Toimistoja muutettu vauhdilla asunnoiksi – Herttoniemessä ja Pitäjänmäellä eniten tyhjää toimitilaa

Toimitilarakentaminen Helsingin seudulla jatkuu toistaiseksi vilkkaana, mutta hiljennee suurten hankkeiden, kuten Pasilan ja Kalasataman, valmistuttua.

Toimistotilojen vuokraindeksi nousi viime vuonna Helsingin ydinkeskustassa, mutta niiden vajaakäyttöaste ei juuri laskenut. Toimitilojen korkeimmat käyttöasteet ovat Helsingin keskustassa ja Pasilassa, tyhjää tilaa on eniten Herttoniemessä ja Pitäjänmäellä.

Käyttötarkoitusten muutosten kautta toimistotilaa poistui Helsingin seudulla vuonna 2018 yli 100 000 neliötä. Määrä on suuri, sillä viimeisen vuosikymmenen keskiarvo on ollut 54 000 neliötä per vuosi. Käyttötarkoituksen muutoksista asuinkäyttöön muutettiin yli puolet ja hotellikäyttöön noin kolmasosa. Asiat käyvät ilmi Helsingin kaupunginkanslian tuoreesta tilastojulkaisusta.

Toimitilavuokramarkkinat ovat Helsingissä viime aikaisen talouskasvun siivittämänä piristyneet. Myös kiinteistösijoitusmarkkinoiden kaupankäynti on jatkunut pääkaupunkiseudulla vilkkaana.

Talouskasvun vaikutukset näkyvät erityisesti keskeisimpien alueiden ja tilojen vuokratasojen nousuna sekä käyttöasteiden paranemisena. Liiketilojen käyttöaste on pääkaupunkiseudulla korkea ja Helsingissä lukema on 94,8 prosenttia.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut