Suomenlinna on suosittu, mutta haastava hääjuhlapaikka – Nina ja Petra järjestävät ammatikseen häitä ja tietävät, mitä suomalaisparit haluavat

JUHLAT Hääparit palkkaavat yhä useammin apua juhlien järjestämiseen.

Vantaalaiset Nina Isohanni ja Petra Kiiskinen kertovat, että suuret häälahjapöydät ovat poistuneet, sillä yhä useammin hääparit saavat aineettomia lahjoja. Paivi Tuovinen

Marika Lumme

Yrittäjänaiset Nina Isohanni ja Petra Kiiskinen tietävät mitä hääparit juhliltaan toivovat. Naiset ovat pyörittäneet 1,5 vuoden ajan Iloveparty-juhlapalvelua, jonka ideana on auttaa hääpareja kaikissa asioissa, joissa apua tarvitaan.

Isohanni ja Kiiskinen touhuavat tarvittaessa keittiössä kauhan varressa, toimittavat lahjat juhlatilasta hääparin kotiin, suunnittelevat kattauksia, sammuttavat 200 kynttilää ja paljon muuta.

Selkeä trendi on yrittäjien mukaan se, että suomalaiset pyytävät yhä useammin apua juhlien järjestämiseen ja siitä ollaan valmiita maksamaan. Cateringiin moni hääpari on satsannut jo vuosia.

– Ihmiset haluavat tänä päivänä ennen kaikkea helpot juhlat itselleen ja läheisilleen. Halutaan, että kaasot voivat juoda skumpat ja äitien ei tarvitse kuljettaa lihapullia pöytään. Apua pyydetään esimerkiksi juhlatilan tyhjentämiseen. Varsinainen siivous tulee yleensä juhlatilan puolesta, me puolestaan tyhjennämme tilan koristeista ja kaikesta muusta mikä tilaan jää viimeisen vieraan lähdettyä, Kiiskinen kertoo.

– Ja sinne jää yleensä aika paljon, naiset naurahtavat.

Kiiskisen mukaan yhä useampi järjestää pienet häät, joissa panostetaan laatuun. Häihin kutustaan läheiset, joiden kanssa oikeasti vietetään aikaa. Kummin kaiman serkut tippuvat vieraslistalta pois.

– Yhä enemmän on myös häitä, joissa satsataan paljon hääruoan laatuun ja valikoimaan, mutta tarjotaan vain pari lasillista juomia ja sitten lähdetään jatkoille, Kiiskinen kertoo.

Suomalaismorsiamet haluavat Kiiskisen mukaan olla häiden suunnittelussa ohjaksissa.

– Mutta he kaipaavat tukea. Halutaan, että joku muu kertoo mikä on paras vaihtoehto.

Ekologisuus on Isohannin mukaan kasvava ilmiö. Yhä useampi haluaa vuokrata somisteet. Ulkomailta asti tilattavasta hääkrääsästä on moni luopunut. Koteihin ei enää säilötä sataa tuikkukuppia ja kymmeniä pöytäliinoja.

Ympäristöasiat näkyvät häissä myös lahjoissa.

– Enää ei ole massiivista lahjapöytää, koska valtaosa lahjoista on kirjekuoria. Aineettomat lahjat ovat ehdottomasti suosituimpia, Isohanni kertoo.

Häiden trendeissä näkyy selvästi myös oman näköisten häiden järjestäminen.

– Valitaan yksi teema, kuten väri, jonka ympärille hääjuhla kootaan, Isohanni sanoo.

Vantaalaisen hää- ja juhlasuunnitteluyritys Orchidean hääsuunnittelija Sonja Wikström kertoo, että maailmalla on tällä hetkellä suosittua järjestää korallin väriset häät.

– Meillä Suomessa luonto näkyy vahvasti häissä. Juhlapaikkojen ikkunoista toivotaan näkyvän kaunis luontomaisema, erityisesti metsä on haluttua, Wikström sanoo.

Metsää tuodaan myös juhlatilaan ja kattauksiin, jotka somistetaan mustikanvarvuin ja luonnonkukin.

Seitsemän vuoden ajan hääsuunnittelijana toiminut Wikström sanoo, että ekologisuus on hääpareille tärkeää. Hän kertoo hääparien useimmiten toivovan lähiruokaa, eikä kertakäyttöastioita käytetä.

Kiiskisen ja Isohannin mukaan häiden budjetit vaihtelevat hääparista riippuen aina parista tuhannesta eurosta lähemmäs 30 000 euroon. Valtaosa on valmis maksamaan häistä 10 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 2. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi
 3. Kaupunki tarjoaa nyt uutta palvelua senioreille – "Ulkoilu on muutenkin tällä hetkellä kovassa nosteessa"
 4. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa
 7. Uudisrakennus 1700 työntekijälle Kalasatamaan valmistui
 8. Asiantuntijan mukaan lapsen ylivilkkauden takana voikin olla heikentynyt näkö – "Runsas ruutuaika rasittaa silmiä"
 9. Miten puhua nuorelle koronaviruksesta? MLL neuvoo vanhempia olemaan rohkaisevia, mutta realistisia – ja muistuttamaan koulujen ohjeiden noudattamisesta
 10. T24: Tässä on mainio syyslomakohde – Viisi vinkkiä Saarenmaalle
 11. T24: Uusi valokuvanäyttely esittelee Tallinnan sataman Amiraliteetin altaan historiaa
 12. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 13. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Henkilövahinko sotkee P-, I- ja K-junien kulkua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 2. Pauli, 28, huijaa nettihuijareita – vastasi älyttömällä tavalla +44-numeroon
 3. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 4. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 5. Outo asuntoilmoitus herätti valtavan kiinnostuksen Helsingissä – asiantuntija: ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”
 6. Helsinki pelastui pelätyltä rottainvaasiolta – nämä asuinalueet ovat poikkeus
 7. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 8. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 9. Yleisö ei palannut suuriin leffateattereihin ja syy on tässä – "Olisi surkeaa, jos jouduttaisiin sulkemaan"
 10. Hampurilaisgrilli teki pieneltä tuntuneen muutoksen valikoimaansa – yrittäjä yllättyi: "Huomasin, että työmiehet eivät enää käyneet täällä"
 11. Yhteensä 22 pysäkkiä vähenee Elielinaukion ja Espoon keskuksen väliltä – Uusi runkolinja aloitti liikennöinnin
 12. Junaliikennettä sotkenut onnettomuus sattui Koivukylässä – mies selvisi kuin ihmeen kaupalla
 13. Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"
 14. Raidejokeri myllää liikennejärjestelyt uusiksi – Takkatien ja Pitäjänmäentien risteys suljetaan noin kolmeksi kuukaudeksi
 15. Ilpo Kuronen tuntee Koillis-Helsingin helmet ja kertoo nyt, miksi Malmin kentän pusikkoon kannattaa mennä tunneiksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.