Useita poikittaislinjoja suunnitellaan lopettaviksi tai yhdistettäviksi muihin Helsingissä – "Tavoite-etäisyys lähimmälle bussipysäkille on 400 metriä"

Aino ja Anni Virolainen saapuivat Etelä-Haagan Kauppalantielle bussilla 63, joka suunnitelmien mukaan siirtyisi 2020-luvun alkupuolella kulkemaan Ruskeasuon ohitettuaan idän suuntaan. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

HSL:n niin sanottuja poikittaisia bussilinjoja koskevaa luonnosta kommentoidaan nyt kiivaasti netissä.

Muutoksia luonnoksessa esitetään linjojen 23, 33, 38, 50, 51, 52, 56, 57, 59, 63, 506 ja 552 reitteihin ja/tai vuoroväleihin ja liikennöintiaikoihin. Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 2020-luvun alkupuolella.

Palautetta HSL on saanut runsaasti esimerkiksi linjojen 51 ja 38 suunnitellusta lopettamisesta sekä linjan 63 reittimuutoksesta. Jatkossa se kulkisi Ruskeasuon ohitettuaan idän suuntaan kohti Pohjois-Pasilaa.

Etelä-Haagassa asuvia sapettaa 63:n reittimuutoksen lisäksi se, että alueella kulkeva linja 52 loppuu.

– Asun Etelä-Haagan itäosissa, lähellä Haagan toria, ja miten ihmeessä voisin olla tyytyväinen näihin suunnitelmiin? Olette siirtämässä pois meiltä kaksi linjaa: ainoan poikittaisyhteyden 52, jolla on päässyt sekä länteen että itään, sekä myös linjan 63, joka on toiminut linkkinä keskustan ja Etelä-Haagan itäalueiden välillä, mutta myös eräänlaisena poikittaislinjana Pirkkolaan, Maunulaan ja Pakilaan, kirjoittaa eräs palautteen antaja.

Vanhempamme kulkevat työmatkat ja monet muutkin matkat bussilla."

Siskokset Aino ja Anni Virolainen saapuivat Haagan torille keskustasta 63:lla, mutta eivät olleet kuulleet linjan lopettamissuunnitelmasta.

– Olemme täältä Haagasta kotoisin, olemme menossa vanhemmillemme. Totta kai se on kivempi, että tähän tulisi useampia busseja jatkossakin, naiset sanovat.

Aino Virolainen sanoo, että bussilinjan 63 poistaminen vaikuttaisi varsinkin heidän vanhempiensa kulkemiseen.

– He kulkevat työmatkat ja monet muutkin matkat bussilla.

HSL:n joukkoliikennesuunnittelija Miska Peura perustelee linjan 63 suunniteltua reittimuutosta:

– Nykyisellä reitillään linja 63 kulkee Haagassa aivan asutuksen reunalla. Matkamiehentien ja Nuijamiestentien itäpuolella kulkee Hämeenlinnanväylä ja sen itäpuolella on keskuspuisto. Linjan 63 reitin kanssa rinnakkaisilla väylillä (Hämeenlinnanväylä itäpuolella ja Kauppalantie–Tunnelitie–Ilkantie länsipuolella) kulkee tiheällä vuorovälillä keskustan suunnan bussiliikennettä, joten joukkoliikenneyhteydet alueella ovat kattavat vaikka linja 63 poistuisikin.

Tavoite-etäisyys lähimmälle bussipysäkille on 400 metriä."

HSL:n suunnitteluohjeen mukainen tavoite-etäisyys lähimmälle bussipysäkille on Haagassa ja suurimmassa osassa muuta Helsinkiä 400 metriä (neljän tähden palvelutasovyöhyke) mikä toteutuu myös ilman linjaa 63. Suunnitteluohjeen sallima maksimietäisyys lähimmälle pysäkille neljän tähden palvelutasovyöhykkeellä, johon suurin osa Helsingistä kuuluu, on 600 metriä.

– Tulemme tarkastelemaan Haagan ja Kannelmäen alueen 40-sarjan bussilinjoja myöhemmin omassa suunnitelmassaan ja tässä yhteydessä on mahdollista, että linjojen reitteihin ja vuoroväleihin tai linjojen määrään (nykyisin linjat 40, 41, 42 ja 43) tulee muutoksia. Joka tapauksessa keskustasta Haagan ja Kannelmäen suuntaan tulee olemaan jatkossakin tiheästi bussiliikennettä, Peura jatkaa.

Myös Hämeenlinnanväylällä tiheä bussiliikenne säilyy.

Linjastosuunnitelmissa HSL:n joukkoliikennesuunnittelijat käyttävät suunnittelun lähtötietoina muun muassa asukas- ja työpaikkamääriä sekä tulevien vuosien ennusteita.

– Lisäksi käytettävissämme on muun muassa nousijamäärä- ja kuormitustietoja linjoittain ja pysäkeittäin. Useissa suunnitelmaprojekteissa olemme myös tehneet liikkumiskyselyn, jonka perusteella olemme saaneet tietoa muun muassa suunnittelualueella asuvien ja liikkuvien matkakohteista, esimerkiksi asiointipaikoista, Peura selvittää.

Suunnittelutyössä tavoitteena on Peuran mukaan pyrkiä löytämään ratkaisuja, joilla suunnittelijat pystyvät kokonaisuutena lisäämään joukkoliikenteen houkuttelevuutta esimerkiksi luomalla linjoja, jotka palvelevat mahdollisimman monien liikkumistarpeita.

– Vastaavasti tällöin joitakin hyvin vähän käytettyjä yhteyksiä voidaan joutua heikentämään tai muuttamaan vaihdolliseksi. Tiiviillä kaupunkialueella vaihdolliset yhteydet kuitenkin toimivat pääsääntöisesti tiheillä vuoroväleillä, jolloin vaihdosta aiheutuva haitta on pieni.

Poikittaislinjaston luonnos on nähtävillä Helsingin poikittaisyhteyksien kehittäminen -blogissa, jossa sitä voi kommentoida 3. maaliskuuta asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 2. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 3. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 4. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 5. Linnanmäki avautuu ensi viikolla
 6. Mieskuski ajeli pelkillä vanteilla – ei osannut kertoa, mistä oli tulossa ja minne menossa
 7. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 8. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 9. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 10. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 11. Epäily: Lihaksikas, ruskettunut miespyöräilijä pahoinpiteli naisen ratsupolulla Oittaalla – kuva
 12. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 13. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 14. Helsinkiin 400 uutta mopoksi rinnastettavaa sähköistä kaupunkipyörää – "Varteenotettava vaihtoehto työmatka-autoilulle"
 15. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Sari, 44, pyysi kaupunkia tarkistamaan Seat Ibizansa päästöarvot, sai yllätyksekseen takaisin 173 euroa – "Työntekijäkään ei tiennyt muutoksesta"
 3. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 4. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 5. Kuusikymppinen mies sai vakavia vammoja – Poliisi pyytää havaintoja törkeästä pahoinpitelystä Pohjois-Espoossa
 6. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 7. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 8. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 9. T24: Tallink tuo uuden aluksen Helsinki-Tallinna-reitille – Victoria I aloittaa päiväristeilyt 8.6.
 10. Anna Puolakka, 38, kurssittaa sotilaita Santahaminassa – "Ensimmäinen nainen ylenee kenraaliksi 2030-luvulla"
 11. Laajasalon bulevardin rakentaminen alkaa jo tänä vuonna – tulee aikanaan jatkumaan Herttoniemeen saakka
 12. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 13. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 14. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 15. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.