Heikki Hursti, 64, aikoo jäädä eläkkeelle – Sini-tytär jatkaa köyhien auttamista Helsingissä

Hurstien maineikas laupeudentyö jatkuu pian Sini Hurstin johtamana. Heikki-isä vetäytyy eläkkeelle.

Sini Hursti jatkaa Hurstien suvun perinnettä.

Jari Pietiläinen

Hurstin suvun maineikas auttamishalu ei sammu Helsingin kaduilla vieläkään: legendaaristen Veikko (1924–2005) ja Heikki Hurstin, 64, saappaisiin on jo varsin syvälle astunut Sini Hursti, 34.

Vaikka asiasta ei vielä ole tehty päätöstä, on kuitenkin todennäköistä, että Heikki siirtyy ensi syksynä eläkkeelle ja Sini alkaa pyörittää Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n ruoria täydellä teholla.

– Olen tullut mukaan jo kuusi vuotta sitten, kun isä sairastui syöpään. Aika hyvin olen selvillä siitä mikä tilanne avustustoiminnan kohdalla on tällä hetkellä, Sini kertoo.

Vuosi sitten katastrofi oli lähellä.”

Hurstin Valinta Helsinginkadulla on paikka, jonne tuhannet ihmiset vaeltavat useita kertoja viikossa hakemaan muonaa ja vaatteita.

Keskiviikkoisin ja perjantaisin ruokaa noutaa Hurstien laskujen mukaan 2 600–3 200 henkeä. Lisäksi sadat hakevat maanantain jakopäivänä vaateapua.

Vielä vuosi sitten Hurstien tilanne oli lähes katastrofaalinen: ruoka-apua Hurstin Valinnasta haki peräti 5 400 henkeä viikossa.

Samaan aikaan kaupunki leikkasi rahallista apuaan, eikä varastotiloja ollut riittävästi. Kaaos oli lähellä, mutta Hurstien hartaat vetoomukset saivat tilanteen kääntymään.

– Saimme aivan valtavasti apua yksityisiltä helsinkiläisiltä raha- ja tavaralahjoituksina. Niiden varassa pystyimme jatkamaan tätä työtä. Nyt olo on paljon levollisempi, Sini Hursti myöntää.

Osattomuuden loukkuun pudonneista helsinkiläisistä valtaosa on Hurstin mukaan joutunut ahdinkoonsa ilman omaa syytään.

– Suurin osa näistä apua jonottavista on jäänyt omaan lokeroonsa. On paljon niitä, joita yhteiskunta ei luokittele työttömäksi, mutta toisaalta eivät he voi ikuisesti sairaslomallakaan olla, Hursti pohtii.

– Kela tai kaupunki on voinut jättää tukia maksamatta tai niitä on maksettu liian vähän. Moni on hankalassa asemassa, melkein nollaviivalla.

Arjen työtä Hurstin Valinnassa helpottavat kymmenet vapaaehtoiset, joista moni on puurtanut mukana vuosien ajan.

Heidän käsiparinsa ovat korvaamattomia.

Poliitikot, älkää luvatko tyhjiä.”

Sini Hursti on helsinkiläisen köyhyyden ja vähäosaisuuden edessä realisti.

– Ei tämä tilanne tule tässä kaupungissa koskaan muuttumaan, vaan köyhät ovat meidän keskuudessamme aina, Hursti myöntää.

– Päättäjillä olisi kyllä keinoja muuttaa tämä tilanne toiseksi, mutta ei heillä ole kiinnostusta siihen. Me emme voi muuta kuin antaa omalla tavallamme tekohengitystä tähän köyhyyteen.

Huhtikuisten vaalien alla ympäri Helsinkiä kiertäville kansanedustajaehdokkaille Hurstilla on yksi pyyntö.

– Älkää viitsikö antaa tyhjiä lupauksia, jos tiedätte jo etukäteen, etteivät ne voi toteutua.

Vastikään Herttoniemeen muuttanut Sini Hursti sai miehensä Jan Lindholmin, 41, kanssa viime keväänä pikkuisen Zara-tyttären.

Zara on usein äitinsä mukana Hurstin Valinnassa, kun tämä saapuu järjestelemään omin käsin ruokalaatikoita ja auttamaan vaatejaossa.

– Sitä en voi tietää, mitä Zara aikanaan ajattelee tästä avustustyöstä. Ehkä hän on seuraava lenkki auttajien ketjussa, Sini Hursti pohtii hymyillen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Köyhyysrajan alla elävä Reijo käyttää ruokaan 30 euroa viikossa: "Makkara on halvinta, kasviksista ostan joskus tomaattia" 16.12.2018 9:40
  2. Leipäjonot halutaan vaihtaa hävikkiravintoloihin, kustannukset ensimmäisenä vuonna yli 780 000 euroa – "Keksitään pyörää uudelleen kalliimmalla" 28.8.2018 6:40
  3. Palkittu ruoka-aputoiminta laajenee Helsinkiin – viikossa kierrätetään 20 000 kiloa ruokaa 17.6.2018 8:55
  4. Köyhyys piinaa eläkeläisiä – Lämpimien vaatteiden ja vilttien keräys käynnissä: "Kaikilla ei kotonakaan ole tarpeeksi lämmin" 12.12.2018 19:50
  5. Vantaan malli ruoka-avusta leviää, tämä on menestyksen salaisuus – Helsinkikin haluaa eroon leipäjonoista 13.12.2018 6:20
  6. Lemmikkien leipäjonossa annetaan apua useille sadoille – "Usein lemmikille ostetaan ruokaa ennemmin kuin itselle" 4.12.2018 7:15

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut