Puolittaako pappa lihansyönnin? – Lihan ja maidon vähentämisestä vääntöä: "Ei voida olettaa, että vanhainkodeissa oltaisiin yhtä jyrkkiä kuin kouluissa"

RAVINTO Keskustelu virisi Helsingin linjauksesta. Saako vanhus puuroon vielä maitoa?

Kaupunginvaltuuston tekemä päätös puolittaa liha- ja maitotuotteiden käyttö Helsingin ruokapalveluissa vuoteen 2025 mennessä (HU 16.–17.2.) on herättänyt Helsingin päättäjissä keskustelua.

Vääntöä on aiheuttanut muun muassa se, miten linjaus vaikuttaa esimerkiksi hoidossa olevien ikäihmisten terveyteen.

Samoin päätöksen lopullinen vaikutus ilmastonmuutokseen kyseenalaistetaan monien valtuutettujen suunnalta.

Aloitteen liha- ja maitotuotteiden käytön puolittamisesta tehnyt valtuutettu Atte Harjanne (vihr.) on nyt tehtyyn periaatteelliseen linjaukseen tyytyväinen.

– Vaikka valtuustossa käyty keskustelu oli hyvä ja rakentava, nyt on edessä vielä pitkä prosessi. Ilman tätä päätöstä linjaukset olisivat jääneet vain kellumaan.

– Monelle valtuutetulle on varmaan herännyt huoli siitä, pitääkö ruoan ravintoarvoista pian tinkiä, mutta eihän siitä ole kyse, Harjanne muistuttaa.

Harjanteen mukaan on selvää, että päätös puolittaa lihan ja maidon kulutus pitää toteuttaa käytännönläheisesti.

– Ei voida olettaa, että esimerkiksi vanhainkodeissa oltaisiin tässä suhteessa yhtä jyrkkiä kuin vaikkapa kouluissa. Ikäihmisten ruoasta lihaa voitaisiin vähentää vaikkapa neljänneksellä ja koululaisten ruokalistalta taas vastaavasti enemmän kuin nyt linjattu 50 prosenttia, Harjanne maalailee.

Muun muassa perussuomalaisten kaikki valtuutetut äänestivät Harjanteen aloitetta vastaan.

– Kyllä tämä ikävä yllätys oli, eikä mikään järkevä päätös, arvioi valtuutettu Pia Kopra (ps.).

– On aika lailla erikoista, että valtuusto päättää siitä, mitä ja millä tavoin helsinkiläiset syövät. Nyt aivan selvästi ohjataan ihmisten toimintaa ideologisista syistä.

Kopran mielestä päätös rajoittaa yksilönvapautta.

Lihan ja maidon vähentäminen esimerkiksi vanhainkotien ruokalistoilta saa Kopralta tuomion.

– Jos nyt tehtyä linjausta noudatetaan tiukasti, varmasti ikäihmisten kohdalla tulee terveysongelmia. Toivottavasti järki kuitenkin vielä voittaa, eikä ryhdytä puskemaan päätöstä väkisin läpi, Kopra pohtii.

Hänen mukaansa myöskään soijan uuttera tarjoaminen lihan korvikkeeksi ei ole pidemmän päälle terveellistä.

– On lukuisia tutkimuksia siitä, miten pojat ja miehet saavat soijan mukana esimerkiksi liikaa estrogeenia. Ei sellainen ole mitenkään järkevää.

Kaupungin ruokahuolto on Kopran mukaan ollut tähän saakka hyvin järjestettyä.

– Kyllä vaihtoehtoja ja valinnanvapautta on jo nyt Helsingissä riittävästi. Minua ihmetyttää se, että valtuuston enemmistö on nyt näin selkeästi ajamassa tietyn ryhmän poliittista agendaa.

Kopra arvostelee myös väitteitä lihansyönnin vähentämisen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen.

– Lihankäyttö ei vaikuta ympäristöön Suomessa läheskään niin paljon kuin esimerkiksi tropiikissa, missä sademetsää kaadetaan lihatilojen vuoksi.

– On laskettu, että lihansyönnin osuus ilmastonmuutokseen on meillä vain kuusi prosenttia. Ei siis mitenkään merkittävä määrä, Kopra sanoo.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut