Kylillä kyllä tiedetään tekijät, mutta… – suden salataposta jopa neljä vuotta vankeutta

Susien laittomista tapoista tulee valvontaviranomaisten tietoon vain pieni osa. Poliisin arvion mukaan suden laitonta pyyntiä voidaan pitää Suomessa yleisenä ja siten merkittävänä ongelmana.

Kyse on niin sanotusta piilorikollisuudesta, koska suurin osa tapauksista ei tule valvontaviranomaisen tietoon, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö.

Ministeriössä toimii susikannan hoitosuunnitelman valmisteluryhmä.

Suden ja yleensäkin suurpetojen laittoman tappamisen tai sen yrityksen tutkinta vaatii kohdennettua valvontaa, erityisosaamista ja aikaa, katsoo valmisteluryhmä.

Valmisteluryhmä lisäisi tapausten poliisitutkintaan voimavaroja.

Suurpetopolitiikkaa ja salakaatoja käsittelevän tutkimuksen mukaan poliisin tietoon tulee vain alle kymmenen prosenttia laittomista susien tapoista.

Tutkimusten mukaan laitonta pyyntiä toteuttaa usein pieni paikallinen ryhmä, ja kiinnijäämisen riskiä pienentävät paikalliset yhteisöt, jotka vaikenevat tapahtumista.

Kyläyhteisöt ja metsästysseurat ovatkin tärkeässä roolissa, kun halutaan luoda kielteinen asenne susien ja muiden suurpetojen laittomaan tappamiseen.

Niin ikään tietojen laittomuuksista pitäisi kulkeutua myös poliisille.

Laiton pyynti voi olla metsästysrikos, törkeä metsästysrikosta tai luvaton pyynti.

Suden kuten muidenkin suurpetojen kohdalla laiton tappaminen luokitellaan törkeäksi metsästysrikokseksi, josta tekijä voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Vuosina 2001–2014 Ruokavirastossa (aiemmin Evira) tutkituista susista 17 prosenttia oli tapettu laittomasti.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut