Kysely paljasti tabut: Näistä aiheista somevaikuttajat vaikenevat – suuri osa uskoo, että vaikuttajat levittävät virheellistä tietoa

Mikko Välimaa

Yli puolet suomalaista somevaikuttajista kertoo vaikenevansaarkaluontoisista aiheista.

Keskiviikkona julkaistun kyselun mukaan 63 prosenttiasomevaikuttajista jättää systemaattisesti tiettyjä aiheita käsittelemättä niiden aiheuttamien reaktioiden pelossa.

Eniten vaietaan maahanmuutosta, politiikasta, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta sekä kasvatukseen ja ympäristöön liittyvistä aiheista.

Vaikuttajamarkkinointiin erikoistuneen Ping Helsingin tekemän kyselyn mukaan 83 prosenttia somevaikuttajista uskoo kollegoidensa myös levittävän virheellistä tai tarkistamatonta tietoa.

– Suomalaisten somevaikuttajien käsitys faktantarkistuksesta ja vaikuttajien vastuusta vaihtelee suuresti riippuen vaikuttajan taustasta. Järjestelmällistä tapaa suhtautua tiedon luotettavuuden arviointiin ei ole eivätkä kaikki vaikuttajat tunnista rooliaan tiedon jakajana, todetaan Ping Helsingin tiedotteessa.

Somevaikuttajilla on suuri rooli etenkin lasten ja nuorten mielipiteiden muokkaajina. Heidän vaikutusvaltansa on kasvanut aikuisväestössäkin etenkin ruokavalioonja sairauksiin liittyvissä aiheissa.

Toimitusjohtaja Inna-Pirjetta Lahti muistuttaa, että keskustelua somevaikuttajien vaikutusvallasta pitää käydä entistä enemmän ja aiempaa avoimemmin.

Kyselyn vastaajila oli jopa 100 000 seuraajaa somessa."

– Valtaosalla vaikuttajista ei ole lainkaan viestintäalan koulutusta ja moni on itse oppinut ammattinsa. Kaupallisuudesta on puhuttu jo pitkään, nyt olisi aika puhua myös sisältöjen paikkansapitävyydestä, Lahti perää.

Kyselystä paljastui, että joka kolmas somevaikuttajista uskoo, että vaikuttaja voi toimia sosiaalisessa mediassa myös yksityishenkilöinä.

Omaa roolia julkisuuden henkilönä ja esikuvana ei siten välttämättä tunnisteta, eikä yksittäinen vaikuttaja osaa arvioida kanaviensa vaikuttavuutta.

Lahden mielestä erityisesti tässä olisi paljon kehitettävää.

– Somevaikuttaja ei voi olla vaikuttaja vain silloin, kun hän itse päättää niin. Somevaikuttajien tulisi ymmärtää, että jokainen teko vaikuttaa, eikä vaikutusvaltaa voi päivästä tai julkaisusta riippuen säädellä, vaan vaikuttavuuden tehon määrittelee aina yleisö.

Kyselyssä selvisi myös, että yli kolmannes vaikuttajista saa säännöllisesti yhteydenottopyyntöjä, joiden tarkoitusperistä he eivät ole täysin selvillä.

Kysely tehtiin osana Mediapoolin ja Ping Helsingin yhteistyötä. Kyselyyn vastasi loka–marraskuussa 87 somevaikuttajaa. Vastaajien seuraajamäärät vaihtelivat 5 000–100 000 välillä.

Vastauksia kerättiin verkkokyselylomakkeella, minkä lisäksi vaikuttajille järjestettiin kaksi keskustelutilaisuutta.

Suurin osa vastaajista oli ensisijaisesti bloggaajia. Tubettajia ja instaajia oli molempia noin joka kymmenes vastaajista. Kolme neljästä vastaajasta oli naisia.

Kuka on somevaikuttaja?

Somevaikuttaja on ihminen, jolla on oma yleisönsä somekanavissaan. Somevaikuttajan suhde seuraajiinsa saattaa olla hyvin interaktiivinen.

Somevaikuttajia ovat muun muassa bloggaajat, tubettajat ja instaajat.

Heidän lisäkseen myös monilla urheilijoilla ja artisteilla on merkittävät yleisöt sosiaalisessa mediassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 2. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 3. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 4. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 5. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 6. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 7. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 8. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 9. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 10. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 11. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 12. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 15. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 4. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 5. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 11. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 12. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 13. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 14. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 15. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.