Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Nuuksion ruuhkiin haetaan nyt ratkaisuja – "Asukkaiden, kuntien, yrittäjien ja yhteisöjen näkemykset ovat tärkeitä"

Metsähallituksen Luontopalvelut kehittää Nuuksion kansallispuistoa ja ryhtyy päivittämään alueen hoito- ja käyttösuunnitelmaa. Suunnitelma ohjaa kansallispuiston retkeilyä, matkailua ja luonnonsuojelua vuosiksi eteenpäin.

– Kansallispuiston käyttöä suunniteltaessa alueen asukkaiden, kuntien, yrittäjien ja yhteisöjen näkemykset ovat tärkeitä, Metsähallituksesta tiedotetaan.

Maaliskuussa järjestetään neljä yleisötilaisuutta,Nuuksion kehittämisestä kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tilaisuudet järjestetään 7.3. Haltiassa, Matalajärvi-teemainen 11.3. Bembölen kahvituvassa, 12.3. Hotelli Nuuksiossa ja 13.3. Nuottakodossa.

– Kerromme Nuuksion nykytilanteesta, hoito- ja käyttösuunnitelmasta ja miten suunnitteluun voi osallistua. Torstaina 7.3. avataan myös karttapohjainen verkkopalvelu, joihin voi merkitä kehitysehdotuksiaan, kertoo suunnitelmasta vastaava erikoissuunnittelija Annukka Rasinmäki Metsähallituksesta.

Suunnittelun tukena on yhteistyöryhmä, jossa on mukana edustajia alueen toimijoista ja kunnista. Erillisissä teematapaamisissa käsitellään muun muassa luonnonsuojelua, retkeilyä, kalastusta ja metsästystä, luontomatkailua sekä lähialueen asukkaiden näkökulmia.

– Keskeistä suunnittelussa on luontoarvojen turvaaminen ja eri tarpeiden yhteensovittaminen. Maankäytön eri vyöhykkeiden tavoitteena on ohjata käyttöä, esimerkiksi joillekin alueille ohjataan kävijöitä ja rakennetaan reittejä ja palvelurakenteita, kun taas toisilla alueilla voi olla liikkuminen rajoitettua, sanoo Rasinmäki.

Nuuksion käyntimäärät ovat pienen notkahduksen jälkeen taas kasvussa: Käyntimäärä vuonna 2018 nousi kahdeksan prosenttia vuodesta 2017. Viime vuonna Nuuksioon tehtiin 343 704 käyntiä ja se on kolmanneksi suosituin kansallispuisto Suomessa.

– Nuuksiossa on tarvetta vastata lähivirkistyksen ja luontomatkailun kasvuun sekä sesonkiaikojen ruuhkaisuuteen. Hoito- ja käyttösuunnitelma etsii ratkaisuja näihin kysymyksiin. Ratkaisut vaativat tietenkin rahaa ja resursseja, mikä on haasteellista, koska Metsähallituksen Luontopalvelujen rahoitus valtion budjetista on laskenut. Samalla kun käyntimäärät kasvavat, niin käytössä on koko ajan vähemmän rahaa per asiakas, sanoo puistonjohtaja Harri Karjalainen Metsähallituksesta.

Luontopalvelut ja Eräpalvelut hoitavat Metsähallituksen julkisia hallintotehtäviä. Toiminta rahoitetaan pääosin valtion budjettivaroin. Luontopalvelut on myös merkittävä EU:n hankerahoituksen saaja.

Pääosa Nuuksion kansallispuistosta sijaitsee Vihdin kunnan alueella.