttu tilanne tulossa meillekin 30.8.2018 14:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut