Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pasi Hyvönen kehitti lumitöihin laitteen, jollaista ei ennen ollut ja nyt se viedään käsistä – ”Ihmetyttää, että lumisessa Suomessa ei ole aiemmin keksitty”

Ennätysluminen talvi on merkinnyt yrittäjän Pasi Hyvösen keksinnölle läpimurtoa.

Vuosien kehittelyn tuloksena syntyi omakotiasujan ja ammattilaisen käyttöön tarkoitettu lumityökalu, Katohai.

Pitkän varren päässä on tukeva kola, joka irrottaa katolle kertynyttä lunta siivun kerrallaan.

– Ihmetyttää, että lumisessa Suomessa ei ole aiemmin keksitty tukevaa lumenpudotinta. Kaikkea ei olekaan maailmassa vielä keksitty, Hyvönen naurahtaa.

Kunnollisen talven lisäksi viime viikkojen medianäkyvyys nosti keksinnön kysynnän uudelle tasolle.

Valtakunnan lehtien lisäksi keksintö on mainittu televisiouutisissa, mikä heijastuu Hyvösten arkeen kotiverstaalla Nummisissa.

– Varauduin valmistamaan tänä talvena 150 laitetta. Tammikuun puolen välin jälkeen kysyntä on räjähtänyt käsistä ja valmistamme tuotetta moninkertaisen määrän. Perheen kolme teiniä ovat auttaneet kokoamisessa.

Hyvönen kehitti työkalun prototyypin vuonna 2010, jolloin hän haki laitteelle myös mallisuojan ja tavaramerkin Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Lumenpudotin haukkaa siivun kerrallaan katon lumikuormasta, mikä keventää painolastia.

Lumenpudotuslaitteen lasikuituinen varsi tehdään Exelin tehtaalla Joensuussa. Teleskooppivarsia on kahta pituutta, 6,5- ja 10,5-metristä.

– Jokelalainen metallialan yritys valmistaa kolan ja paakkuleikkurin kaksi milliä paksusta merialumiinista. Lumelle vauhtia antava liukumuovi valmistetaan Parolassa. Ruuvit ovat haponkestävää terästä, Hyvönen kertoo.

Tavoitteena on saada tänä keväänä valmiiksi 400 pudotinta. Tuote on herättänyt kiinnostusta niin sijoittajissa kuin valmistajissakin.

– Hoidan kevään tilaukset ja mietin sen jälkeen Kattohain tulevaisuutta, Hyvönen sanoo.

Lumenpudotuslaitteen lasikuituinen varsi tehdään Exelin tehtaalla Joensuussa. Teleskooppivarsia on kahta pituutta, 6,5- ja 10,5-metristä.

Pasi Hyvönen on myynyt lumenpudottamia varsinkin rautakauppoihin Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Siellä katoilla voi olla normaalinakin talvena toista metriä lunta.

Karjalainen uutisoi äskettäin, että Pohjois-Karjalassa on pudonnut tänä talvena jo kymmeniä miehiä puhdistaessaan kattoa lumesta. Osa pudonneista on loukkaantunut vakavasti.

– Tähän aikaan talvesta katolle on vaarallista mennä, Hyvönen huomauttaa.

Keksinnöstä ovat omakotiasukkaiden ohella kiinnostuneet myös ammattimaiset lumenpudottajat.

– Lumenpudotinta voi käyttää henkilönosturissa, jolloin työntekijä näkee tilanteen alhaalla kadulla, Hyvönen tarkentaa.

Lumenpudottimesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keski-Uusimaa.