Kolmen lapsen äiti aikoo rakentaa nelihenkiselle perheelleen minitalon vanhan autonkuljetusvaunun päälle

Taloon tulee kaikki tarpeellinen,

Tähän nousee talo. Taivi Toikka osti vanhan autonkuljetusvaunun 2500 eurolla. Se on uuden minitalon pohja. – Siitä tulee ihan normaali koti, ja se on tarkoitus myös liittää kunnallistekniikkaan, Toikka sanoo. Ari Peltonen

Katri Porttinen

Puhelimeen vastaa flunssainen kolmen lapsen äiti. Kuumeen lisäksi Taivi Toikalla on pienoinen tilanne päällä.

– Talon pohja eli perävaunu jäi poikittain mäkeen jumiin. Onneksi tontin omistaja tuli nyt apuun. 20 metriä pitäisi saada vaunua eteenpäin, Toikka kertoo.

Siis mistä oikein on kyse?

Siitä, että Toikka, 31, aikoo rakentaa itselleen ja lapsilleen minitalon pyörien päälle. Mistään jatkuvasti liikuteltavasta mökistä ei ole kyse, vaan vanhan autonkuljetusvaunun päälle rakennettava talo on valmistuttuaan tarkoitus siirtää pysyvästi omalle tontille. Sen Toikka etsii sitten, kun projektin maaliviiva alkaa häämöttää. Sijainti on Hyvinkäällä, jos viranomaiset niin suovat.

– Mutta siitä tulee ihan normaali koti, ja se on tarkoitus myös liittää kunnallistekniikkaan.

Pyörien päälle nouseva minitalo rakennetaan kierrätysmateriaaleilla, ja ”budjetti on salainen mutta nelinumeroinen”. Kokoa talolla on 13 x 3,5 metriä. Taloon tulee kaikki tarpeellinen, Toikka sanoo. Lapset saavat oman päätynsä, äiti omansa. Suihku ja vessa tietysti, ja keskelle keittiö, jonka seinässä isot ikkunalliset pariovet. Ne voi kesällä sitten avata ja siirtää ruokapöydän taloa reunustavalle isolle terassille, Toikka sanoo.

Ja jos kaikki on täydellistä, maisema ympärillä olisi metsäinen.

Mutta nyt Toikka siis seisoo vielä väliaikaisella vuokratontilla pakkasessa ja seuraa vierestä, kun talon tulevaa pohjaa yritetään kolmen miehen ja rekan voimin saada paikalleen.

”Tuo 2 500 e kertaostos oli elämäni suurin tilisiirto”, Toikka kirjoitti päivästä blogiinsa. Pohja oli nyt ostettu ja lunastettu, eikä enää kai voi perääntyäkään.

– Yhtenä yönä sellainenkin ajatus kävi mielessä, että pitäisikö kaikki kamat myydä. Mutta se meni ohi puolessatoista sekunnissa, hän sanoo.

Voi sanoa, että kesän korville osunut ero oli se, joka sysäsi naisen tähän mahdottomalta kuulostavaan projektiin – vaikka on Toikka haaveillut kierrättämällä rakentamisesta jo vuosia. Kun hän sitten erosi, muuttui myös ajatus siitä, mitä elämä tulee olemaan. Sopiva hetki aloittaa siis.

Toikka alkoikin toden teolla työstää 3D-piirustuksia ja opiskella ”kaikkea aiheeseen liittyvää”. Perheen kaksi kouluikäistä ja yksi päiväkotilainen on valjastettu projektiin mukaan. Kodista tulee myös heidän näköisensä, Toikka sanoo. Paljon on yhdessä mietitty myös tulevaa omaa pihaa.

Nyt äidin vähäinen vapaa-aika menee suunnitteluun ja rakennusmateriaalin haalimiseen. Otetaan vastaan -ilmoitukset Facebookissa ja Tori.fissä ovat jo tuottaneet runsaasti tulosta. Nykyisen vuokratalon jemmoista löytyy ulkoverhouspaneeleita, tuulensuojalevyjä, listoja... Äkkilähtö tuli, kun joku lahjoitti 70 neliötä uutta palosuojattua villaa.

– Kun joku antaa jotain ilmaiseksi, tavara on haettava nopeasti, Toikka sanoo.

Talon pohja taas löytyi, kun Toikka viime kesänä alkoi soitella läpi paikallisia rekkojen parissa työskenteleviä ihmisiä. Sitä kautta löytyi eräs Joakim, jonka avulla löytyi lopulta tämä perävaunu. Kaiken keskellä Toikka onkin nähnyt, millainen ihminen voi parhaimmillaan toista ihmistä kohtaan olla.

Bloginsa ja ilmoitustensa myötä hän on saanut soittoja ja viestejä ympäri Suomen – kirvesmiehet ja suunnittelijat Lappia myöten ovat tarjonneet apuaan ja neuvojaan.

– Sieltä on tullut erittäin hyviä kommentteja esimerkiksi kylmäsilloista, kun rakennetaan metallin päälle, Toikka kertoo.

Roudauksessa apuna on lähellä asuva ystävä ja projektin ”rakennusmestarimentoriksi” ryhtyi entinen opiskelukaveri. Kaikki apu on tervetullutta, Toikka sanoo.

Minikodin lopulliset asuinneliöt jäävät 37:n tietämille. Pienet neliöt eivät ole ongelma, sillä perhe asuttaa nytkin vuokratalostaan vain kahta huonetta. Tavaraa on vähän. Parin vuoden takainen muutto hometalosta tarkoitti, että irtaimistosta jäivät jäljelle vain aterimet, lasit ja lautaset. Terveyden menetyksiin voidaan lukea yksi astma ja kaksi voimistunutta allergiaa.

– Koska on hometaustaa, toivotaan materiaaleista, että ne ovat varmasti kuivia. Onneksi ei ole monikemikaaliyliherkkyyttä, Toikka sanoo.

Muovia hän pyrkii välttelemään, eikä talosta tehdä pussia. Ammattilaiset hoitavat niin ilmanvaihdon kuin tietysti putket ja sähkötkin.

Kuinka kauan tähän kaikkeen menee, kun ohessa pitää omia töitäkin tehdä, ja kasvattaa lapsia?

– Varovainen toive, että kolme vuotta. Mutta aikaraamia ei ole. Ei hätää, ei painetta.

Toikka on pätkätöissä kaupungilla nuorten verkkolehteä tekemässä. Painetta on lähinnä siitä, löytyykö seuraava työpätkä lähialueelta. Ja jos töitä ei ole ollenkaan, prosessi käy vaikeammaksi, hän sanoo. Kova luotto kaiken järjestymiseen kuitenkin on.

– Tarkoitus on, että elämä on kivaa, eikä projekti rupea ahdistamaan.

Ja jos rupeaa, siitäkin Toikka kertoo avoimesti syksyllä perustamassaan blogissa, joka saa jo 5 000 sivulatausta joka kuukausi. Tarkoitus on kertoa projektista realistisesti, hän sanoo. Mitä seuraavaksi?

– Kun saadaan pohja paikalleen, tehdään tarkat piirustukset. Perävaunua levennetään ja tehdään kantavuuslaskelmat.

Homma etenee.

Rajana 50 neliötä

Taivi Toikan mukaan yksi sysäyttäjä projektille oli, että alle 50-neliöisiä taloja kaikki omakotitalojen rakennusmääräykset eivät koske. Esimerkiksi kylpyhuoneessa tai wc:ssä ei tarvitse huolehtia tilaa vaativista invaympyröistä. Energiatodistustakaan ei tarvita. Toikan minikotiin on tarkoitus tulla niin ilmalämpöpumppu kuin takkakin, ehkä myös aurinkopaneelit.

Toikka ei ole löytänyt Hyvinkäältä toista minitaloa. Kiva olisi nähdä, jos jollain sellainen on, hän sanoo.

Toikan projektia voi seurata Meidän minitalo -blogissa: taivitoikka.com.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut