Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pauli, 26, laittoi autohuijausta yrittäneen miehen juoksemaan ympäri kaupunkia – myös nigerialainen koijari sai jauhot suuhun

NETTIHUIJAUKSET Tubettaja Pauli Matalamäki kertoo, että liian halpa hinta ja epämääräiset kuvat kaupanteossa netissä voivat kieliä huijausyrityksestä.

– Minua on aina kiehtonut kaikenlainen sisällöntuottaminen nettiin, joten sitten ostin vain kunnon kameran ja ryhdyin tekemään. Minulla oli paljon ideoita, joita halusin toteuttaa, kertoo Pauli Matalamäki, 26-vuotias tubettaja.

Matalamäki muutti opiskelemaan Turkuun vuonna 2013. Hänen Youtube-kanavansa, Paulin pelivideot, on jo kymmenen vuotta vanha, mutta hän aloitti videoiden tekemisen melkein kaksi vuotta sitten.

Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon

Pauli, 27, tilasi Kiinasta halvan "iPhone 11 Pron", hintaero aitoon yli 1 000 euroa – Katso videolta, millainen yllätys paketista paljastui

Paulin pelivideot -kanavalta löytyy muun muassa sketsejä, haasteita ja tietotekniikkaan liittyviä videoita. Matalamäki kertoo, että sisällön tyyli vielä muovautuu, ja tällä hetkellä hän toteuttaa ideoita sen mukaan, kun niitä saa päähänsä.

Matalamäki kertoo seuraavansa tiiviisti muidenkin tuottamaa sisältöä Youtubessa. Hän katsoo sekä suomalaisia että ulkomaalaisia kanavia, mutta kuitenkin enemmän suomalaisia.

– Onhan paljon taitavia tekijöitä. Olen sitä mieltä, että homma kehittyy koko ajan. Tilaa on uusille tekijöille vaikka kuinka paljon. Minä uskon, että jos teet kunnolla ja osaat markkinoida itseäsi, kaikkialta löytyy vielä katsojakuntaa saavutettavaksi – varsinkin Suomessa, hän toteaa.

Matalamäen Youtube-kanavalla on noussut suosituimmaksi videosarjaksi Huijataan huijareita -sarja. Kyseisissä videoissa Matalamäki jekuttaa nettihuijareita takaisin ja pistää nämä koville.

Sarjan idea tuli Matalamäen omista kokemuksista huijareiden kanssa, kun hän pilaili huijareiden kustannuksella.

– Sain heidät uskomaan, että nyt on rahaa tulossa, mutta sitten tulikin ihmeellisiä ongelmia vastaan. Esimerkiksi joku raisiolainen mies yritti huijata minulta autoa tekaistulla tilisiirtokuitilla. Sitäkin minä sitten juoksutin ympäri Raisiota loppupelissä, hän naureskelee.

Tubettajan mielestä suomalaiset huijarit ovat mielikuvituksettomia, ja että he luovuttavat helposti.

– Yleensä tavaran paikka saattaa vaihtua koko ajan. Yleensä, jos kysyy, voiko mennä hakemaan, tulee ihmeellisiä tekosyitä, miksei se onnistu. Kerran yksi tyyppi sanoi, ettei hän uskalla tavata ihmisiä.

Videoiden tarkoituksena ei ole vain tehdä pilaa vaan Matalamäki toivoo, että katsojat saisivat muutakin irti sisällöstä.

– Haluan, että ihmiset näkisivät, millaisia eri tapoja käytetään huijaamiseen, ja ylipäätään olisivat tietoisia siitä, että tätä tapahtuu. Esimerkiksi monelle tulee yllätyksenä se, kuinka helppoa on väärentää kuitteja, hän mainitsee.

Yleisin varoitusmerkki huijauksesta on liian halpa hinta.

– Sitä välillä mietin, että mikseivät he laita vain normaalia hintaa. Voidaan vaikkapa pyytää viidensadan euron tuotteesta kahtasataa euroa, Matalamäki pohtii.

Tuotteen kuvasta voi myös päätellä, onko kyse hämärähommista.

– Joko ne ovat liian hyvälaatuisia kuvia tai sitten todella huonolaatuisia.

Matalamäki suosittelee aina välttämään kaupantekoa postin välityksellä, jolloin huijausyrityksiltä voi välttyä paremmin.

Osa Matalamäen videoissa esiintyvistä huijareista sijoittuvat ulkomaille. Nigerialaisen huijarin jekuttamisessa Matalamäki kaipasi apua paikalliselta tyypiltä.

Tehtävään hän löysi ”Absun”. Absun avulla Matalamäki huiputti onnistuneesti huijaria. Suoritetusta tehtävästä hän tietenkin maksoi Absulle reilun palkkion.

Matalamäki kertoo, että he ovat olleet Absun kanssa yhteyksissä tehtävän jälkeenkin. Parivaljakko onkin puhunut mahdollisesta toisesta yhteistyöprojektista.

Matalamäestä kertoi ensin Turkulainen.