Michelin-ravintoloiden keittiömestari kokkaa kuvanveistäjän työhuoneessa – jopa astiasto tehdään vain illallisia varten

Keramiikkataiteilija Mari Paikkari ja huippukokki Heikki Liekola tutkivat Paikkarin astioita, joita käytetään tulevilla illallisilla Keravalla. Jouko Tuomas-Kettunen

Jouko Tuomas-Kettunen

– Uunituore lautanen!

Keramiikkataiteilija Mari Paikkari nostaa lasitusuunista uniikin lautasen, joka tulee illallispöytään Saviolle. Juuri tuo lautanen on varattu tacoille.

Lautanen on ollut pari päivää uunissa, parhaimmillaan 1260 asteessa. Paikkari tekee kokonaisen astiaston illallisia varten.

– Kaikkiaan siinä on 400 osaa.

Oho!

Vielä täytyy tehdä sata astiaa, Paikkari hymyilee.

– Mutta menu sisältääkin yhdeksän ruokalajia, kertoo useissa Michelin ravintoloissa työskennellyt huippukokki, helsinkiläinen keittiömestari Heikki Liekola Hän on työskennellyt Helsingissä muun muassa Askissa, Olossa, Postresissa ja G.W.Sundmansissa sekä Tukholmassa ravintola Luxissa.

Tässä projektissa ruuat tarjoillaan uniikeilta lautasilta. Paikkari on suunnitellut yhdessä Liekolan kanssa jokaiselle tarjoiltavalle ruoka-annokselle oman astiansa.

Paikkarin ja Liekolan kohtaamisessa Klondyke-talossa on aistittavissa, että jotakin ainutlaatuista on tulossa. Farm to Table -ilta järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Keravan Saviolla ja koko toimintakin on vielä uutta Suomessa.

Taiteilijayhteisön tiloissa toimii maaliskuun alussa kahden illan ajan huippuravintola.

Taiteen ja huippuruuan yhdistävä ilta järjestetään kuvanveistäjä Emma Helteen ateljeessa, jonne Liekola valmistaa elämyksellisen fine dining -illallisen.

Ateljeeseen rakennetaan keittiö keskelle huonetta ja keittiön molemmille puolille tulee pöydät, joihin mahtuu yhteensä 32 henkeä. Lisäksi ateljeessa on esillä graafikko Jussi Juurisen teoksia.

Farm to Table on Liekolan ja hänen ystävänsä, tammisaarelaisen Långötorpin puutarhurin Merja Niemisen luoma konsepti. Filosofia on yksinkertainen. Liekola suunnittelee ja toteuttaa illallisten menun ja raaka-aineet ovat pääasiassa Långötorpin puutarhasta. Myös kala ja riista on saalistettu ja metsästetty viiden kilometrin säteellä tilasta.

Menua täydentää Liekolan vaimon Sanna Hellström-Liekolan valitsemat juomat. Savion illallisilla on A-oikeudet.

Keravan illallisilla sekä astiastolla että ruualla on omat tarinansa.

– Luomua ja villiruokaa. Illallisten jälkeen vierailla on mahdollisuus ostaa astiasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 2. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 3. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 4. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 5. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 6. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 7. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 8. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 9. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 12. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 13. T24: Eteläisestä Virosta voi olla vaikea löytää majoitusta syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna – Silloin ajetaan Rally Estonia
 14. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 15. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 2. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 3. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 4. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 7. IS: Turkulainen Kristina ällistyi – Postissa tuli kirje ja 1200 dollaria presidentti Donald Trumpilta
 8. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 9. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 10. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin avattiin uusi ravintola – tältä sisällä näyttää nyt
 14. T24: Viru-hotellin uusi johtaja Sari Sopanen: Paluu Tallinnaan on paluu juurille
 15. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.