Päättäjät puivat raidejokerin hinnan rajua nousua ensi viikolla – Helsingin 81 miljoonan lisälaskulle monta selitystä

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina raidejokerin hankesuunnitelman enimmäishinnan korottamista niin, että Helsingin osuus on 209 miljoonaa euroa. Aiempaan kustannusarvioon nähden Helsingin osuus on noussut 81 miljoonaa ja koko raidejokerihankkeen hinta on nyt 386 miljoonaa.

Eniten kustannukset ovat kasvaneet katurakentamisessa. Alkuperäisessä hankesuunnitelmassa lasketttiin, että katurakenteista uusitaan vain ylimmät kerrokset. Monilta osin kadun rakennekerrokset täytyy kuitenkin rakentaa kokonaan uudelleen.

Kustannusten kasvua selittää myös se, että alkuperäisessä hankesuunnitelmassa ei oltu otettu huomioon kaikkia pikaraitiotielinjan vaatimia rakenteita ja ratkaisuja. Myös työnaikaisten liikennejärjestelyjen kustannukset ovat kasvaneet huomattavasti.

Kohdekohtaisten työvaiheiden määrä on lisääntynyt erityisesti putki- ja johtosiirtojen määrän huomattavan kasvun johdosta. Putki- ja johtosiirrot Pirkkolantiellä ja Pirjontiellä nostavat kustannuksia.

Raidejokeri toteutetaan allianssimallilla, jossa suunnittelun ja hanketehtävien merkitys ja osuus on erilainen kuin kokonaisurakkamallissa, johon alkuperäisen hankesuunnitelman mukainen kustannusarvio perustui.

Tarkistetussa kustannusarviossa suunnittelun kustannukset ovat noin 35 miljoonaa euroa, kun alkuperäisessä hankesuunnitelmassa niiden osuudeksi oli laskettu noin 15 miljoonaa euroa.

Säästöä on syntynyt muun muassa liikennevalojärjestelmien ja siltakohteiden muutosratkaisujen osalta sekä vähentyneistä pohjanvahvistustarpeista.

Raidejokeri edellyttää myös uuden varikon toteuttamista sekä kaluston hankintaa.

Lue myös:Onko Helsingillä piikki auki raidehankkeissa? – Nämä pian alkavat jättimäiset työmaat maksavat kaupungille yli puoli miljardia euroa

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut