Ahkerimmat muovinkierrättäjät asuvat pk-seudulla – "Tämä pitäisi saada nähtäville jokaiseen jätehuoneeseen"

Kuvituskuva Arkisto / Tiina Örn

Aapo Siippainen

Jopa 56 prosenttia eli enemmän kuin joka toinen pääkaupunkiseudun taloyhtiöistä kierrättää muovipakkauksia. Osuus on muuta maata (40%) suurempi.

Kartonkipakkaukset lajitellaan jo 83 prosentissa taloyhtiöistä.

Kaikkein säntillisimmin koko maassa lajitellaan keräyspaperia, jota kerää 95 prosenttia vastanneiden taloyhtiöistä. Lähes yhtä moni, 93 prosenttia taloyhtiöistä, lajittelee biojätteen. Luvut selviävät Kiinteistöliiton tekemästä kyselystä.

Kolme neljästä kyselyn vastaajasta arvioi, että lajittelun ja kierrätyksen esteenä on kansalaisten välinpitämättömyys. Miltei kolmannes vastaajista katsoi, että kulutustavarat on valmistettu liian lyhytkestoisiksi. Miltei neljännes vastaajista katsoi, että tiedonpuute jätehuollon tavoitteista ja merkityksestä on esteenä lajittelulle ja kierrätykselle.

Vastaajat toivoivat konkreettisia lajitteluohjeita, joita haluttiin nähtäville myös jätehuoneisiin.

– Tietoa tarvitaan lajittelun onnistumisen ja motivaation lisäämisen kannalta. Tietoa tarvitaan myös jätehuollon käytännön organisoimisesta, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut