Lidlin jauhelihassa taas salmonellaa – keskeyttää yhteistyön lihatalon kanssa kolmen tapauksen jälkeen

Tässä jauhelihassa voi olla salmonellaa, tiedottaa Lidl. Lidl

Kaisa Paastela

Lidl vetää takaisin kaksi erää Bergmann-merkin naudan jauhelihaa, joista on valvontanäytteissä todettu salmonellaepäily. Lidl Suomi keskeyttää yhteistyön Skare-lihakonsernin kanssa kolmen salmonellalöydöksen takia.

Takaisinveto koskee eriä, joiden viimeiset käyttöpäivät olivat 12.2.2019 ja 14.2.2019. Tuotteet ovat olleet myynnissä kaikissa Suomen Lidl-myymälöissä viikoilla 6 ja 7.

Lidl pyytää kyseistä jauhelihaa ostaneita ja tuotteen pakastaneita asiakkaitaan palauttamaan erien tuotteet myymälään, jossa tuotteen hinta hyvitetään.

Lidl Suomi keskeyttää yhteistyön tanskalaisen Skare Meat Packers -lihatalon kanssa, jonka tuotteesta on lyhyen ajan sisällä kolmesti saatu positiivinen salmonellanäyte.

– Jokaisen tuotteemme turvallisuus on meille äärimmäisen tärkeää. Asiakkaiden on voitava aina luottaa meihin ja meiltä ostettuun ruokaan. Koska emme voi hyväksyä toistuvia tuotevirheitä, keskeytämme ostot tavarantoimittajalta toistaiseksi, Lidl Suomen toimitusjohtaja Lauri Sipponen sanoo.

Positiiviset näytteet saatiin Lidlin omissa tutkimuksissa ja lisäksi paikallisen terveystarkastajan testeissä Oulussa. Saman tavarantoimittajan samassa tuotteessa havaittiin salmonellaa myös tammikuun lopulla.

– Vaikka ottamistamme kymmenistä salmonellanäytteistä suurin osa on ollut puhtaita, toistuvat positiiviset näytteet ovat merkki siitä, että tavarantoimittajan tuotannossa on ongelmia, jotka pitää ratkaista. Pahoittelemme syvästi asiakkaillemme salmonellalöydöksistä koituvaa huolta ja ylimääräistä vaivaa, Sipponen sanoo.

Yhteistyön keskeyttämisen johdosta Lidlin valikoimasta on poistettu toistaiseksi neljä Skare-konsernin Lidlille toimittamaa tuotetta: Bergmann naudan jauheliha 5%, Bergmann naudan jauheliha 10 %, Bergmann naudan ulkofileepihvi ja Bergmann naudan pippuripihvi.

Salmonellaepäilyt tulivat Lidlin tietoon vasta tuotteiden viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Osa kuluttajista on kuitenkin saattanut pakastaa tuotteen, ja siksi Lidl pyytää asiakkaita tarkastamaan ostamansa tuotteet.

– Aikaikkuna näytteiden ottamiselle on pieni, koska jauhelihan käyttöaika on lyhyt. Sen jälkeen luotettavien tulosten saaminen vie aikaa, Lidl Suomen laadunvalvontapäällikkö Suvi Kuutti kertoo.

Suomeen saapuvan jauhelihan jokainen erä testataan jo lähtömaassa ja jokaisen Suomeen saapuvan erän mukana on oltava todistus salmonellavapaudesta. Tästä huolimatta salmonellaa on löytynyt myöhemmin Suomessa tehdyissä testeissä.

Koska salmonella voi olla eläinkohtaista, samasta erästä otetuista näytteistä voidaan kuitenkin saada erilaisia tuloksia.

– Viimeisen vuoden aikana olemme itse tutkineet 52 eri lihaerää kyseiseltä tanskalaiselta tavarantoimittajalta. Salmonellan löytyminen kolmesta eri erästä on hälyttävää ja teimme siitä johtopäätöksemme, Suvi Kuutti sanoo.

Salmonellatartuntaa voi ehkäistä kypsentämällä lihan yli 70 asteeseen ja pitämällä lihan ja kasvisten käsittelyssä työvälineet erillään. Jos jauheliha on kypsennetty ja keittiöhygieniasta on huolehdittu, tartuntavaara on hyvin pieni.

Aiheeseen liittyvää

  1. Näin pyörii rekkaralli Lidlin jättikeskuksessa – alle 30 minuutissa perävaunuun menee 33 lavaa maitoa, banaaneja ja kuivatuotteita 3.2.2019 10:10
  2. Lidlin jauhelihassa salmonellaa – ostitko tätä tuotetta? Älä käytä 23.1.2019 14:06
  3. Liki 20 ruokamyrkytysepidemiaa selvityksessä viime vuonna – laajan salmonellaepidemian aiheuttaja jäi pimentoon 19.5.2018 13:15
  4. Espoo vaihtoi itse tehdyt jauhelihapihvit saksalaisiin tuontipyöryköihin – MT: Näin ruokapomo selittää 10.12.2018 9:15
  5. Käytätkö talouspaperia ruuanlaitossa? – Kuluttaja-lehti: Näistä Lidlin, K-kaupan ja S-ryhmän merkeistä voi liueta syöpää aiheuttavaa myrkkyä 23.1.2019 8:10

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut