Tämä alue yllättää Helsingin asuntokaupassa – hinnannousu viidessä vuodessa 32 prosenttia, myös kaksi pientaloaluetta nousee esiin

ASUNNOT Vanhojen osakehuoneistojen kaupassa kovimmat nousijat viime vuonna olivat Pajamäki, Maununneva, Itä-Pasila, Tammisalo ja Etelä-Haaga.

Helsingin asuntokaupassa nähtiin viime vuonna kaksi yllättäjää: 1950-lukulainen kerrostaloalue Pajamäki ja Hämeenlinnanväylän kainalossa uinuva pientaloalue Maununneva. Kumpikin nosti neliöhintojaan 13 prosenttia.

Nämä kaksi aluetta olivat koko pääkaupunkiseudun kovimmat nousijat.

Molemmat postinumeroalueet ovat verrattaen pieniä, joten jotkin viime vuonna myydyt tavallista kalliimmat asunnot voivat selittää tilastonousua.

Pajamäessä hinnat ovat kuitenkin kohonneet jo pidempään, viidessä vuodessa neliöhintoihin on tullut lisää peräti 32 prosenttia. Neliöstä saa maksaa nyt keskimäärin 4 324 euroa.

Vanhojen osakeasuntojen hintakehitystä vuonna 2018 on vertaillut kiinteistönvälitysliike Blok.

 Pajamäessä vaikuttaa Blokin markkinointijohtaja Olli Gunstin mukaan se, että viimeisetkin alueen asunnot alkavat olla putkiremontoituja.

– Se näkyy hinnassa.

Patterimäen ali tunnelissa kulkeva raidejokeri tulee parantamaan Pajamäen liikenneyhteyksiä ja myös uusia asuntoja on luvassa.

– Alue itsessään on myös mielestäni kovin sympaattinen. Yleisesti 50-luvun idylli on ollut viime vuosina haluttua, Gunst toteaa.

Esimerkiksi Herttoniemi ja Roihuvuori ovat kasvattaneet suosiotaan

Maununnevan Gunst taas uskoo hyötyneen uudesta Kuninkaantammesta, jonne rakennetaan koko ajan lisää.

– Siitä alue on voinut saada hieman nostetta hintoihin.

Helsingin ja koko Suomen kallein asuinalue on nyt Kaartinkaupunki, joka ohitti Kaivopuisto–Ullanlinnan.

Keskineliöhinta Kaartinkaupungissa oli viime vuonna keskimäärin 7 988 euroa. Nousua kertyi kahdeksan prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla asuntohintojen kallistuminen keskittyi alueelle Helsinki 1, joka sisältää keskusta-alueita, sekä sitä seuraavalle Helsinki 2 -alueelle, joka sisältää kantakaupunkia lähimpänä olevia alueita, muun muassa Etelä-Haagan ja Kulosaaren. Näillä alueilla hinnat nousivat keskimäärin viisi prosenttia.

Ensimmäinen Helsingin ulkopuolinen alue maan kalleimpien listalla on Espoon Tapiola sijalla 26. Esimerkiksi Kallio, Sörnäinen, Pohjois-Meilahti, Vallila ja Itä-Pasila ovat neliöhinnoiltaan sitä kalliimpia.

– Helsingin kantakaupunki vetää ihmisiä puoleensa. Vaikka Tapiolassa on nyt metro, niin ei se ole samalla tavalla kaupunkia kuitenkaan, Gunst selittää tilastoja.

– On in-juttu asua kantakaupungissa, jossa on kahviloita, palveluita ja kulttuuria. Heti kun lähtee poispäin keskustasta, niin palvelut harvenevat.

Halvin alue pääkaupunkiseudulla on Vantaan Koivukylä–Havukoski.

Eniten hinnat laskivat pääkaupunkisedulla Koskelan sekä Jakomäki– Alppikylän postinumeroalueilla, 11 prosenttia kummassakin.

Vertailu perustuu Tilastokeskuksen julkaisemiin ennakkotietoihin vanhojen osakeasuntojen keskihinnoista vuonna 2018.

Kovimmat nousijat 2018

Pajamäki +13%, neliöhinta nyt 4 324 euroa

Maununneva +13%, 3 395 euroa

Itä-Pasila +11%, 5 666 euroa

Tammisalo +11%, 4 040 euroa

Etelä-Haaga +10%, 5 126 euroa

Lähde: blok.ai/asuinaluevertailu

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut