Lähes metrinen lisko kävelee vetten päällä ja sai siitä nimensäkin – tavattavissa nyt myös Helsingissä

Keski-Amerikan sademetsien vesistöissä voi nähdä veden päällä juoksevan liskon, jota yleisesti kutsutaan Jeesus- liskoksi (basiliscus plumifrons). Nyt kaksi Jeesus-liskon poikasta on rantautunut Helsingin Tropicarioon.

Parin kuukauden totuttelujakson aikana nuorukaiset ovat sopeutuneet uuteen ympäristöönsä ja kurkkivat suojapaikkoina toimivien kasvien takaa sopivaa hetkeä lähteäkseen päivittäiselle vaellus- ja saalistusretkelleen.

Tropicarioon tulleet poikaset ovat noin 20 sentin mittaisia, mutta ne saattavat kasvaa lähes metrin pituisiksi.

Lisko on erittäin kevytrakenteinen, ja sillä on pitkissä takajaloissaan pitkät varpaat. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta se voi juosta veden päällä jopa yli 30 metrin matkoja. Juostessaan lisko nostaa etujalat ja vartalon veden pinnan yläpuolelle ja lähtee kiitämään nopeilla takajalkojen juoksuliikkeillä vettä pitkin.

Jeesus-liskoa tavataan luonnossa Itä-Hondurasissa, Nicaraguassa, Costa-Ricassa ja Panamassa. Lisko lisääntyy munimalla. Naaras munii 5–15 munaa, joista poikaset kuoriutuvat reilun kahden kuukauden kuluttua.

Ravinnokseen Jeesus-lisko saalistaa hyönteisiä, pieniä nisäkkäitä ja muita liskoja, mutta se syö myös hedelmiä ja kukkia.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut