Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhankaupunginkosken patoa vaaditaan taas purettavaksi – Edellinen laaja selvitys valmistui viime vuonna

Vanhankaupunginkosken padon purkamista esitetään jälleen. Tällä kertaa asiasta on aloitteen tehnyt vihreiden valtuutettu Atte Harjanne

Harjanteen mukaan padon purkamisesta pitäisi käynnistää yhteiskunnallisen kannattavuuden arviointi ja mahdollisesti sen pohjalta valmistella suunnitelma purkamisesta.

Arvion tulisi kattaa purkamisen vaikutukset luontoarvoihin ja virkistys- ja matkailuarvoihin kulttuurihistoriallisten arvojen ohella. Aloitteen on allekirjoittanut 15 muuta valtuutettua.

– Helsingin kaupunkistrategia vuosille 2017–21 linjaa, että kaupungissa parannetaan vesistöjen tilaa ja kiinnitetään huomiota vaelluskalakantojen elpymiseen. Helsingin merkittävin vaelluskalakantojen elpymisen este on Vanhankaupunginkosken länsihaaran sulkeva pato. Padon purkaminen olisi merkittävä konkreettinen toimenpide, jolla kaupunki suojelee luonnon monimuotoisuutta, perustelee Harjanne.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Harjanteen aloitetta tiistaina.

Padon purkamista vaadittiin viimeksi vuonna 2014 Jukka Relanderin (vihr.) aloitteesta. Tuolloin kaupunki toteutti laajan selvityksen padon purkamisen oikeudellisista edellytyksistä ja padon purkamisvaihtoehdoista.

Helsingin kaupunginhallitus päätyi selvityksen suhteen siihen, että tulisi valmistella esitys, jossa pato säilytetään ja kalojen nousuedellytyksiä parannetaan kunnostamalla kosken itähaaraa.

Vuonna 2017 kaupunginjohtaja asetti työryhmän selvittämään itähaaran kunnostuksen toteutusvaihtoehtoja. Poikkihallintokunnallinen työryhmä selvitti vaihtoehtoja ja valmisteli itähaaran kunnostuksesta hankesuunnitelman kustannusarvioineen.

Kaupunkiympäristön toimiala toteaa nyt lausuntoehdotuksessaen, että suojellun padon purkaminen edes osittain ei ole realistista. Syy, miksi arviointeja ei ole tehty aloitteessa esitetyssä laajuudessa on se, ettei suunnittelu- ja selvitysresursseja kannata tuhlata vaihtoehtoihin, jotka on jo painavista syistä arvioitu toteuttamiskelvottomiksi.