Lihan ja maidon käyttöä karsitaan Helsingissä 50 prosentilla – poliitikot äänestivät tiukemman linjan puolesta

Maito- ja lihatuotteiden käyttöä kouluissa ja päiväkodeissa aiotaan vähentää 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Vähentäminen on osa kaupungin päästövähennysohjelman toteuttamista. Kuvituskuva. Päivi Tuovinen

Sanna Jompero

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan tiukan äänestyksen jälkeen keskiviikkona, että maidon ja lihan syömistä vähennetään radikaalisti Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa sekä muissa kaupungin tarjoamissa ruokapalveluissa, kuten esimerkiksi vanhainkodeissa.

Maito- ja lihatuotteiden käyttö ruokailuissa aiotaan vähentää 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Maidon ja lihan vähentäminenon osa kaupungin päästövähennysohjelman toteuttamista.

Asia palautettiin keskiviikkona uudelleen valmisteltavaksi äänin 42–39.

Kaupunginhallituksen aiemmin hyväksymän päätösehdotuksen mukaan asiasta ei olisi tarvittu niin selkeää ohjeistusta, koska kaupunki muutenkin etenee tavoitteen suuntaisesti.

Lue myös:Helsingin koululounaista jo 60 prosenttia on kasvisruokaa, kalaa yksi ateria kymmenestä – Jan Vapaavuori: "En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa"

Kaupunginhallitus piti tavoitetta puolittaakulutus vuoteen 2025 mennessä hyvin haasteellisena, ellei alan kehityksessä tule markkinoille uusia korvaavia tuotteita, jotka vastaavat ravitsemussisällöltään suosituksia eri asiakasryhmille. Etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa pitäisi erityisesti huolehtia sairaiden ja ikääntyneiden ravitsemustarpeista.

Valtuutettu Atte Harjanteen (vihr.) palautusehdotus sai kuitenkin eilisessä äänestyksessä 42 ääntä ja Helsinki alkaa valmistella suunnitelmaa puolittaa kaikissa ruokailuissaan maidon ja lihan kulutus, ja eri toimialojen mahdollisuudet tähän huomioidaan.

Harjanteen aloitteessa todetaan, että yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista on ruoantuotanto, jolla on suuria vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin. Vaikutusten hillitsemiseksi voidaan vaikuttaa vähentämällä eläinperäisten tuotteiden osuutta ravinnosta.

Kaupunki on suhtautunut esitykseen nihkeästi, sillä muutos edellyttäisi, että korvaaviksi elintarvikkeiksi soveltuvat proteiinipitoiset kasvisraaka-aineet olisivat nykyistä laajemmin saatavilla ja että ruoat täyttävät laaditut ruokasuositukset. Maito on hyvä proteiinin ja D-vitamiinin lähde, kaupunginhallituksen hyväksymässä lausunnossa todetaan.

Päätös on suorastaan historiallinen. Helsingin Uutiset kertoi esityksestä viime marraskuussa.

Helsingin kouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa on syyslukukaudesta 2007 tarjottu päivittäin ateriavaihtoehtoja. Liha- tai kalaruokien rinnalla on ollut kasvispääruokavaihtoehto. Viikoittainen kasvisruokapäivä tuli kaikkiin kouluihin alkuvuonna 2011.

Vegaaneille on kouluissa tarjottu päivittäin lämmin ateria lukuvuodesta 2003–2004 ja varhaiskasvatuksessa viime keväästä alkaen. Päiväkodeissa on lisäksi viikoittainen kasvisruokapäivä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 6. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
 7. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
 8. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
 9. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 10. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 11. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 12. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 13. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
 14. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 15. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 8. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 9. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 10. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 13. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.