Uusi pienpanimo tähtää salamana vientiin – "Tästä tehdään kansainvälinen olutbrändi"

OLUT Bembölen tankeissa kypsyy ipaa ja stoutia, tammitynnyreissä puolestaan hapanolutta.

Christian Holmlund seuraa kun Jaakko Ailio testaa oluen laatua. Olutlasissa on Salama Brewingin logo, pilvestä iskevä salama. Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Pienpanimoiden rintamalle saapuu uusimpana olutmarkkinoita valtaamaan espoolainen Salama Brewing.

Bembölessä sijaitsevasta panimosta lähti viime perjantaina ensimmäinen oluterä muutamiin ravintoloihin pääkaupunkiseudullasekä Tampereella ja muualla Etelä-Suomessa.

Neljä tamperelaislähtöistä kaverusta rakensi ja hioi yrityksen konseptia ja brändiä kolmisen vuotta. Tähtäin on viennissäkin.

– Vakaa aikomuksemme on tehdä tästä kansainvälinen olutbrändi, sanoo Salama Brewingin toimitusjohtaja Christian Holmlund

Panimon käynnistäminen alkaa yleensä laitteiden suunnittelusta, mutta Holmlundin mukaan he tekivät toisinpäin eli brändi, graafinen ilme ja olut reseptit edellä.

– Siitä meille vähän naureskeltiinkin, mutta halusimme, että kokonaisuus on kunnossa ja asiat mietitty loppuun asti. Brändin näkyvyys on erittäin tärkeä asia.

Haeskelun jälkeen sopivat tilat löytyivät Fallåkerin varrelta. Holmlund kehuu sijaintia loistavaksi. Ovella on jo käynyt koputtelijoitakin, sillä ikkunasta ulos näkyvät tankit herättävät uteliaisuutta.

– Myymälämme avautuu muutaman viikon sisällä, Holmlund kertoo.

Uuden alkoholilain myötä panimosta saa myydä suoraan ulos korkeintaan 12-prosenttisia oluita.

Salama Brewingin pääpaino on suhteellisen voimakkaasti humaloiduissa ipa-tyyppisissä oluissa, selvittää kehitystyöstä ja valmistuksesta vastaava Jaakko Ailio

– Lisäksi teemme esimerkiksi vahvoja stouteja. Ranskasta hankimme tammitynnyreitä erikoisia kypsytyksiä varten.

Tynnyreissä on muhinut viskiä ja punaviiniä. Viinitynnyreissä kypsytetään Ailion mukaan hapanolutta, jonka suosio on alan harrastajien piirissä nousussa.

– Pienenä panimona olemme joustavia ja ketteriä. Voimme pikaisesti päättää, että tehdäänkin nyt jotain vähän erilaista, hän toteaa.

Holmlund tähdentää, että tavoitteena on tehdä olutta, joka maistuu tekijöille itselleenkin. Raaka-aineiden on oltava hyviä, vaikka ne maksaisivatkin vähän enemmän.

Enemmän humalan makua ja vähemmän maltaan makua, panimoyrittäjät tiivistävät ja vertaavat linjaansa uuden linjan brittiläisiin ja amerikkalaisiin panimoihin.

Toistaiseksi panimo työllistää täysipäiväisesti vain Ailion, kansainvälisestä politiikasta väitelleen tohtorin, joka on työskennellyt aiemmin Helsingin ja Tampereen yliopistoissa.

Pk-yritysten vientipäällikkönä Holmlund puolestaan tuntee ulkomaiden markkinoita. Perustajiin kuuluvat myös yrityksen visuaalisen ilmeen luonut ja Lontoossa työskentelevä arkkitehti Ville Saarikoski sekä diplomi-insinööri Johannes Järvinen

Omarahoituksen lisäksi panimo sai lainaa Finnveralta.

– Järjestimme myös rahoituskierroksen sukulaisille ja kavereille. Kummasti noin nelikymppisiltä miehiltä löytyy rahaa, kun puhutaan panimosta, Holmlund naurahtaa.

Kuusi tankkia

Salama Brewingilla on kuusi kappaletta tuhannen litran tankkeja.

Ensimmäisen vuoden tuotanto nousee arvion mukaan noin 60 000 litraan.

Tankkeja ja tuotantoa on mahdollista lisätä.

Tarkoitus on myös tehdä yhteistyötä muiden panimoiden kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Kansanmusiikkin festivaali Etno-Espa toteutuu elokuun alussa – järjestäjät rajaavat yleisömäärää
  2. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
  3. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
  4. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
  5. Hietalahden kirpputori aukeaa 1. elokuuta – paikkoja voi alkaa varata heinäkuun puolivälin jälkeen
  6. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  7. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  8. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  9. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  10. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"
  11. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  12. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  13. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
  14. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
  15. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
  2. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
  3. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
  4. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
  5. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
  6. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
  7. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
  8. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
  9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
  10. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
  11. Kuva: Viime talvena puretun Nosturin legendaarinen takahuone rakennettiin uusiksi Pasilaan – sisäänpääsyn hinta on "aika tyyris"
  12. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
  13. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia
  14. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
  15. Jaana Kuula astui Triplan musiikkimuseoon ja koki ylitsevuotavan tunnevyöryn – "Ei sitä soittoa voi liikuttumatta kuunnella"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.