Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kahdeksan lapsen isoäiti vaatii ilmastotekoja Eduskuntatalolla joka perjantai – "Tajusin, että sään ääri-ilmiöt ovat oikeasti täällä"

MIELENOSOITUS Aktiiviset kansalaiset vaativat päättäjiltä ilmastotekoja joka perjantai Eduskuntatalon portailla.

On kirpeä ja aurinkoinen helmikuinen päivä. Juuri sellainen kuin kauniin talvipäivän kuuluu Suomessa olla.

Eduskuntatalon portailla seisoo noin 30 hengen ryhmä banderolleineen. He ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. He vaativat ilmastotekoja. Nyt.

Ruotsalainen koululainen Greta Thunberg aloitti viime elokuussa koululakkoilun Ruotsin valtiopäivätalon edessä Tukholmassa saadakseen huomiota ilmaston lämpenemiselle. Hän on Eduskuntatalon portailla seisovien ilmastoaktiivien esikuva.

Ilmastoaktiivien joukossa on espoolainen kahdeksan lapsen isoäiti Sirja Blixt

Hän kertoo havahtuneensa ilmastonmuutoksen vähitellen ja heränneensä toden teolla viime kesänä, kun ”oli niin tuhottoman kuuma”.

– Tajusin, että sään ääri-ilmiöt ovat oikeasti täällä.

Kulutan vähän vettä ja sähköä.”

– Tämä on minulle sopiva tapa vaikuttaa. Tulen tänne mielelläni, Sirja Blixt perustelee.

– Huoli. Pelko. Ahdistus, luettelee vieressä seisova helsinkiläinen Margit Suurhasko syitä sille, miksi hän seisoo eduskunnan portailla joka perjantai.

Hän heräsi toimimaan, kun uusin ilmastoraportti oli viime keväänä tullut julkisuuteen. Hänellä on nyt aikaa ja halua olla vaikuttamassa päättäjiin, jotta nämä tekisivät hyviä päätöksiä.

Suurhaskolla on kaksi aikuista lasta. Nämä 27- ja 25-vuotiaat naiset ovat myös hyvin tietoisia ilmastonmuutoksen tuomasta uhasta.

Omassa arjessaan Sirja Blixt torjuu ilmastonmuutosta pienillä teoilla.

– Elän siivosti. Kulutan vähän vettä ja sähköä. Käytän joukkoliikennettä. Olen alentanut kodin lämpötilan 21 asteeseen, vaikka vilukissa olenkin.

– Ostan nykyään enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa ja seuraan kulutustani muutenkin kriittisesti.

Isoäidin vaikuttamiskeinoihin kuuluvat myös Facebook ja Twitter, joissa hän jakaa ilmastotekoja koskevia linkkejä.

Blixtin mielestä nyt on tärkeintä saada päättäjät tekemään ilmaston kannalta oikeita päätöksiä.

– Suomen kannalta on esimerkiksi tärkeää, että hiilinieluista pidetään huolta ja että fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennetään. Niiden, joilla on kaikkea paljon, pitää osata luopua jostain.

Hän myöntää, että Suomessa on pakko lämmittää ja maaseudulla on pitkien etäisyyksien vuoksi pakko käyttää autoa, mutta silti jokainen voi järkevöittää kulutustaan.

Naiset toivovat, että ilmastonmuutos nousee tärkeimmäksi keskustelunaiheeksi edustakuntavaaleissa.